Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Cum să ajutăm câinele după ce a fost atacat de un alt câine

Data publicării: 27/03/2024

Dacă câinele nostru a fost atacat de către un alt câine, este absolut necesar să-l ducem la veterinar pentru îngrijire adecvată, deoarece tratarea rănilor este esențială. Nu doar rănile fizice, ci și cele emoționale pot necesita îngrijire. Dacă prietenul nostru blănos a intrat într-o stare de șoc după ce a fost atacat, trebuie să știm ce putem face pentru recuperarea lui și pentru bunăstarea emoțională.

Este firesc că ne dorim ca toți câinii să se înțeleagă bine și să se joace frumos întotdeauna împreună. Dar, din păcate, uneori pot apărea neînțelegeri. Din fericire, în cea mai mare parte a cazurilor, este vorba doar de o ceartă zgomotoasă și niciun câine nu este rănit, dar aceste situații pot provoca anxietate.

De cele mai multe ori, incidentele neplăcute au loc în parcurile de joacă pentru câini. Mulți factori pot influența aceste evenimente, cum ar fi lipsa supravegherii active, absența întreruperii interacțiunilor în timp util, dificultatea de a distinge între câinii care se joacă și cei care se luptă, precum și simplul fapt că patrupezii cu stiluri de joacă și personalități diferite se întâlnesc.

Indiferent de motivul și modul în care izbucnește lupta, un lucru este sigur: o experiență traumatizantă poate declanșa o stare de șoc în animal și poate anula antrenamentul comportamental și construirea încrederii realizate pe parcursul anilor.

Este important să consultăm cât mai curând posibil medicul veterinar dacă prietenul nostru blănos a fost atacat de către un alt câine. Chiar dacă câinele are doar răni mici pe piele, este posibil ca sub piele să existe leziuni mai grave și mai extinse.

Un atac de câine are adesea consecințe atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Unii câini pot considera atacul înspăimântător și neplăcut, dar odată cu trecerea timpului și scăderea nivelului de adrenalină, trec peste el. Problema este că acest lucru nu se întâmplă în toate cazurile. Atacul poate schimba chiar și viața prietenului nostru patruped și acest lucru se poate întâmpla chiar și cu cei mai rezistenți câini.

După ce blănoșii s-au certat, trebuie să ne protejăm câinele de viitoarele întâlniri negative care ar putea să îi provoace stres suplimentar. Să nu mai intrăm în zona de joacă pentru câini până când nu suntem siguri că animăluțul nostru este pregătit pentru asta. În primele plimbări după atac, o soluție bună poate fi să avem cu noi câteva gustări ușor de mâncat și să îl lăudăm pe prietenul nostru blănos, de exemplu, atunci când un alt câine trece lângă noi sau când privește alți tovarăși de joacă în zona pentru câini.

Dacă comportamentul câinelui s-a schimbat în mod clar, manifestând teamă sau poate agresiune față de alți câini, atunci vom avea nevoie de un dresor de câini sau de un specialist în comportament, care să utilizeze metode umane și pozitive de modificare a comportamentului pentru a evalua și apoi a trata starea animalului atacat. O eventuală pedeapsă după o reacție incorectă față de celălalt câine nu poate decât să întărească sentimentele negative ale câinelui.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!