Ușile de acces pentru pisici le oferă libertate pisicilor lăsate libere și tigrișorilor de balcon. Află de aici cum îți poți obișnui pisica cu ușa de acces pentru pisici și ce trebuie să știi despre montare.
Mulți deținători de pisici au o slujbă secundară neoficială: cea de portar. Nu numai pisicile lăsate libere vor să intre și să iasă de mai multe ori pe zi din casă. Cu siguranță nu vei dori să lași nici ușa de la balcon permanent deschisă. Cu ajutorul unei uși de acces pentru pisici, animăluțul tău are posibilitatea de a pleca și a reveni în locuință oricând dorește. Află de aici cum îți înveți pisica să folosească de una singură ușa de acces pentru pisici și cum poți instala o astfel de ușă.
De ce vor pisicile să intre și să iasă întruna?
Cu siguranță cunoști situația: pisica vrea să meargă afară (sau într-o altă cameră) și îți explică acest lucru în mod inconfundabil. Se așază în fața respectivei uși și începe să miaune insistent sau să zgârie la ușă. Blănoasele deosebit de sportive încearcă să se agațe de clanța ușii. Așa că îi deschizi pisicii ușa și o lași să iasă afară – numai pentru a o auzi în scurt timp mieunând și zgâriind din nou, de cealaltă parte a ușii.
Pisicilor nu le plac ușile. Motivul este ușor de explicat: patrularea în mod regulat pe teritoriul său face parte din comportamentul natural al unei pisici. Nu trebuie să fie plimbări prea lungi; și zonele apropiate sunt inspectate regulat de către pisici. În plus, animalele au grijă să împrospăteze regulat marcajele olfactive de pe teritoriul lor.
În spațiul restrâns al unei locuințe, ușile reprezintă un obstacol și împiedică pisica să se miște pe traseul său obișnuit. Mai mult, Ceea ce se află în spatele unei uși închise nu poate fi inspectat. Pentru animal poate fi frustrant ca brusc să nu mai poată ajunge într-o parte a teritoriului său.
Însă pisica ta știe că tu poți elimina obstacolul. Dacă în camera alăturată sau în grădină totul este în ordine și marcajele sunt împrospătate, blănoasa va vrea să se întoarcă cât mai repede posibil înapoi la locul ei de dormit confortabil.
În timp ce în interiorul locuinței poți rezolva prin compromisuri simple (de exemplu, cu opritoare pentru uși) problema liberei circulații, ușile exterioare reprezintă o provocare. Dacă pisica lăsată liberă se plimbă nonstop sau pisica de apartament vrea să iasă pe balcon, trebuie găsită o altă soluție. Până la urmă, ușa nu poate fi lăsată deschisă, atunci când tu nu ești acasă.
De ce are nevoie pisica de o ușă de acces pentru pisici?
Soluția ideală pentru om și blănos este instalarea unei uși în ușă, pe care pisica să o poată deschide singură. Astfel, trecerea efectivă poate rămâne închisă, în timp ce tigrișorul își poate vedea de drumuri când și cum are chef și fără a avea nevoie de asistenți umani.
Prin instalarea unei uși de acces pentru pisici, tu și pisica ta vă veți bucura de mult mai multă libertate. Ea va avea acces disponibil permanent înspre locuință și înspre exterior. Chiar dacă tu nu ești prezent, pisica ta poate porni într-o plimbare prin cartier. Dacă vremea este urâtă, va putea ajunge într-o clipită înapoi la căldură.
Ce este o ușă de acces pentru pisici?
O ușă de acces pentru pisici este o dotare utilă pentru o gospodărie în care există pisici. Este alcătuită dintr-o clapetă mică, încadrată într-o ramă și fixată orizontal, care pivotează în ambele direcții. Această construcție se montează la înălțimea pisicii, în zona inferioară a foii ușii sau a unui perete. Pentru a ajunge afară, animalul apasă cu capul clapeta, aceasta pivotează și pisica poate trece.
Pentru ca clapeta să nu stea permanent deschisă și să nu zdrăngănească în vânt, ușile de acces pentru pisici dispun de mecanisme de închidere. La modelele simple, este de obicei o închidere magnetică. Alte variante au zăvoare, cu ajutorul cărora trecerea poate fi blocată manual, dacă este nevoie.
Bineînțeles, există și versiuni mai complexe și mai confortabile. Există, de exemplu, uși programabile pentru pisici, la care tu stabilești la ce ore poate fi utilizată ușa sau când să funcționeze numai „cu sens unic”. Acest aspect este practic în special pentru proprietarii de pisici lăsate să circule liber, cărora nu se dorește să li se permită să iasă pe timp de noapte. Și senzorii de luminozitate sunt caracteristici uzuale: aceștia închid clapeta, atâta timp cât în aer liber nu este atins un anumit grad de luminozitate. Aceste variante de produse sunt alimentate cu baterii sau dispun de o alimentare proprie cu curent.
Cum funcționează ușile de acces pentru pisici pe bază de microcip?
Dacă oferi acces în casă prin intermediul unei uși de acces pentru pisici, există bineînțeles posibilitatea ca pisici străine să descopere ușa. Pentru a nu te trezi cu intruși în casă sau pentru ca pisica ta să nu aducă vizitatori de afară, cel mai bine este să alegi o ușă de acces electronică pentru pisici, care se activează prin intermediul unui microcip.
La astfel de modele, în sistemul electronic al ușii de acces pentru pisici este instalat un senzor care recunoaște cipul. Poate fi vorba despre cipul animalului de companie sau de un cip pe care pisica îl poartă pe zgardă. Alte alternative tehnice de uși de acces pentru pisici cu sisteme similare funcționează cu cheie magnetică sau cu infraroșu sau cu emițător RFID. În cazul acestor din urmă variante, există întotdeauna riscul ca zgarda să se piardă la plimbările în libertate!
O ușă de acces pentru pisici pe bază de microcip se deschide în mod corespunzător numai pentru animalele „autorizate”. Locuința ta rămâne protejată împotriva pătrunderii unor blănoși străini.
Cum îmi pot obișnui pisica cu o ușă de acces pentru pisici?
Imediat ce a înțeles cum funcționează ușa de acces pentru pisici sau ușa electronică de acces pentru pisici, blănoasa ta o va folosi în mod regulat. Până la urmă, mica portiță îi oferă accesul imediat înspre exterior și interior, fără a fi necesar vreun efort din partea unui „deschizător de conserve” respectiv „deschizător de uși” biped.
Însă pisicile trebuie să învețe mai întâi cum să folosească ușa de acces pentru pisici. Cât de repede merge asta depinde de inteligența și talentul pisicii. Pentru unele animale este suficient să le prezinți de câteva ori ușa. Altele au nevoie de ceva mai mult timp până înțeleg că pot acționa chiar ele ușa.
Dacă pisica este obișnuită cu foi de uși care pivotează vertical și ușa pentru pisici a fost integrată într-o ușă cunoscută, însă închisă în mod normal, pisica trebuie să identifice clapeta orizontală drept opțiune ieșire și intrare pe care o poate utiliza.
Cum înveți o pisică să folosească o ușă de acces pentru pisici?
Nou instalata ușă de acces pentru pisici va fi tratată inițial la fel ca o piesă nouă de mobilier: este vorba despre un obiect străin în teritoriu. În funcție de temperament, tigrișorul de apartament va inspecta cu curiozitate ușa sau, inițial, o va ocoli de la distanță. De aceea, în funcție de personalitatea pisicii, obișnuirea acesteia cu ușa de acces pentru pisici poate dura de la câteva ore până la mai multe săptămâni. Păstrează-ți permanent răbdarea și așteaptă până când pisica va folosi ușa de bunăvoie. Dacă vei forța animalul, acesta se va speria, iar teama față de această noutate va fi apoi cu atât mai mare.
Dacă dorești să înveți pisica cum să utilizeze ușa, următoarele sfaturi s-au dovedit utile pentru antrenarea utilizării ușii de acces.
- Vremea: Cel mai bun moment să familiarizezi pisica cu ușa de acces este o zi cu soare. Astfel, pisica va asocia noua ușă de la bun început cu stimuli plăcuți. Pe vreme rea, motivația pentru a părăsi casa este redusă.
- Momentul: O oportunitate se prezintă atunci când pisica indică de la sine faptul că vrea să iasă afară sau să intre din nou înăuntru. Începe, de exemplu, să exersezi atunci când pisica ta revine din excursia în aer liber și îi este foame. Atunci va fi deosebit de motivată să ajungă în casă.
- Pas cu pas: Strigă pisica de pe cealaltă parte a ușii pivotante și ridic-o sau fixeaz-o până când pisica trece prin deschizătură. Dacă tigrișorul tău nu va face acest lucru de la sine, din curiozitate, oferă-i de pe cealaltă parte a ușii puțină mâncare de pisici sau ademenește-l să treacă folosind o jucărie. Undițele pentru pisici se pretează, de exemplu, pentru așa ceva. În timpul exercițiilor, coboară ușa de acces tot mai mult, până când pisica o deschide singură.
- Perspectivă: Este de ajutor să deschizi ușa pivotantă la primele încercări și să o fixezi cu bandă adezivă sau cu un șnur. În mod normal, pisicile acceptă fără prea mari probleme o deschizătură care le permite să intre și să iasă și oferă o priveliște înspre vecini. La multe uși de acces pentru pisici, „capacul” este realizat din plexiglas transparent sau sticlă securit. La un astfel de model, pisica poate vedea că nu „pândește” nimic în spatele ușii.
- Reducerea gradului de deschidere: După o vreme, lasă ușa pas cu pas mai jos în timpul exercițiilor și ademenește pisica de pe cealaltă parte, până când ea va împinge clapeta cu capul și va trece înspre tine.
- Recompensă: Dacă trecerea a reușit, laudă pisica și oferă-i ceva bun drept recompensă. Dacă pisica este familiarizată cu clickerele, poți lucra desigur și cu sunetul.
- Mișcare lină: Ai grijă ca pisica să împingă ușa cu capul și să treacă rapid prin ea, în loc să dea cu lăbuțele în ea. Astfel ar putea rămâne blocată.
- Exerciții pe ambele părți: După ce pisica a înțeles modul de utilizare al ușii de acces, repetă lecția de pe cealaltă parte a ușii. Arată-i că poate utiliza clapeta și în direcția opusă.
- Răbdare: Dacă pisica este sceptică, nu o interesează ușa sau chiar se teme de aceasta, întrerupe exercițiul și mai încearcă din nou mai târziu. Exercițiile nu trebuie să reprezinte în niciun caz un stres pentru pisică. Nu te supăra pe blănoasă, dacă în primă fază boicotează ușa.
Alte sfaturi pentru exerciții legate de ușa de acces pentru pisici
Pisicile temătoare refuză ușa de acces mai rar dacă semeni mai curajoși le arată cum se folosește. Dacă într-o gospodărie există mai multe pisici, printre care una familiarizată deja cu ușile de acces pentru pisici, animalele învață unele de la altele utilizarea corectă.
Dacă pisicile sunt încă mici, de obicei curiozitatea naturală și cheful de joacă înving. De aceea, se recomandă montarea din timp a unei ușițe de acces pentru pisici dacă adopți un pui de pisică.
De ce refuză pisica să folosească ușa de acces pentru pisici?
Ți-ai dat toată silința la exercițiile cu ușa de acces, însă blănoasa refuză în continuare portița? Jucăriile și bunătățile nu reprezintă o motivație suficientă? Dacă în ciuda exercițiilor parcurse cu răbdare, pisica totuși nu folosește ușa pentru pisici, este posibil să îi fie teamă de aceasta sau să nu înțeleagă încă funcționarea ușii de acces.
Sfat: Cu iarba mâței sau valeriană, poți face tigrișorii temători să fie mai interesați de ușă. Însă atenție în cazul ușilor exterioare: evident că și alte pisici lăsate libere vor recunoaște mirosul ademenitor.
Montarea ușii de acces pentru pisici – ce trebuie să am în vedere?
Dacă dorești să montezi o ușă de acces pentru blănoasa ta, lămurește neapărat în prealabil aceste puncte:
- Este permisă montarea unei uși de acces pentru pisici (vezi mai jos)?
- Dacă ușa pentru pisică urmează să deschidă o ușă exterioară, dorești un produs pentru perete sau chiar pentru o fereastră?
- Deții suficiente abilități practice sau ai nevoie de un specialist pentru montare?
În plus, trebuie să ai în vedere faptul că, în afară de pisică, te-ar mai putea vizita și „vremea” sau unii bipezi dubioși. La instalarea clapetei pe partea casei expusă intemperiilor, trebuie să acorzi atenție unei etanșări corespunzătoare. În plus, clapeta trebuie să fie poziționată în așa fel încât nimeni să nu poată avea acces din exterior și să poată apăsa clanța sau ridica cheia aflată în broască cu ajutorul unor mijloace auxiliare. În caz de pătrundere prin efracție, acest aspect va avea efecte asupra asigurării!
Există diferențe între ușile de acces pentru pisici?
În ultimul timp a apărut o gamă largă de diferite versiuni pentru diferite scenarii de utilizare. Pentru nevoile tale este suficient un model simplu sau ai prefera o modalitate de trecere cu senzor, care se deschide exclusiv pentru pisica ta? În principiu, poți alege între următoarele variante.
- Ușă de acces mecanică, simplă: În acest caz, ușa batantă se deschide și se închide în funcție de direcția de deplasare a pisicii. O astfel de variantă simplă și cu un preț avantajos poate fi absolut suficientă, dacă pisica are nevoie, de exemplu, doar de acces spre balcon.
- Ușă de acces pe patru direcții: În acest caz poți regla prin intermediul unui blocaj dacă ușa pivotează în ambele direcții, se deschide numai spre interior sau spre exterior sau rămâne complet închisă.
- Ușă de acces cu ceas: Astfel de uși pot fi programate în așa fel încât să funcționeze numai la ore stabilite de tine. Aici există diferite soluții tehnice, de la cronometru la temporizatorul inteligent.
- Ușă de acces cu cip: După cum am descris mai sus, în cazul unei astfel de clapete, identificarea microcipului asigură faptul că pisicile străine rămân afară. Aceasta este o soluție eficientă pentru ușile la nivelul solului, care sunt accesibile animalelor străine.
Indiferent de tipul constructiv, ai grijă ca formatul ușii de acces să permită tigrișorului tău o trecere comodă și capacul să se închidă pe cât posibil etanș la vânt și silențios.
Cum pot monta cel mai bine și mai simplu o ușă de acces pentru pisici?
Întrebarea de bază este care este materialul în care trebuie încadrată ușa de acces pentru pisici. De obicei, este vorba despre lemn, metal sau plastic (uși) sau piatră (trecere prin pereți). Pentru a instala ușa de acces pentru pisici, trebuie realizată o gaură pe dimensiunile exacte ale acesteia. Pentru diferite grosimi de pereți și materiale sunt disponibile prelungitoare tip tunel și adaptoare.
Dacă ai suficientă îndemânare, vei putea realiza chiar tu montajul într-o ușă din lemn sau plastic cu ajutorul șabloanelor și al unui ferăstrău. Însă trebuie să te încumeți la așa ceva numai dacă ești un meșter versat; o măsurătoare greșită sau alegerea unei unelte greșite poate face cu ușurință întreaga ușă inutilizabilă. Același lucru este valabil și pentru ușile metalice.
Trecerea printr-un perete pentru o ușă de acces pentru pisici este o altă soluție posibilă. Aici ar trebui însă să consulți un meșter de specialitate, căci nu este permisă periclitarea rezistenței clădirii. Dacă, în calitate de iubitor de pisici, plănuiești construcția unei locuințe proprii, ar trebui să iei de la bun început în calcul o deschidere în perete pentru o ușă de acces pentru pisici.
Pot monta ușa de acces pentru pisici în ușa de la balcon sau într-o ușă din sticlă?
Ușile de balcon sunt de obicei din sticlă, dar și la ușile exterioare vitrajele nu sunt neobișnuite. Poate te întrebi dacă o ușă de acces pentru pisici poate fi montată într-o fereastră? Într-adevăr, integrarea unei uși de acces pentru pisici este posibilă în principiu, însă montajul este semnificativ mai complicat și mai scump decât cel într-o ușă din lemn. În plus, nu orice tip de suprafață vitrată se pretează pentru un montaj ulterior. Instalarea trebuie realizată în mod cert de către un geamgiu profesionist, care poate înlocui, dacă este cazul, întregul ochi de geam cu o suprafață vitrată adecvată.
Este permisă montarea unei uși de acces pentru pisici într-o locuință închiriată?
Dacă nu deții proprii patru pereți, ci locuiești în chirie împreună cu pisica ta, nu îți este permis să angajezi pur și simplu un tâmplar sau un geamgiu. Montarea unei uși de acces pentru pisici se consideră modificare constructivă, care trebuie agreată cu proprietarul. Și în calitate de proprietar de locuință, trebuie să obții acordul asociației de proprietari. Dacă nu faci acest lucru, pot fi formulate cereri de despăgubire. În plus, în calitate de chiriaș, în cazul în care te muți, trebuie să restabilești starea inițială a locuinței, așadar să achiziționezi o ușă sau un ochi de geam fără ușă de acces pentru pisici.
În ce zonă se încadrează costurile pentru montarea unei uși de acces pentru pisici?
Prețurile sunt alcătuite din costurile de achiziție ale ușii de acces în sine, împreună cu tariful meșterului angajat pentru montaj. Cât de mare este acesta din urmă depinde de materialul ușii și de efort – așadar, dacă ai nevoie de un tâmplar, de un geamgiu sau de un zidar – și de cât timp este nevoie pentru montaj. Pentru montarea într-o ușă exterioară simplă sau în perete poți lua în calcul între 100 și 300 de euro. Montarea într-un ochi de geam este complicată, depinde de tipul concret de sticlă (de exemplu, în cazul geamurilor duble), motiv pentru care este dificil de calculat. Solicită în acest sens oferte de la diferite companii specializate în geamuri.
Ușile de acces mecanice simple pentru pisici sunt disponibile la prețuri în euro începând cu două cifre. Cu cât tipul constructiv este mai complicat și cu cât funcțiile sunt mai complexe, cu atât ușa de acces pentru pisici este mai scumpă. O ușă de acces pentru pisici pe bază de microcip costă în jur de 80 de euro; un model compatibil smarthome cu numeroase funcții suplimentare și aplicațiile aferente poate subția portofelul cu mai multe sute de euro. În segmentul superior de prețuri se găsesc și așa-numitele uși de acces pentru animale de companie care dispun de elemente de finețe precum izolație, etanșeitate integrală și alimentare proprie cu curent.
Există vreo alternativă la ușile de acces pentru pisici?
O ușă clasică de acces pentru pisici nu este totuși o opțiune? Poate următoarea alternativă la ușa de acces pentru pisici ar fi o variantă pentru tine și tigrișorul tău.
Producători ingenioși au dezvoltat o „sonerie” pentru câini și pisici: dacă animalul atinge un senzor, în clădire se aude un semnal corespunzător sau un senzor cu infraroșu anunță apropierea pisicii. Însă: Aceasta nu reprezintă o soluție cu adevărat mai simplă față de convenționalul mieunat de tip „Lasă-mă să intru”.
Cea mai simplă alternativă la ușa de acces pentru pisici, pe care o poți folosi în calitate de chiriaș sau proprietar de casă, este așadar o fereastră deschisă și inaccesibilă pentru hoți.
Concluzie: Dacă există premisele constructive și acordurile necesare, iar blănoasa a înțeles modul de funcționare al intrării sale VIP, zilele tale de „portar de pisici” țin de trecut.