Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Hrana fără cereale pentru câini

Data publicării: 03/10/2024

Tot mai mulți proprietari de câini sunt adepții hranei fără cereale pentru câini. Află când este recomandată această hrană pentru patrupedul tău.

Tipurile de hrană fără cereale pentru câini devin tot mai populare. Căci cerealele sunt suspectate că declanșează alergii alimentare. În articolul consultativ afli când sunt problematice cerealele în hrană, cum recunoști alergia la cereale și când este recomandată trecerea la o hrană fără cereale pentru câini.

Hrana fără cereale pentru câini – recomandată în caz de alergii și stomac sensibil

Lupii sunt carnivori, așadar și câinii la fel? Nu există un răspuns standard în acest sens. În realitate, lupii nu mănâncă numai carne, ci întregi animale pe care le vânează. Acestea sunt alcătuite, pe lângă mușchi, și din destul de mult țesut conjunctiv, organe și conținutul acestora. Planul alimentar al lupilor include și cadavre, fructe de pădure și ierburi.

Câinii sunt domesticiți deja de mult timp și trăiesc alături de om. În acest timp, organismul lor a învățat să valorifice ceea ce rămâne de la mesele oamenilor. Astfel, planul lor alimentar s-a extins semnificativ. Legumele gătite și cerealele nu reprezintă de regulă o problemă pentru tractul digestiv al câinelui. Mai mult, cercetătorii suedezi au putut dovedi cu ajutorul unei analize ADN faptul că câinii dispun de enzima amilază. Astfel, ei pot digera cereale și alți carbohidrați. Lupii nu au această posibilitate.

Bine de știut: Câinii pot chiar să îți crească producția de amilază în cazul unei hrane mai bogate în amidon, adaptându-se astfel la alimentație.

Cu toate acestea, se aplică următoarele: intestinele câinilor sunt semnificativ mai scurte decât cele ale oamenilor, astfel încât cantități mari de cereale nu pot fi procesate. Hrana cu mai mult de 60 la sută conținut de cereale este indigestă pentru câinele tău. În general, conținutul de cereale ar trebui să fie de maximum 30 la sută.

În favoarea cerealelor în hrana pentru câini este faptul că acestea furnizează fibre sănătoase și carbohidrați ușor de digerat. Ambele sunt indispensabile pentru o floră intestinală sănătoasă. În plus, o anumită cantitate de cereale în hrană oferă multă energie. Cerealele mai conțin și albumină, grăsimi, vitamine și minerale.

Aceste tipuri de cereale se găsesc în hrana pentru câini

Nu toate cerealele sunt la fel. Următoarele tipuri se regăsesc adesea în hrana pentru câini:

  • Grâu (conține gluten)
  • Alac (conține gluten)
  • Secară (conține gluten)
  • Orz (conține gluten)
  • Ovăz (conținut redus de gluten)
  • Porumb (fără gluten)
  • Orez (fără gluten)
  • Mei (fără gluten)
  • Amarant (fără gluten, pseudocereală)
  • Hrișcă (fără gluten, pseudocereală)
  • Quinoa (fără gluten, pseudocereală)

Cerealele sunt tolerate deosebit de bine de câini atunci când amidonul este deja descompus. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, prin gătire. Prin presiune, procesul este accelerat, astfel încât vitaminele se păstrează mai bine. Cerealele sunt descompuse și prin măcinare. Amidonul nedescompus nu poate fi folosit de către câine și este eliminat.

Când este mai bună hrana fără cereale pentru câini?

În principiu, hrana fără cereale pentru câini nu este neapărat mai bună. Mult mai importante decât aspectele legate de cereale, sunt sursele de proteine și grăsimi de calitate și cât de digerabile sunt acestea. Căci nu toate proteinele existente în hrană pot fi și valorificate de organismul câinelui drept „digerabile”. (Pe unele tipuri de hrană, procentul de „proteină digerabilă” este menționat separat, ceea ce este foarte util la evaluarea calității.)

Există însă într-adevăr câini care reacționează sensibil la cerealele din hrană. Ei dezvoltă mâncărimi, balonare sau diaree. În unele cazuri este prezentă o alergie alimentară. Aceasta se manifestă prin următoarele simptome:

  • Inapetență
  • Diaree
  • Vomă
  • Dureri abdominale
  • Balonare
  • Linsul labelor
  • Otită
  • Probleme de piele
  • Mâncărimi
  • Blană ternă
  • Căderea părului
  • Probleme de piele.

Câinii pot dezvolta de asemenea intoleranță la gluten. Această afecțiune este relativ rară la câini. În cazul ei, intestinul are o reacție inflamatorie la cerealele din hrană. Dacă se întâmplă asta, nu trebuie să renunți complet la cereale, ci îi poți oferi câinelui tău o hrană fără gluten pentru câini. În acest tip de hrană pentru câini există de cele mai multe ori orez, care nu conține gluten și este bine tolerat.

În cazul în care îți suspectezi blănosul de o alergie alimentară, te rugăm să discuți acest lucru cu veterinarul tău. Există și alte ingrediente din hrană la care câinii pot reacționa prin intoleranță sau alergie.

Bine de știut: Cele mai frecvente alergii alimentare la câine sunt declanșate de carnea de vită. Pe locurile doi și trei urmează produsele lactate și puiul, iar grâul se clasează abia pe locul patru.

După o diagnosticare corespunzătoare și o dietă de excludere, se poate spune apoi cu o anumită certitudine care componentă alimentară este problematică. În cazul în care câinele tău nu tolerează bine cerealele, există tipuri de hrană de calitate pentru câini, fără cereale.

Și în caz de probleme de sănătate poate fi recomandată trecerea la hrană fără cereale pentru câini:

la câinii cu diabet trebuie să ai grijă în general să oferi un procent scăzut de carbohidrați și să renunți la cereale și pseudocereale, deoarece acestea duc la o creștere rapidă a glicemiei. Însă nici în acest caz nu ar trebui să renunți complet la cereale.

Și în cazul câinilor seniori poate fi recomandată trecerea la hrană fără cereale pentru câini. Căci câinii mai în vârstă se mișcă mai puțin. Un aport energetic prea mare poate duce în acest caz la o creștere în greutate. Și câinii supraponderali profită de asemenea de pe urma unei hrane fără cereale. În plus, orezul și porumbul au foarte multe calorii. Dacă patrupedul tău trebuie să slăbească, se recomandă mai multă mișcare și o hrană fără cereale și porumb.

Pe scurt: argumentele în favoarea hranei fără cereale

  • adecvată pentru câinii alergici
  • adecvată pentru câinii cu diabet
  • adecvată în caz de celiachie (intoleranță la gluten)
  • adecvată pentru câinii cu sensibilități alimentare
  • protejează stomacul
  • adecvată pentru diete de excludere.

Hrană de calitate fără cereale

Albumină suficientă și carbohidrați în cantitate moderată, aceasta este formula de bază pentru alimentația optimă a câinelui. În plus, trebuie să existe toți acizii grași, aminoacizii, vitaminele și mineralele necesare în proporția corectă. Iar în cazul unei alergii, hrana trebuie să fie fără cereale și zahăr.

În plus, atunci când cumperi hrană fără cereale pentru câine, ține cont de următoarele criterii:

  • Hrana fără cereale de calitate pentru câini are un conținut ridicat de carne.
  • Hrana pentru câine este fără cereale și fără aditivi sintetici.
  • Mușchiul și măruntaiele de calitate furnizează proteine, grăsimi, precum și unele vitamine.
  • În locul cerealelor, legumele asigură carbohidrații și fibrele.
  • Uleiurile de calitate, ierburile și fructele completează hrana cu acizi grași, vitamine și minerale de calitate.

Meniul din bol trebuie să fie adaptat exact vârstei și nivelului de activitate al câinelui. Câinii sportivi, puii sau femelele care alăptează au un necesar mai ridicat de proteine și energie. Pe de altă parte, câinii mai în vârstă sau cu afecțiuni renale au nevoie de cantități mai mici de proteină, însă din surse de calitate.

În cazul în care ai dubii, veterinarul îți poate oferi sfaturi cu privire la alimentația corectă a patrupedului.

Calitatea, ingredientele curate și prețul sunt criterii importante. Însă nici cea mai bună hrană pentru câini nu folosește la nimic, dacă nu îi place animalului tău. De aceea, patrupedului trebuie să i se permită să încerce diferite sortimente de mâncare.

Hrana fără cereale pentru câini este disponibilă sub formă de hrană umedă sau hrană uscată. Ce hrană oferi câinelui depinde de preferințele tale personale și, bineînțeles, de gusturile blănosului tău. Dacă gătești chiar tu mâncarea sau oferi hrană BARF. fulgii de cereale sau sursele alternative de carbohidrați reprezintă un bun înlocuitor pentru cereale. Poți adăuga, de exemplu, cartofi, cartofi dulci, morcovi, dovleac sau dovlecel.

Hrana fără cereale este adecvată pentru toți câinii?

Chiar și în cazul în care câinele nu are probleme de sănătate, mulți proprietari înclină înspre alegerea unei hrane fără cereale. Pe de o parte, cerealele au proasta reputație de „umplutură” ieftină. Pe de altă parte, oferta de hrană de calitate, fără cereale pentru câini de pe piață este într-adevăr foarte variată. Dacă hrana completă îi oferă câinelui tău toți nutrienții, nu există niciun argument împotriva alimentației fără cereale. Există câteva excepții:

  • Puii de câine au un necesar energetic deosebit de ridicat. Iar cerealele reprezintă o bună sursă de energie. Dacă puiul tău de câine tolerează hrana cu cereale, nu există niciun motiv pentru a trece în faza de creștere la hrană fără cereale. Dacă puiul tău de câine are probleme digestive sau alte probleme, găsești în magazin produse adecvate.
  • Câinii mici au de asemenea o nevoie mare de mișcare și, de aceea, un necesar energetic ridicat. În cazul în care câinele tău tolerează cerealele, acestea sunt o sursă excelentă de energie. Poți găsi însă și hrană fără cereale, adecvată pentru câini mici.
  • Unii câini au nevoie de cereale în hrană. Este vorba în special de foști câini fără stăpân din adăposturile de animale din străinătate, care s-au hrănit preponderent cu resturi de la oameni, de exemplu, cu pâine veche. Aici, trecerea la o hrană fără cereale pentru câini este contraindicată, deoarece aceasta este adesea tolerată prost.

Cum identific hrana de calitate fără cereale?

Hrana fără cereale pentru câini trebuie să conțină ingrediente de calitate. Acestea sunt menționate în ordine descrescătoare. De aceea, în declarația nutrițională, mușchiul trebuie să se afle pe prima poziție a ingredientelor. Declarația trebuie să fie completă. Asta înseamnă că produse individuale nu trebuie să fie declarate laolaltă, drept „carne și alte produse secundare de origine animală”, ci ingredientele trebuie să fie enumerate explicit, de exemplu, „pui” împreună cu procentul exact din compoziție. Citește în articolul nostru din revistă mai multe despre hrana de calitate pentru câini.

Bine de știut: Poți identifica faptul că mâncarea este bine tolerată de câinele tău, printre altele, după scaun. O cantitate redusă de fecale și o consistență adecvată a acestora reprezintă un semn al faptului că hrana este bine valorificată.

Hrana fără cereale pentru câini supusă testului

Există numeroase pagini de internet unde sunt comparate diferite tipuri de hrană fără cereale (și fără zahăr) pentru câini. Pe lângă multe informații utile, în special comparația ingredientelor este folositoare și clară.

Din păcate, pe astfel de pagini apar însă și mituri despre alimentație care nu sunt chiar corecte. De exemplu, procentul de carne nu este relevant pentru aportul de proteină pe care îl primește un câine (vezi detalii mai sus despre caracterul digerabil). De asemenea, nu cerealele în sine sunt responsabile pentru o intoleranță sau o alergie alimentară. În schimb, atunci când un câine nu tolerează hrana, poate fi vorba despre tipul de carne utilizat sau de conservanții conținuți.

Hrana fără cereale pentru câini: concluzie

Majoritatea câinilor tolerează excelent un anumit procent de cereale în hrană, iar acestea furnizează ingrediente valoroase. La o examinare mai minuțioasă, multe afirmații despre cereale în hrana pentru câini se dovedesc a fi mituri moderne. Dacă însă se dovedește că patrupedul tău reacționează sensibil la cereale, o hrană adecvată este o alternativă bună.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!