Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Câini și sărbători – la ce să fim atenți când așteptăm oaspeți?

Data publicării: 12/12/2024

Pregătirile din decembrie pot fi o perioadă plină de entuziasm pentru toți membrii familiei, inclusiv pentru cel blănos. Pentru ca animăluțul nostru să se simtă bine și în timpul sărbătorilor, trebuie să-i acordăm o atenție specială, mai ales dacă avem oaspeți. Dacă suntem atenți la câteva detalii, zilele vor trece fără probleme.

Anumite câini ar trebui ținuți departe de oaspeți, asigurându-le o cameră liniștită în casă, cu muzică clasică pentru a estompa zgomotele din exterior, și bineînțeles, o jucărie de mestecat poate fi un companion excelent în interior. De asemenea, este recomandat să le pregătim un culcuș confortabil și apă proaspătă.

Animalele de companie care au nevoie de această atenție specială: câinii timizi, cei care se tem de zgomote, cei agresivi sau reactivi. Mai bine îi ținem departe de livingul aglomerat în perioada Crăciunului. Pe de altă parte, câinii mai în vârstă, cei foarte tineri sau cei bine educați pot participa la evenimente, dacă doresc, dar trebuie să le oferim posibilitatea de a se retrage, dacă simt nevoia.

Trebuie să reținem că orice câine poate mușca dacă devine frustrat sau se simte amenințat, iar astfel de situații pot avea consecințe grave. Să nu uităm că responsabilitatea pentru comportamentul animalului este întotdeauna stăpânului.

Dacă suntem siguri că prietenul nostru patruped se va simți bine printre oameni gălăgioși, aflați într-o atmosferă festivă, să începem să-l obișnuim cu situația înainte de marea reuniune de familie.

În primul rând, să ne asigurăm că ne putem mângâia câinele în siguranță pe toate părțile corpului. Să începem cu mângâieri lente și uniforme pe spate și să-i oferim o recompensă. Apoi să trecem la urechi, oferindu-i din nou o gustare, și în același mod să continuăm cu labele, coada și burtica. Să fim atenți la reacțiile câinelui nostru pentru a ne asigura că îi place atingerea și că reacționează la fel de bine și atunci când este mângâiat de altcineva.

Dacă ni se pare că blănosul nostru se simte bine în preajma străinilor, să-l ducem în lesă într-un loc unde poate întâlni mai multe persoane, cum ar fi un parc popular. Să-l lăsăm să-i întâmpine pe oameni și să primească mângâieri. Îl putem motiva și lăuda cu recompense dacă se comportă prietenos. Să rugăm iubitorii de câini să nu-l mângâie doar pe cap, ci și sub bărbie și pe spate. Dacă observăm că devine stresat, să ne întoarcem acasă.

Imediat înainte de sosirea oaspeților, este recomandat să ieșim la o plimbare mai lungă, pentru ca prietenul nostru blănos să-și consume energia în exces și să fie mai calm pe parcursul zilei.

Trebuie să fim atenți nu doar la animăluțul nostru, ci și la oameni. Să nu permitem copiilor sau adulților să îmbrățișeze câinele. Deși oamenilor le plac îmbrățișările, majoritatea animalelor nu apreciază acest gest. Să nu forțăm limitele câinelui.

De asemenea, să avem grijă ca oaspeții să nu-i ofere blănosului nostru mâncare și să nu lase farfuriile cu deserturi sau paharele în locuri accesibile câinelui. Să le atragem atenția că ciocolata este periculoasă pentru câini și că nu ar trebui să-i ofere nici măcar o bucățică. Dacă toți suntem atenți la câteva detalii, sărbătorile vor decurge cel mai probabil fără probleme.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!