Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

5 curiozități despre hamsteri

Data publicării: 02/02/2023

Hamsterii sunt micuți, dar au inimi uriașe. Aceste creaturi adorabile se numără printre cele mai populare rozătoare, în special îndrăgite de  începători. Acest lucru se poate datora faptului că sunt extrem de drăguți, sunt capabili de cascadorii captivante în cuștile lor și, de asemenea, sunt relativ ușor de îngrijit. Dintre toate curiozitățile interesante despre ei, sunt 5 pe care toată lumea ar trebui să le cunoască.

Animăluțe nocturne

Deoarece hamsterii dorm aproape toată ziua, ei pot fi foarte zgomotoși noaptea. Așadar nu este o idee bună să îi ținem în dormitor, fiindcă ne pot deranja somnul. De exemplu, pot folosi roata de exerciții în întuneric, o activitate nu prea silențioasă, iar mestecatul frecvent pot fi deranjant atunci când dormim. În timpul zilei ideal ar fi să poziționăm cușca într-un loc liniștit, în semi-întuneric, unde pot dormi într-o grămadă de rumeguș sau în căsuța lor.

Le place să-și adune mâncarea

Puțini oameni cunosc etimologia cuvântului „hamster”: provine din germanul „Hamster”, care înseamnă „a acumula”. Când mănâncă, hamsterii colectează mâncarea în pungile de obraz de pe ambele părți ale feței, astfel încât să le poată mânca mai târziu. De fapt, hamsterii ar trebui hrăniți cu hrană peletizată pentru mamifere mici, o cantitate mică de nuci și semințe, precum și puține legume (de exemplu, spanac, morcovi) și fructe (de exemplu, mere fără semințe).

Nu sunt sociabili

Majoritatea speciilor de hamsteri pot fi ținute numai singure, deci dacă ne dorim mai mulți hamsteri, vom avea nevoie de mai multe terarii sau cuști. Luptele teritoriale încep la vârsta de 6-10 săptămâni, așa că trebuie să îi despărțim în acea perioadă, pentru că își pot provoca chiar răni fatale unul altuia. Animalele de diferite sexe nu pot fi ținute împreună, chiar dacă nu își fac rău reciproc, pentru că se reproduc extrem de repede, iar după nașterea puilor ne putem confrunta cu noi probleme.

Dinții lor cresc constant

Deoarece creșterea dinților hamsterilor nu se oprește niciodată, trebuie să le oferim diverse produse de mestecat, pe care le pot folosi pentru a-și uza cu ușurință dinții și, astfel, pentru a-și menține sănătatea. În acest scop, de exemplu, blocurile de lemn, jucăriile și ascunzișurile din fân sunt ideale, dar să evităm obiectele din lemn de cedru, pin și plastic moale, deoarece pot fi dăunătoare dacă sunt înghițite.

Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că tot ceea ce punem pe teritoriul micului nostru prieten este complet sigur pentru el, nu conține părți periculoase sau toxine. De exemplu, ar trebui să îi oferim animăluțului nostru o ramură de măr numai dacă suntem siguri că acel pom nu a fost stropit înainte. Jucăriile nu trebuie tratate cu vopsea sau alte substanțe.

Au nevoie de îngrijiri veterinare

Deși nu la fel de des ca pisicile sau câinii, uneori și hamsterii trebuie duși la veterinar. Se poate întâmpla ca rozătoarea noastră să aibă nevoie de ajutor stomatologic, dar tratamentul altor probleme poate fi, de asemenea, justificat. Dacă observăm semne de boală la prietenul nostru blănos (de exemplu diaree, secreții nazale, tremor, modificări ale pielii, comportament neobișnuit, letargie), să contactăm medicul veterinar cât mai curând posibil.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!