Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Un pisoi nou în familie – sfaturi de acomodare pentru tigrișori în miniatură

Data publicării: 03/10/2024

Ai decis să îi oferi o casă unui pisoi mic? Atunci te așteaptă niște săptămâni palpitante. În funcție de temperament și socializare și, după caz, în funcție de rasă și sex, micul tigru va cuceri casa în propriul său mod. Este greu să oferi instrucțiuni standard pentru acomodarea unui pui de pisică – însă există bineînțeles experiențe și sfaturi. Citește aici cum să îți pregătești locuința pentru sosirea puiului de pisică și ce trebuie să ai în vedere.

Pisoiul vine în familie: când este cel mai bun moment?

În cazul ideal, îți vei lua pisoiul de la un crescător sau din familia în care s-a născut, unde a petrecut suficient timp alături de mama și frații săi și a avut parte de o socializare adecvată. Un pisoi nu trebuie despărțit de mama sa mai devreme de douăsprezece săptămâni de viață. Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au constatat chiar că pisicile tinere prezintă mai puține devieri comportamentale și dezvoltă o fire deosebit de încrezătoare în sine și prietenoasă dacă trăiesc alături de mamă și frați în primele treisprezece săptămâni. Puțină răbdare poate merita, pentru ca pisica să se dezvolte într-un colocatar cu un caracter puternic. Însă separarea de mamă și frați nu este niciodată ușoară pentru un pui de pisică.

Înainte de a lua pisoiul acasă, ia niște mostre de miros. Pentru aceasta, freacă un prosop de obrajii animalelor. În primele zile în noua casă, mirosul familiar îi va oferi consolare pisoiului. Bineînțeles, situația optimă este cea în care poți lua în același timp doi tigrișori, astfel încât pisoiul să aibă un frate în noua casă. Pe de altă parte, este avantajos ca puiul de pisică să facă cunoștință cu mirosul tău încă dinainte de mutare. În funcție de posibilități, lasă crescătorului sau proprietarului pisicii-mamă un obiect de îmbrăcăminte, de exemplu, un tricou purtat, pe care pisoiul să îl poată inspecta. Un pulverizator de feromoni în camera puiului de pisică are de asemenea efect de reducere a stresului asupra unui pui.

Cum îmi pot educa puiul de pisică?

Orice mutare este palpitantă. Și puii de pisică pot fi suprastimulați de prea multe impresii noi deodată. În funcție de posibilități, pregătește o încăpere pe care pisoiul să o aibă pentru început numai pentru sine. Nu trebuie să fie vorba despre o cameră de trecere. Este ideal dacă poți asigura camera, de exemplu, cu un gărduleț de protecție, astfel încât puiul de pisică să poată observa totul din poziția sa, fără a fi nevoit să părăsească încăperea în care a ajuns. Camera puiului de pisică nu trebuie să ofere prea multe ascunzișuri, însă trebuie să includă tot ce este necesar pisoiului: litiera, un coșuleț comod, boluri pentru mâncare și apă și un stâlp pentru zgâriat.

În magazinele de specialitate există variante foarte joase, speciale pentru pui, de pe care un pisoi neîndemânatic să nu cadă de la înălțime. Odată ce ai ajuns acasă cu noul colocatar, așază cutia de transport pe jos și deschide ușa. Permite-i însă puiului de pisică să părăsească singur cușca de transport și nu îl ridica sau trage afară. Numai dacă după mai multe ore micul tigrișor nu face nicio încercare de a părăsi coșul de transport, poți încerca să îl ademenești afară cu o jucărie sau o recompensă deosebit de gustoasă. Oricât de greu ar fi – păstrează distanța în primele ore și lasă-i micii făpturi timp să se orienteze și să înregistreze toate mirosurile și sunetele noi. O pisicuță sociabilă va inspecta în curând de la sine încăperea și va căuta contactul cu oamenii sau alte animale de companie.

Cât durează acomodarea unui pui de pisică?

Este important să lași pisoiului inițiativa. Acesta trebuie să învețe mai întâi să evalueze mediul străin și oamenii necunoscuți. Probabil că în curând va dori să afle ce este de cealaltă parte a ușii. Imediat ce puiul de pisică se mișcă sigur pe sine în încăpere, îi poți arăta treptat și celelalte camere. Dacă deja permite să fie atins, du-l într-o altă încăpere – poate chiar te va urma. Lasă blănosul să exploreze noua încăpere și apoi du-l înapoi în camera sa. Și printre pisici există exploratori extrovertiți și exemplare timide. Nu fii dezamăgit dacă pisicuța ta se numără printre exemplarele precaute și are nevoie de ceva mai mult timp pentru a accepta mediul sau a intra în contact cu tine.

Rezistă tentației de a ridica și a ține pisicuța împotriva voinței sale, ci așteaptă momentul în care ea va veni de la sine spre tine. În prima perioadă, încearcă să înconjori puiul de pisică cu multe lucruri cunoscute: o păturică adusă din vechea casă, mâncarea obișnuită și aceeași marcă de nisip pentru pisici. Dacă vrei să faci schimbări în ceea ce privește mâncarea și nisipul, fă asta încet și treptat – imediat ce puiul de pisică are încredere în sine în noua casă, acomodarea cu altceva devine mai ușoară.

Cum aduc laolaltă un pui de pisică cu o pisică existentă deja în casă?

În măsura în care aduci puiul de pisică drept a doua pisică în casă, este avantajos dacă pisica existentă se poate adapta din timp la noul semen. Astfel poți ușura adusul laolaltă:

Astfel poți ușura adusul pisicilor laolaltă:

  • Miros: Ia probe de miros de la puiul de pisică ales și prezintă pisicii tale acest miros. Astfel, mirosul noului venit nu va lua prin surprindere animalul existent.
  • Cocktail de mirosuri: Încearcă să mângâi pisicile alternativ, astfel încât mâinile tale să preia mirosul celuilalt animal și cele două mirosuri să se amestece.
  • Evitarea conflictelor: Pe cât posibil, camera puiului de pisică nu trebuie să fie cea în care pisica existentă preferă să petreacă timpul. Asigură-te că, în primă fază, pisicile se pot doar mirosi printr-o ușă întredeschisă sau un grilaj de protecție, pentru ca puiul de pisică să nu pătrundă cu inocență pe teritoriul pisicii existente.
  • Condiționare pozitivă: Așază bolul cu mâncare al ambelor pisici pe câte o parte a ușii și dă-le să mănânce în același timp. Astfel, mirosul „străin” va fi asociat unei semnificații pozitive, cu ajutorul hranei.
  • O porție de iubire în plus: Acordă primei pisici deosebit de mult timp și atenție, pentru a evita apariția geloziei.
  • Arbitru de ring: La prima întâlnire a pisicilor, rămâi neapărat în încăpere. Astfel, poți interveni în caz că situația escaladează. Un pui de pisică bine socializat ar trebui să cunoască „regulile de comportament” și să reacționeze adecvat la limbajul corporal al semenului său – pe cât posibil prietenos față de el.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!