Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Plante periculoase pentru pisici – aici „înflorește” pericolul

Data publicării: 03/10/2024

Pentru unii iubitori de pisici, visul unei grădini luxuriante cu plante ornamentale este unul foarte îndepărtat. Motivul: Uimitor de multe pisici se preocupă cu dedicare cu „vandalizarea” plantelor în timp ce se joacă, pline de curiozitate. Nici buchetele de flori nu sunt în siguranță în fața unor tigrișori domestici, fiind lovite cu lăbuțele sau testate drept gustare. Această din urmă acțiune poate fi fatală: Nu puține sunt plantele care sunt inadecvate pentru ingerare și care sunt extrem de toxice pentru pisici. Află de aici cum poți preveni ca tigrișorului tău să i se întâmple ceva în jungla domestică.

De ce mănâncă pisicile plante?

Ingerarea plantelor este o nevoie instinctivă, naturală a pisicilor. Însă blănoasele nu mănâncă verdețurile pentru că le este poftă de ele sau pentru a-și potoli foamea. Pisicile sălbatice și cele care sunt lăsate să se plimbe liber mănâncă iarbă și plante pentru a procesa mai ușor ghemotoacele de blană. Atunci când se curăță, pisicile înghit inevitabil o anumită cantitate de păr; aceasta este bineînțeles mai mare în perioada de năpârlire. Și atunci când pisicile lăsate libere, vânează șoareci și alte mamifere mici și, având în vedere blana acestora, în stomacul lor ajunge păr. Cea mai mare parte este eliminată prin excremente, sub formă de fibre nedigerabile. Însă o parte a resturilor de blană formează ghemotoace, așa numite bezoare, regurgitate în mod regulat de către pisică. Acest lucru este semnificativ mai ușor dacă structura acestora este consolidată cu ajutorul fibrelor vegetale. Iarba are așadar efect de vomitiv natural.

Spre deosebire de o pisică lăsată liberă, o pisică de apartament nu are posibilitatea de a căuta iarbă pe care să o ronțăie. Dacă nu va găsi decât plante de interior, de cele mai multe ori nu va avea de ales decât să își satisfacă nevoia cu ajutorul acestora. În acest caz, ea va căuta instinctiv planta cea mai similară ierbii pe care o va găsi, servindu-se de exemplu cu plantă-păianjen sau ferigă de apartament.

Pisicile nu fac însă instinctiv distincția între comestibil și toxic. De aceea, într-o casă sigură pentru pisici, trebuie să ai grijă ca blănoasa nici măcar să nu fie tentată să ronțăie plante otrăvitoare. Găsești în lista de mai jos plantele netoxice și toxice pentru pisici. Pentru început însă, câteva informații generale despre plantele toxice pentru pisici din grădină și din casă.

O pisică cu blana albă și neagră ronțăie iarba mâței (cătușnică)

Riscuri reprezentate de plante de interior toxice pentru pisici

Ingerarea voită a plantelor ca „înlocuitor de iarbă” nu este singurul motiv pentru care o pisică de apartament este interesată de plante. Pisicile inspectează temeinic lucrurile noi din mediul lor, testează mirosul și, după caz, potențialul comestibil. În plus, numeroase plante de interior stimulează dorința de joacă a pisicilor, de exemplu, cele cu flori colorate care atrag atenția sau cu frunze cărnoase care cad cu ușurință și care, din perspectiva pisicii, se pretează excelent drept jucărie. Astfel de plante invită la joaca cu lăbuțele; dacă pisica mușcă din ea, substanțele plantei îi vor intra în gură. Sau poate rupe o floare sau o frunză, urmând a se preocupa intens pe podea cu noua jucărie. Textura și gustul respectivei părți a plantei stimulează rosul.

În plus, pe lângă substanțele toxice, nu trebuie subestimat potențialul de accidente reprezentat de cactuși, atât în cazul variațiunilor cu spini lungi, cât și al celor cu vârfuri fine, sub formă de cârlig. Dacă o pisică declară un cactus drept jucărie, planta cu sistem de autoapărare o poate răni grav. Chiar dacă, după primul contact, pisica va evita instinctiv creaturile înțepătoare, există în continuare un pericol de rănire, de exemplu dacă, atunci când este prinsă în frenezia jocului sau se sperie, nu mai este atentă unde sare.

Nu în ultimul rând, plictiseala poate determina pisicile să își extindă dorința de joacă asupra plantelor tale. Asigură-te că animalul este stimulat și are la dispoziție posibilități interesante și adecvate de a-și petrece timpul, atunci când tu nu ai posibilitatea să îi alungi plictiseala. Sunt apreciate, de exemplu, jucăriile care stimulează inteligența, precum covorașele de joacă.

Apa de la flori poate fi toxică pentru pisici?

Este cunoscut faptul că pentru pisicuțe este esențial să bea suficientă apă. Însă unele animale au obiceiul ca, în ciuda prezenței bolului plin cu apă, să își stingă setea mai degrabă din surse neașteptate. Aici sunt incluse vazele cu flori accesibile. Lucrurile devin problematice dacă în această apă se află flori tăiate care sunt toxice pentru pisici, de exemplu, lalele sau narcise. Toxinele trec din tulpinile florilor în apa din vază. Astfel, pisica se poate intoxica, fără a fi ronțăit direct planta. De aceea, trebuie să amplasezi florile tăiate potențial toxice pe cât posibil într-un loc inaccesibil pentru pisică, în special în cazul în care cunoști obiceiurile curioase de băut apă ale pisicii tale.

Pisicile pot identifica plantele toxice?

Deoarece pisicile sunt de la natură exclusiv carnivore și consumă numai într-o măsură foarte mică plante, ele nu identifică plantele toxice de afară și din locuință. Spre deosebire de animalele erbivore, ele nu dispun de experiența și instinctul de a deosebi ceva comestibil de ceva toxic.

Important de știut: Adesea acest lucru este imposibil și pentru erbivore, dacă nu au suficientă experiență, de exemplu, cu privire la plantele decorative exotice sau tocătura de plante. Acesta este unul dintre motivele pentru care animale care pasc mor adesea din cauza deșeurilor vegetale eliminate nechibzuit.

În casă există plante exotice din întreaga lume, cu care nici măcar o pisică lăsată să se plimbe liberă nu ar intra vreodată în contact în natură. Așadar, pisica nu știe instinctiv ce plante sunt toxice pentru ea. Asta înseamnă că trebuie să ai o atenție sporită față de animăluțul tău.

Pot învăța puii de pisică să nu mănânce plante?

Puii de pisică sunt deosebit de expuși pericolului, dacă, din lipsă de experiență, vor să inspecteze totul cu ajutorul gustului. Dacă puiul pune boticul pe o plantă toxică pentru pisici, riscul este mai mare decât în cazul unui animal adult. Organismul mic reacționează mai acut la o intoxicație, în funcție de cantitatea și tipul substanței otrăvitoare.

La educarea puiului de pisică, cel mai bine este să îl înveți să se țină în general la distanță de plantele de interior. Declară ghivecele și vazele – chiar și pe cele cu flori netoxice – drept zonă interzisă și învață-l că nu ar trebui să se joace cu plantele.

Iarba mâței: o plantă netoxică pentru pisici

Cea mai mare și importantă excepție ar trebui să o reprezinte bineînțeles iarba mâței, pe care o poți oferi animalului pentru ușurarea regurgitării ghemotoacelor de blană. Sfat: Pe cât posibil, așază ghiveciul cu iarba mâței într-un spațiu separat de plantele de interior obișnuite. Astfel previi confuziile.

Este deosebit de important să oferi pisicii tale un ghiveci cu iarba mâței din care animalul să se poată servi. Amestecuri de semințe sau seturi pregătite pentru creșterea ierbii mâței se găsesc în magazinele de grădinărit sau magazinele pentru animale, semănarea fiind simplă și pentru nepricepuții în ale grădinăritului. Astfel, îi poți oferi pisicii tale verdeață proaspătă pe parcursul întregului an.

Știai că? „Iarba mâței” nu este un tip anume de iarbă. Sub această denumire se comercializează diferite plante. Uzuale sunt Pogonatherum paniceum (bambus pitic) sau ovăz, sorg, secară, grâu și orz sub formă de lăstari (iarbă dulce), precum și diferite tipuri de galangal.

Sfat: Dacă ai la dispoziție un balcon spațios, sădește într-o jardinieră lată semințe obișnuite de gazon și creează o mini-pajiște pentru blănoasa ta. Pisicilor de apartament le place să își petreacă timpul într-un astfel de loc, din care se pot servi fără pericole.

Cum țin pisica la distanță de plantele toxice?

În calitate de proprietar al unei pisici de apartament, ar trebui în general să renunți la plantele toxice pentru pisici. Chiar și cel mai bine educat tigrișor de apartament poate mânca din ele printr-o coincidență nefericită sau poate suferi iritații cutanate ca urmare a contactului cu sevele plantelor.

Dacă în locuință există plante toxice pentru pisici, de exemplu, pentru că le-ai cumpărat fără a ști că sunt toxice sau le-ai primit cadou, nu există motiv de panică. Dacă ai în locuință sau în grădină o plantă care îți este foarte dragă sau dacă planta riscantă nu poate fi îndepărtată, pisica trebuie împiedicată să ajungă la verdeața tentantă.

Nu lăsa la îndemână: Încearcă să amplasezi planta cât mai inaccesibil pentru pisică, de exemplu, pe un raft sau un suport pentru plante. Acestea sunt măsuțe înalte, care oferă spațiu suficient pentru o plantă de interior, însă nu și spațiu suficient de ședere pentru o pisică.

Îngrădește: Blochează pisicii drumul spre plantă. Poți construi un „gard” în jurul plantei din materiale adecvate, de exemplu, din plasă pentru iepuri tăiată la dimensiune. Această metodă se pretează în special pentru plante înalte, cum ar fi palmierii de cameră sau cactușii columnari, pentru a face inaccesibilă zona în care se află acestea.

Transformă ghiveciul într-un loc incomod: Așază pietre cu muchii ascuțite pe substrat. Astfel faci suprafața ghivecelor mai mari să fie neatrăgătoare ca loc de așezat. Un efect secundar practic: Pisica nu va fi tentată să dea o nouă utilizare ghiveciului, folosindu-l drept o a doua litieră.

Barieră olfactivă: În cazul exemplarelor care rod cu perseverență, protejează planta cu un miros neplăcut pentru nasul pisicilor, de exemplu, cu câteva picături de ulei esențial de citrice sau bile anti-molii.

Ce plante nu trebuie să mănânce pisicile?

Te întrebi ce plante sunt toxice pentru pisica ta? În calitate de persoană iubitoare de plante, fără cunoștințe aprofundate de botanică, de regulă nu te gândești la toxicitatea plantelor. Până la urmă, nu ți-ar trece prin cap să îți mănânci plantele decorative. În plus, la foarte puține specii toate componentele sunt la fel de otrăvitoare. Uneori toxina este concentrată în bulb, alteori se găsește în frunze, flori, fructe sau seva plantei. Dacă pisica ta s-a servit cu o plantă, poate fi decisiv dacă a mâncat o floare sau a ronțăit tulpina.

În plus, substanțele toxice din plante nu au efecte numai la interior: Adesea, chiar și numai contactul cu ele este suficient pentru a provoca reacții dureroase. De exemplu, popularul filodendron cu frunze despicate (Monstera) conține cristale de oxalat de calciu și poate elibera această substanță „sub formă de ace” la atingere. Acest lucru îi servește plantei drept protecție împotriva erbivorelor, însă substanța poate provoca iritații ale pielii și mucoaselor, care pot duce, printre altele, la vomă și dificultăți de înghițire.

Care plante de interior sunt toxice pentru pisici, care nu sunt periculoase?

În ceea ce privește plantele de interior, pericolul pare să vină în special din partea plantelor permanent verzi, cu frunze. Plante toxice pentru pisici: Dracena, iederă, ciclamen – tot felul de plante de interior populare reprezintă un potențial risc pentru tigrișorii domestici. Plante toxice pentru pisici sunt orhideea și sansevieria, precum și filodendronul și Monstera. În calitate de iubitor de plante și pisici, este ușor să te pierzi între atâtea informații. În continuare, găsești o enumerare a celor mai frecvente plante de interior și de exterior cu potențial periculos.

Te rugăm să reții: Dată fiind varietatea inextricabilă de plante ornamentale, acestea și cele enumerate mai jos nu sunt în niciun caz complete și nu ne asumăm niciun fel de răspundere în acest sens. Înainte de a achiziționa o specie neenumerată aici, informează-te la comerciantul specializat cu privire la riscurile pe care aceasta le prezintă într-o casă în care există pisici!

Plante de interior toxice pentru pisici (selecție)Plante de interior netoxice pentru pisici (selecție)
• Aloe vera• Planta de ananas
• Ciclamen (Cyclamen)• Bananier pitic
• Azalee (Rhododendron simsii)• Bromelia
• Copacul autograf (Clusia)• Dalia
• Bambus• Trandafir mexican
• Primula• Fittonia
• Begonia• Arborele norocos (Pachira)
• Ficus plângător (Ficus benjamina)• Palmieri de ghiveci (Areca, Dypsis lutescens)
• Limba soacrei (Sansevieria trifasciata)• Planta păianjen (Chlorophytum)
• Urzicuța decorativă• Guzmania
• Cala• Palmier Kentia
• Trandafirul Crăciunului• Cocotier
• Ctenanthe• Planta care se roagă (Calathea)
• Dieffenbachia• Ceropegia
• Dracena (Dracaena)• Nephrolepis
• Tradescantia (Tradescantia fluminensis)• Asplenium nidus
• Iederă• Orhidee
• Iedera diavolului (Scindapsus)• Aspidistra
• Crinul păcii (Spatiphyllum floribundum)• Tillandsia
• Picior de elefant (Beaucarnea)• Planta OZN (planta banilor, Pilea peperomioides)
• Alocasia odora• Cactusul de Crăciun
• Șirag de perle (Curio rowleyanus)• Yucca de cameră
• Filodendronul cu frunze despicate (Monstera deliciosa)• Asparagus densiflorus
• Smochin-liră (Ficus lyrata)• Peperomia
• Pasărea flamingo (Anthurium)
• Calandiva (Kalanchoe)
• Zamioculcas
• Măcrișul iepurelui
• Ficusul de cauciuc (Ficus elastica)
• Cafea
• Aglaonema
• Brad Nordmann (de exemplu ca pom de Crăciun!)
• Orhidee
• Cicada
• Alocasia
• Filodendron
• Amaryllis (Hippeastrum)
• Arborele umbrelă (Schefflera)
• Strelitzia
• Floarea fluture
• Crăciunița (Euphorbia pulcherrima)
• Trandafirul deșertului (Adenium obesum)

Ce plante toxice pentru pisici se găsesc la exterior – și care nu sunt periculoase?

Pisicile care se plimbă libere se vor întâlni inevitabil cu plante cu flori și garduri vii, la plimbările prin grădini și parcuri. În sens mai larg, printre plantele toxice din grădină și bucătărie se mai numără și legume interzise pentru pisici precum varza, leguminoasele, ceapa, strugurii (și stafidele!), precum și avocado.

Pe de altă parte, poți cultiva fără griji în grădina prin care se plimbă pisica plantele netoxice numite aici. Este adevărat că în unele dintre aceste plante au fost detectate toxine, însă nu sunt cunoscute cazuri de intoxicare. Atenție: Unele dintre florile din tabelele următoare, de exemplu lalelele sau crizantemele, ajung în locuință sub formă de flori tăiate, iar brazii Nordmann sunt pomi de Crăciun apreciați!

Și în acest caz se aplică următoarele: Din cauza numărului extrem de mare, listele de mai jos cuprind numai o selecție a plantelor deosebit de apreciate și răspândite, însă nu ne asumăm niciun fel de răspundere în acest sens.

Plante cu flori și garduri vii toxice pentru pisici (selecție)Plante cu flori și garduri vii nepericuloase pentru pisici (selecție)
• Buxus (Buxus sempervirens)• Busuioc
• Crizanteme• Creasta cocoșului (Celosia)
• Curpen alb• Copacul banilor (Crassula)
• Dipladenia• Căpșuni
• Tisă (Taxus baccata)• Cerceluș
• Eucalipt• Mușcate
• Liliac• Campanula
• Gladiole• Gerbera
• Iarbă neagră• Hibiscus
• Hortensii• Panseluțe
• Zambile• Iasomie
• Crini• Lavandă
• Narcise• Gura leului
• Garoafe• Margarete
• Brad Nordmann• Mentă
• Oleandru• Măslin
• Pătrunjel• Iarbă de pampas
• Bujori• Floarea pasiunii
• Piciorul cocoșului• Petunii
• Salvie• Trandafiri
• Floarea miresei• Rozmarin
• Laur (Ilex aquifolium)• Floarea soarelui
• Tomate• Panseluțe
• Lalele• Cimbru
• Nu-mă-uita
• Galangal

Sfat: Pisica ta poate ronțăi fără pericol plante decorative; în plus, plantele decorative îi oferă o posibilitate excelentă de a se ascunde. Solicită consiliere în magazinele de grădinărit: Selecția de plante adecvate pentru pisici este mare. În plus, poți face o bucurie nemărginită tigrișorului tău domestic cu o plantă simpatică: Iarba mâței (Nepeta cataria)!

Atenție sporită trebuie acordată în plus în cazul cactusului cu trei muchii (Euphorbia trigona). Planta decorativă, similară cactușilor columnari, poate fi utilizată greșit drept stâlp pentru zgâriat. Și seva scursă este toxică.

Cât de mare este riscul reprezentat de plantele toxice pentru pisici?

Oricât de dramatic ar suna aceste informații: Din fericire, probleme grave provocate de plantele toxice pentru pisici apar per total mai degrabă rar în cabinetele veterinare. Este adevărat că în locuință, unde animalul poate intra în contact cu ele, date fiind circumstanțele, există plante toxice pentru pisici. Însă majoritatea pisicilor prezintă un interes redus pentru acestea, deoarece ele nu fac parte din hrana naturală. Sunt rare blănoasele care vor ronțăi o plantă de foame. Pentru a elimina ghemotoacele de blană, pisica va prefera întotdeauna iarba mâței – însă accidente sau intoxicații provocate de curiozitate, în joacă, pot apărea oricând.

De asemenea, este improbabil ca o pisică lăsată să se plimbe liberă să se intoxice în stratul de flori (deși nu este imposibil). Pisicile ignoră plantele toxice pentru ele, atâta timp cât mediul înconjurător oferă stimuli mult mai tentanți.

Pe scurt: Riscul de intoxicare cu plante de interior sau de grădină nu poate fi exclus complet niciodată, însă pentru o pisică bine îngrijită, bine educată și stimulată suficient este mai degrabă redus. Puii de pisică neexperimentați și pisicile care se joacă din plictiseală cu plantele, precum și animalele care caută un înlocuitor pentru iarba mâței sunt cele mai expuse riscurilor. Potențialul pericol reprezentat de plantele de interior este cu mult mai mare pentru un animal de companie erbivor, de exemplu, un iepuraș lăsat nesupravegheat, decât pentru carnivora pisică.

Ce se întâmplă dacă pisica a mâncat o plantă toxică?

Tipul și manifestarea simptomelor care pot apărea la otrăvirea (intoxicarea) cu plante variază. Pot fi afectate, de exemplu, sistemele cardiac, respirator și nervos, însă efectele pot apărea și sub formă de probleme digestive, vomă sau deficiențe motorii.

Plantele toxice variază ca grad de toxicitate și, bineînțeles, ca efect al numeroaselor substanțe diferite. Astfel, dracena este considerată slab toxică, anthuriumul însă, extrem de toxic. Crinii pot provoca chiar și în cantități mici insuficiență renală acută, ciclamenul provoacă „doar” vomă, ca urmare a iritării mucoasei. În cazul altor plante, simpla ronțăială nu are niciun fel de urmări, însă consumul regulat poate provoca leziuni ale organelor.

Posibile simptome sunt:

  • pupile dilatate
  • vomă
  • salivație abundentă
  • spumă la bot
  • consum crescut de apă
  • iritații cutanate
  • diaree sau constipație
  • urinare frecventă sau absența urinării
  • tremurat, dezechilibrare, contracții
  • crize similare celor epileptice
  • puls slab
  • respirație lentă, dificilă
  • moleșeală
  • paralizii centrale
  • colaps cardiovascular
  • modificări ale celulelor sanguine
  • disfuncții sau insuficiență a ficatului și rinichilor
  • iritații ale mucoaselor
  • stop cardio-respirator
  • comă

Care dintre aceste manifestări apar în fiecare caz concret de intoxicație depinde de tipul toxinei și de doza consumată. În orice caz, trebuie să reacționezi imediat ce pisica ta prezintă semne de intoxicare.

Cum acționez dacă pisica mea s-a intoxicat cu o plantă?

Dacă există suspiciunea unei intoxicări sau dacă observi ingerarea toxinei, nu trebuie să pierzi timpul, încă dinaintea apariției simptomelor: pisica trebuie să ajungă neîntârziat la veterinar. Nu încerca în niciun caz să provoci tu animalului voma prin diferite metode! Medicul are în acest scop medicamente speciale la dispoziție și ia și alte măsuri pentru stabilizarea și detoxifierea animalului. Dacă nu este disponibil niciun veterinar, contactează serviciul local de urgență pentru animale sau serviciul de asistență în caz de urgență. Aceștia îți vor oferi instrucțiuni competente privind măsurile de prim ajutor.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!