Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10%* reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Grijă la caniculă: protejează-ți animăluțul pe timpul verii

Data publicării: 08/07/2025

Mulți dintre noi adorăm să petrecem zilele lungi și însorite de vară în aer liber alături de animăluțele noastre, însă în timpul caniculei, statul prea mult afară poate deveni periculos. Pentru a preveni insolația la prietenii noștri patrupezi, trebuie să fim foarte atenți și să nu uităm de câteva măsuri de precauție esențiale.

1. Vizită la veterinar

La sfârșitul primăverii sau începutul verii este recomandat să facem o vizită la medicul veterinar pentru a ne asigura că blănosul nostru este sănătos. În cazul animalelor mai în vârstă, un consult cardiologic poate fi deosebit de important. De asemenea, e bine să verificăm dacă animăluțul nu s-a infectat cu viermi cardiaci, mai ales dacă nu i-am administrat lunar tratamente preventive în sezonul țânțarilor. Animalele bolnave sau cu sistemul imunitar slăbit suportă mai greu temperaturile ridicate, așa că este esențial să identificăm din timp orice problemă.

2. Utilizarea protecției solare


Pisicile și câinii cu blană scurtă și piele deschisă la culoare sunt deosebit de sensibili la razele soarelui, de aceea în cazul lor este recomandată în mod special utilizarea protecției solare. Este important ca produsul ales să fie special conceput pentru animale, fără parfum, și să ofere protecție atât împotriva razelor UVA, cât și UVB. Medicul veterinar ne poate ajuta să alegem produsul potrivit.

3. Asigurarea apei și a umbrei

Dacă plănuim să stăm mai mult timp în aer liber, trebuie să avem întotdeauna la noi apă proaspătă și rece și să le oferim în mod regulat prietenilor noștri blănoși. Pentru animalele care stau afară, este important să verificăm de mai multe ori pe zi dacă bolurile de apă sunt pline și apa este răcoroasă. Dacă s-a încălzit sau este prea puțină, trebuie schimbată imediat. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că există întotdeauna un loc umbrit unde blănosul se poate retrage. Semnele deshidratării includ: gingii uscate, pierderea elasticității pielii și salivare excesivă. Ideal ar fi să nu așteptăm niciodată să apară simptomele, să luăm pauze regulate și în timpul jocului.

4. Să nu lăsăm animalele în mașină

Poate ne-a trecut prin minte să „dăm o fugă” undeva și să lăsăm animăluțul în mașină doar câteva minute. Din păcate, acest lucru este extrem de periculos. În primul rând, nu putem ști cât vom sta de fapt, iar în al doilea rând, vara, chiar și câteva minute pot fi suficiente pentru ca aerul din interiorul mașinii să devină sufocant. Într-un timp foarte scurt, animalul (sau chiar un copil) poate suferi de insolație, își poate pierde cunoștința, sau chiar mai rău…

5. Să evităm zonele cu iarbă necunoscută

Animăluțele adoră să alerge și să se joace prin iarbă, însă este important să știm exact unde le lăsăm să facă asta. În multe zone, vara se folosesc îngrășăminte și substanțe pentru protecția plantelor care pot fi toxice pentru patrupezii noștri. De aceea, este indicat să alegem zone sigure, precum locuri special amenajate pentru câini sau parcuri cunoscute din apropiere.

6. Atenție la antigel

Deși umplem rezervorul mașinii cu antigel iarna, în timpul încălzirii de vară se poate întâmpla ca acesta să înceapă să curgă. Din păcate, antigelul are un gust dulce care atrage animalele, dar este extrem de toxic chiar și în cantități mici. Trebuie să fim foarte atenți ca animăluțele noastre să nu aibă acces la acest lichid periculos.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!