Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Păstrarea câinilor: în aer liber sau în interior?

Data publicării: 02/02/2023

S-au dus vremurile în care majoritatea câinilor trăiau în țarcul din curte. Pe atunci, fermierii vedeau animalele care lătrau drept protectori și însoțitori, dar nefăcând parte din familia lor. Astăzi câinii sunt considerați în general membri valorosi ai familiei și le este permis să doarmă chiar și în patul uman. În același timp, chiar și astăzi, părerile sunt uneori împărțite.

Care sunt avantajele unui cățel de interior?

Faptul că prietenul nostru blănos petrece timp cu noi înauntru are avantaje enorme pentru noi și pentru animăluț, deoarece:

– Prietenul nostru patruped este mereu cu noi dacă avem nevoie de cineva cu care să vorbim sau pe cine să atingem.
– Devine parte din familia noastră, iar dacă avem copii, poate avea un efect bun și asupra lor că există cineva de care să aibă grijă și cui să-i spună secretele.
– Putem observa mai ușor dacă câinele se îmbolnăvește sau își schimbă comportamentul, așa că putem cere ajutor din timp.
– Însoțitorul nostru loial are mai multe șanse să ne protejeze de un intrus în casă, câinii de afară păzesc adesea doar curtea.
– Știm întotdeauna unde este prietenul nostru blănos, astfel putem preveni comportamentul nepotrivit.
– La persoanele care cresc lângă animăluțe sunt mai puține șanse să apară simptome de alergie.

Deși ținerea câinilor în casă are mult mai multe avantaje decât dezavantaje, ar trebui să fim, de asemenea, conștienți de posibilele pericole:

– Există așa-numitele boli zoonotice care se pot transmite de la animale la om și invers, dar acestea nu sunt frecvente.
– Se poate întâmpla ca la animăluțul nostru să observăm semne de comportament agresiv, de exemplu, că ia jucăriile copilului. Dar cu o pregătire adecvată, poate deveni gestionabil.
– Învățarea să-și facă nevoile afară necesită puțină răbdare și probabil va trebui să curățăm câteva bălți înainte de a ajunge la țintă.
– Câinii care petrec mult timp în apropierea stăpânilor pot deveni anxioși când sunt lăsați singuri.

Pentru a ne ajuta să decidem dacă să ne ținem prietenii loiali înăuntru sau în exterior, trebuie să luăm în considerare ce e mai bine pentru câinele nostru. De exemplu, unele rase de câini au fost crescute special pentru a fi animăluțe de interior, în timp ce altele se simt mai confortabil în aer liber. Contează și propriul nostru mod de viață și propriile obiceiuri. Dacă suntem obsedați de curățenie, probabil ne va deranja părul de animale, jucăriile împrăștiate și farsele minore. Cum să facem apartamentul rezistent pentru câini poate fi, de asemenea, o provocare serioasă. În plus, câinele de interior ar trebui scos la plimbare în mod regulat și ar trebui să i se ofere posibilitatea de a ieși afară pentru a-și face treaba.

Dacă prietenul nostru blănos locuiește afară, va trebui, de asemenea, să petrecem mai mult timp în curte și vom avea nevoie de un gard rezistent la evadare. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că în grădina noastră nu există plante care pot fi toxice pentru animăluț. Pe de altă parte, trebuie să îi asigurăm o căsuță pentru câini afară, care să-l protejeze de vânt și ploaie și pentrua a-l menține cald când vremea e rece. Vara o zonă umbrită și apa proaspătă schimbată în mod regulat sunt vitale. Înainte de a lua o decizie, trebuie să ne gândim cu atenție la ceea ce este mai bine pentru noi și pentru blănosul nostru, iar dacă nu ne putem decide, atunci se poate întâmpla ca un alt tip de animăluț să fie ideal pentru noi.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!