Care câine nu ar fi atras de mirosul irezistibil al meniului de Crăciun, privindu-ne cu ochi mari? Însă, înainte de a oferi prietenului nostru patruped din bunătățile de pe masă, este important să știm care părți din cină poate consuma în siguranță și care sunt gustările sezoniere care sunt toxice pentru el. Cu siguranță nimeni nu își dorește să petreacă noaptea la urgențele veterinare din cauza unei decizii greșite.
Ce nu poate mânca câinele?
Ciocolată, xilitol (îndulcitor), pâine și alți carbohidrați, nuci de macadamia, ceapă, usturoi, stafide, struguri, produse lactate, alcool, cafea. Toate acestea sunt fie toxice pentru câini, fie greu de digerat.
Ce poate mânca câinele?
Meniul de Crăciun poate include câteva părți care să-i aducă bucurie prietenului nostru blănos.
Os
Un os crud și gustos este perfect pentru a ține ocupat câinele în timp ce oamenii mănâncă. Este important să nu îi oferim câinelui os fiert, deoarece se poate sparge în cioburi și poate provoca leziuni intestinale. Trebuie să ne asigurăm că alegem un os de dimensiune potrivită, astfel încât să nu îl înghită întreg și să provoace sufocare. Să nu oferim niciodată animăluțului nostru oase de pasăre. Este important ca în perioada sărbătorilor să dăm oase doar câinilor care primesc în mod regulat acest tip de hrană, și câinilor care au mâncat-o fără probleme, deoarece un blănos mai sensibil poate avea probleme. Pentru câinii mai în vârstă, nu este recomandat deloc oasele. Cea mai simplă și sigură opțiune este să cumpărăm un os uscat de porc sau de vită.
Carne fiartă fără sare și ouă
Putem oferi câinelui câteva bucățele de carne fiartă și ouă, dar trebuie să fie fără condimente și fără ceapă. Este bine să alegem carne fără grăsimi, cum ar fi puiul sau curcanul.
Fructe de pădure și legume
Lângă carne, putem adăuga câteva zmeură sau afine, sau chiar morcov, castraveți, conopidă, fasole verde, varză de Bruxelles, mazăre sau ardei. Acestea sunt surse excelente de nutrienți și pot face cina prietenului nostru patruped mai interesantă. Trebuie însă să fim atenți la cantitate, pentru că altfel câinele poate avea dureri de stomac sau chiar diaree.
Cartofi
Chiar și cartofii sunt potriviți pentru un câine, dar trebuie oferiți doar fierți, fără sare, în cantitate mică. Din cauza conținutului ridicat de amidon, să nu lăsăm câinele să mănânce prea mulți cartofi, deoarece va avea dificultăți în digestie.
Lapte de capră
Laptele de capră sau de oaie este mai ușor de digerat decât laptele de vacă, așa că câinele poate bea câteva înghițituri sau chiar putem face din ele înghețată fără zahăr și îndulcitor (vara, bineînțeles).
Pentru a evita orice probleme în timpul sărbătorilor, este important să le explicăm și oaspeților că nu pot da orice de pe farfuria lor câinelui care cerșește cu ochii mari. Cel mai bine ar fi să punem pe masă un platou cu gustări special pentru câine, iar dacă vor să-l răsfețe, să ia doar din acel platou. De asemenea, putem adăuga câteva dintre recompensele favorite ale câinelui nostru.