Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Cum învățăm un câine să rămână singur acasă?

Data publicării: 25/07/2022

Câinii preferă compania oamenilor, dar pot fi învățați să fie lăsați și singuri. Haideți să vedem cum să-i ajutăm.

Câinilor nu le place să petreacă singuri timpul. Fiind animale de haită, în mod natural fenomenul anxietății apare la unii mai puternic, la alții mai puțin atunci când este vorba de a rămâne singuri. Din păcate nu îi putem lua cu noi oriunde, în unele locuri animalele de companie nefiind permise. 

Vestea bună însă este că patrupezii noștri pot fi dresați să rămână singuri și la o vârste înaintate. În cazul puilor acest proces este unul mult mai ușor, însă câinii mai în vârstă vor necesita mai mult dresaj și răbdare. 

De ce nu le place singurătatea? 

Frica de abandon și de a rămâne singuri este plantată adânc în fiecare câine. Ei sunt animale de haită, chiar dacă în ziua de azi nu mai sunt ținute în această formă. Fenomenul interacțiunii și sentimentul apartenenței este foarte prezent la ei. În haitele de lupi sau câini sălbatici, cei slabi sau bolnavi sunt lăsați în urmă. Așadar, nu este de mirare faptul că animalul nostru este preocupat în mod deosebit de a susține relația cu ‘familia sa’.

Cât timp putem lăsa câinele singur?

Din păcate nu există un răspuns exact la aceastră întrebare. Fiecare câțel este unic. Unii latră și plâng dacă stăpânul închide ușa după el, alții devin neliniștiți și aleargă prin încăpere numai după o oră de stat singuri și ca semn de protest încep să strice mobila și obiectele din apartament. Câinii incredibil de sensibili pot ajunge chiar și într-o stare de depresie dacă rămân singuri pentru o perioadă îndelungată. Unii patrupezi rezistă chiar și până la patru, cinci ore fără stăpân – neavând nici măcar un semn al anxietății de separare. Însă nu este recomandat să îi lăsăm singuri mai mult de 4-5 ore, fiind nevoiți să-și facă nevoile în casă în caz contrar!

Cei nevoiți să-și lase cățelul singur cât timp sunt la locul de muncă sunt sfătuiți să angajeze un dogsitter. Din fericire tot mai multe locuri de muncă acceptă câini. 

Anxietate de separare sau pierderea controlului?

Clasificăm câinii cu frica de singurătate în două categorii: cei cu anxietate de separare și cei care suferă de pierderea controlului. 

În cazul anxietății de separare, acestuia îi este teamă să petreacă timpul singur. Ca stăpân, trebuie să ne însușim rolul masculului alfa, controlând mereu situațiile, luând deciziile și asumându-ne siguranța haitei. Caninul va avea încredere în noi și va fi liniștit cât timp totul va funcționa în această ierarhie. În cazul câinilor neliniștiți singuri (chiar și pentru o perioadă scurtă), lipsa stăpânului poate duce la situații catastrofale, deoarece ,,masculul alfa’’ dispare și se prăbușește încrederea. 

În situația în care această teamă a apărut din cauza unor traume din trecut, acest fenomen este justificat și de înțeles, însă comportamentul stăpânului are un rol esențial. Subconștient transmitem animalului faptul, că despărțirea este un fenomen important. Dacă ne luăm rămas bun cu gestul mângâierii și a consolării, atmosfera tensionată va ajunge într-un punct culminant. 

Furia și neliniștea apare în cazul caninilor care pierd controlul, deoarece ,,haita’’ îl abandonează, iar el rămâne neputincios. Câinele nostru se simte responsabil pentru siguranța noastră, iar dacă noi dispărem nu îi oferim șansa de a-și îndeplini datoria. 

Dacă animalul se încadrează în acest tip de anxietate, va trebui de îndată să clarificăm ierarhia ,,haitei’’. El va trebui să accepte că noi suntem alfa și avem dreptul să decidem când suntem prezenți și când nu. 

Un câine care suferă de pierderea controlului trebuie învățat că nu trebuie să aibă mereu grijă de stăpânul său – numai atunci va accepta singurătatea. Fiți atenți unde se culcă de obicei câinele: lângă ușa de la intrare sau într-un punct înalt al canapelei? A doua variantă arată clar faptul, că el se consideră cel mai imporant, astfel încât totul în casă ar trebui să fie sub controlul său. Schimbarea locului de dormit într-o locație mai puțin centrală din casă poate fi de ajutor.

Este necesar să începem dresajul de la o vârstă fragedă 

Câinele care ajunge în grija noastră la o vârsta fragedă poate fi dresat mai ușor să rămână singur. Tinerii se pot  adapta mai ușor la ritmul nostru în viață de zi cu zi. Cu cât mai repede învață puiul că a rămâne singur face parte din rutină, cu atât ne va fi mai ușor să plecăm de acasă fără drame și probleme. 

Și adulții pot fi învățați să rămână singuri

Uneori, trebuie să învețe cum să rămână singuri la maturitate, fie pentru că au fost adoptați sau stăpânul lor a trecut la un nou stil de viață. Este bine de știut: și câinii adulți pot fi instruiți și dezvățați de anxietatea de separare.

Tratarea anxietății de separare începe cu un dresaj intens înainte de a părăsi casa. Putem să ne jucăm cu el punându-l să caute o jucărie în casă sau îl putem duce la o plimbare mai lungă. Căutarea jucăriilor sau dresajul agilitatății este o practică pozitivă pentru câini. Cu alte cuvinte, să ne obosim câinele înainte de a-l lăsa singur.

Exerciții utile de dresaj:

1. Ordonați câinele la locul său de dormit  și dați-i jucăria preferată sau oase de mestecat;

2. În timp ce sunt distrași de jucării sau oase, părăsiți încăperea;

3. Fiți atenți dacă începe să se vaite sau să plângă;

4. După câteva minute vă puteți întoarce în încăpere și îl puteți recompensa cu un snack. Astfel, el va aprecia timpul de așteptare și reîntoarcerea noastră. 

Antrenați câinele în fiecare zi. De fiecare dată intervalul de timp petrecut separat trebuie crescut în cazul în care el așteaptă liniștit și cu răbdare. Este probabil ca în doar câteva zile să puteți pleca liniștiți la cumpărături. Neapărat trebuie să îi oferim snackuri de recompensă în acest proces. 

Succesul nu este instant în fiecare caz, totuși va trebui să fim răbdători și consecvenți: nu ne întoarcem în încăpere  cât timp animalul de companie plânge sau latră, altfel este posibil ca el să asocieze lătratul cu întoarcerea noastră. 

Nu vă panicați dacă vor avea nevoie de mai mult timp până se vor obișnui cu această practică; este foarte important să nu îl răsfățați. Cu exercițiile practicate zilnic, animalului de companie îi va fi din ce în ce mai ușor să rămână singur. În final el va învăța să aibă încredere în noi. Va înlocui lătratul și plânsul cu așteptarea voastră plină de sentimente pozitive.

Cele mai frecvente cauze a anxietății de separare:

  • În cazul câinilor aduși de la un adăpost, este posibil că aceștia să fi fost traumatizați de pierderea stăpânului anterior.
  • Chiar și pierderea unui alt animal de companie din familie poate induce anxietate sau sindrom de separare. Câinele va deveni și mai atașat de noi, stăpânii. 
  • Adesea însă, stăpânul este cel care provoacă și contribuie la anxietatea de separare a câinelui.

Semnele anxietății:

  • Tristețe: Câinele stă lângă ușă ore întregi, roade și zgârie ușa și pereții.
  • Murdărie: Câinii cu anxietate de separare de multe își fac nevoile  în casă.
  • Salutare umilă: Câinii anxioși, devin prea entuziasmați atunci când proprietarul se întoarce acasă, dar într-o formă mai calmă și mai umilă.

Semnele pierderii controlului:

  • Comportament distructiv: distrugerea obiectelor personale sau de uz casnic. Câinele simte nevoia de a-și descărca energia.
  • Lătratul constant: își semnalizează frustrările prin lătrare.
  • Revedere problematică: la revenirea stăpânului, câinele sare și latră într-un mod excesiv, cu un avânt prea mare, el făcând asta pentru a ne pedepsi.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!