Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Deparazitarea puilor de pisică: sfaturi și informații despre cura de deparazitare

Data publicării: 03/10/2024

Trăiesc într-un organism-gazdă, se conectează la metabolismul acestuia și își depun ouăle după împerecherea cu succes. Ceea ce sună ca un coșmar dintr-un film cu monștri este, într-o proporție mai mică, uzual în cazul mamiferelor. Viermii parazitari sunt foarte răspândiți la pisici, afectează puiul chiar de la vârste fragede și se transmit uneori la om. De aceea, trebuie să deparazitezi regulat puiul de pisică. Citește aici ce trebuie să știi despre asta.

Cum ajunge viermele în puiul de pisică?

O prezumție eronată persistentă între proprietarii de pisici este aceea că numai pisicile lăsate libere se infectează cu viermi, că propria pisică este sănătoasă tun și, de aceea, nu are nevoie de protecție antiparazitară. Foarte greșit: o cercetare a Facultății de Medicină Veterinară din Hanovra a dezvăluit faptul că o cincime dintre pacienții afectați de limbrici sunt pisici ținute exclusiv în locuință.

Așa ajunge viermele în puiul de pisică:

  • Nu toți viermii sunt la fel: Viermii sunt endoparaziți – invadatori care pătrund în interiorul unui organism – care există în numeroase variante. Nu toți viermii atacă tractul digestiv, unii sunt specializați în gazde concrete. Infectarea cu viermi nu are loc neapărat prin contactul cu fecalele.
  • Lapte cu ouă: Larvele de limbrici pot fi ingerate de puii de pisică din laptele mamei, putând astfel să se infecteze, teoretic, încă dinainte de a părăsi cuibul pentru prima dată.
  • Transmitere prin sânge: De asemenea, puiul de pisică nenăscut se poate infecta prin placentă.
  • Murdărie de pe străzi: Ouăle și larvele de viermi sunt minuscule și supraviețuiesc un anumit timp chiar și în afara unui organism. Astfel, ouăle pot ajunge în moduri neașteptate chiar și în cea mai curată locuință – de exemplu, prin mici aderențe de murdărie în profilul pantofilor.
  • Carne: Nu numai animalele vânate ca pradă în natură pot reprezenta surse de viermi. Dacă în gospodărie animalele sunt hrănite BARF, așadar cu carne crudă, este bine ca aceasta să fi fost congelată câteva zile înainte de consum.
  • Infestare ascunsă: În funcție de gradul de parazitare și constituție, în anumite cazuri, o pisică infestată cu viermi nu prezintă simptome. Însă atunci când îi prezinți pisicii tale existente – fără simptome – un pui de pisică, există pericolul de infectare.

Cum identific infectarea cu viermi la puiul de pisică?

Deoarece organismul mic al pisicuței nu dispune până acum de mecanisme de apărare fortificate, infestarea cu viermi a puiului de pisică poate fi identificată de obicei după simptome. În plus, viermii, în special în tractul gastrointestinal, sunt periculoși pentru un pui de pisică, deoarece înrăutățesc absorbția de nutrienți din hrană. Mai mult, viermii afectează negativ formarea unui sistem imunitar sănătos. Alte consecințe sunt înmulțirea leucocitelor și modificarea enzimelor hepatice.

Simptome:

  • Abdomen balonat: Puii de pisică infestați prezintă adesea un torace umflat.
  • Carențe: Efectele sunt adesea blana lipsită de strălucire sau apatia.
  • Mâncărimi în zona anală: Pisicile încearcă uneori să calmeze aceste mâncărimi alunecând cu posteriorul pe podea și lingând și curățând excesiv această zonă.
  • Vomă și diaree: Chiar dacă nu este prea apetisant, privește cu atenție voma și fecalele pisicii. Uneori sunt vizibili viermi sau părți ale acestora.

Dacă tigrișorul tău în miniatură prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome, este timpul pentru o vizită la veterinar.

Când trebuie deparazitat puiul de pisică?

Deoarece pisoiul a fost infestat pentru prima dată cu viermi prin intermediul organismului mamei sale, o verificare și un tratament timpuriu sunt recomandabile.

Când trebuie deparazitat puiul de pisică:

  • Un moment optim pentru prima deparazitare a pisoiului este în a 3-a până la a 4-a săptămână de viață. Înainte de asta, veterinarul verifică pe baza unei probe de scaun dacă există viermi.
  • Cu această ocazie, și pisica mamă trebuie să primească în paralel o cură de deparazitare. Atenție: O pisică gestantă nu poate fi deparazitată cu orice medicament! Există un risc pentru pisoii nenăscuți. Solicită consultanță cu privire la măsurile preventive.
  • La puiul de pisică, până în a 7-a săptămână de viață, cura de deparazitare se repetă de obicei, dar nu întotdeauna, la fiecare 14 zile.
  • Următorul tratament are loc în a 4-a lună de viață. Următoarele programări se fac la 6, 9 și 12 luni. Începând de atunci intră în vigoare „ciclul pentru adult”, în funcție de grupa de risc.
  • O cură de deparazitare nu trebuie efectuată niciodată simultan cu o vaccinare (prima vaccinare a puiului de pisică se face în a 6-a săptămână de viață). O deparazitare prealabilă îmbunătățește efectul de protecție al vaccinurilor, deoarece se evită slăbirea organismului de către viermi. Cel mai bine este ca deparazitarea să aibă loc cu o săptămână înainte de vaccinare.
  • Important de știut: Dacă puiul de pisică este infestat cu purici sau păduchi, în același timp cu aplicarea soluției antiparazitare externe, se va mai efectua o deparazitare. Așa-numita tenie Cestoda se transmite de către purici.

Prin ce se deosebesc diferitele cure de deparazitare?

Denumirea medicală de specialitate pentru un medicament de deparazitare este antihelmintic. Substanțele active din aceste medicamente ucid viermii sau îi paralizează. Curele de deparazitare se găsesc în comerț sub diferite forme de administrare. Din păcate, pisicile și în special puii de pisică nu sunt pacienți prea cooperanți. Cea mai dificilă este administrarea medicației orale sub formă de tablete. Încercările de a administra o pastilă direct ascunsă în mâncare nu sunt simple. Pe de altă parte, un medicament sub formă de pastă nu va putea fi exclus și scuipat de pisică drept corp străin, astfel încât acesta poate fi amestecat în mâncare sau întins peste o recompensă. Alternativ are loc o aplicare cu o seringă fără ac. Pentru utilizare la puii de pisică și-au dovedit eficiența preparate moderne cu aplicare locală, care se aplică pe piele în zona gâtului, cefei sau spatelui.

Numeroase cure de deparazitare sunt astăzi cu spectru larg de acțiune. Preparatele împotriva viermilor tropicali și limbricilor nu sunt însă eficiente simultan și împotriva teniilor, din cauza substanțelor active diferite.

Cantitatea medicamentului antiparazitar depinde de greutatea corporală a puiului de pisică. Dacă nu ești sigur de calcul, bazează-te pe experiența veterinarului pentru alegerea și dozarea medicamentului. O subdozare stimulează rezistența viermilor, o doză prea mare poate declanșa alte efecte secundare nedorite. Întrebarea legată de prețul deparazitării puiului de pisică nu are un răspuns standard. Costurile pentru o cură de deparazitare la veterinar nu sunt excesive.

Cum pot preveni infestarea cu viermi?

O cură de deparazitare neutralizează o infestare existentă cu viermi, omorând diferitele stadii de dezvoltare ale viermelui din pisică. Însă deparazitarea nu reprezintă niciodată profilaxie împotriva unei noi infectări. De aceea, ea trebuie repetată regulat. În funcție de preparatul utilizat, se recomandă repetarea curei de deparazitare la fiecare trei luni; la pisicile care stau exclusiv în locuință, cu un risc mai mic (dar care nu poate fi exclus!) de infectare, o repetare anuală sau bianuală poate fi suficientă. Dacă este necesar, se efectuează și alte deparazitări după analize coprologice cu rezultat corespunzător. Curele medicale de deparazitare pentru pisici pot fi procurate de la farmacie, pe bază de rețetă. Trebuie însă să soliciți neapărat veterinarului consiliere în alegerea medicamentului corect. În paralel, nu putem atrage suficient atenția asupra importanței majore a igienei litierei și zonei înconjurătoare: chiar și acest lucru reduce riscul de transmitere pentru puiul de pisică.

Informații suplimentare despre diferiții viermi și efectele infestării poți citi aici.

Nu permite ca un parazit să îți infesteze puiul de pisică și asigură deparazitarea regulată a animalului!

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!