Aricii sunt animale nocturne, omnivore, sălbatice. De obicei dorm ziua și devin activi noaptea. Se hrănesc în principal cu insecte și râme, dar sunt bucuroși să mănânce resturile din hrana pentru pisici sau câini. Aricii care ronțăie pe terasa noastră în întuneric sunt probabil sănătoși, dar dacă găsim un arici în timpul zilei, cel mai probabil este bolnav și poate avea nevoie de ajutorul nostru.
Ariciul trebuie dus într-un mediu sigur
Trebuie să tapetăm o cutie cu ziare, apoi să prindem cu atenție ariciul cu mănuși sau cu un prosop vechi și să îl punem în cutie. Marginea cutiei să fie suficient de înaltă, deoarece aricii sunt artiști de evadare.
Animalul trebuie ținut în căldură
Dacă este posibil, ariciul trebuie dus în apartamentul nostru sau eventual în garaj. Pe vreme mai rece, o sticlă cu apă fierbinte înfășurată într-un prosop, plasată direct sub sau lângă cutie, poate ajuta la menținerea căldurii micului mamifer. Este recomandat să reumplem sticla în mod regulat, deoarece un arici rece nu va fi interesat de mâncare, ceea ce poate fi vital pentru recuperarea acestuia.
Deoarece aricilor le place să se ascundă, putem pune o pătură veche sau un prosop într-un capăt al cutiei, sub care animăluțul se poate cuibări confortabil.
Mâncare și băutură
Putem turna apă pentru arici într-un vas de ceramică puțin adânc, dar trebuie să știm că hrănirea unui animal deshidratat îl poate ucide, pentru că organismul ar lua tot fluidul din organele vitale pentru a digera mâncarea. Dacă suntem siguri că prietenul nostru micuț nu mai este deshidratat, îi putem oferi hrană pentru câini sau pisici, biscuiți, mere și chiar banane. Este important să nu hrănim niciodată aricii cu pâine sau lapte, deoarece îl pot îmbolnăvi.
Să chemăm ajutor
Ce trebuie să facem exact depinde de starea ariciului.
Dacă ariciul este rănit, lipsit de viață sau plânge:
În acest caz, este necesară intervenția urgentă. În astfel de cazuri, nu trebuie să stăm și să așteptăm, viața ariciului poate depinde de câteva minute de ezitare.
Trebuie să sunăm sau să-l ducem imediat pe micuț la cel mai apropiat spital de animale sau la medicul veterinar. Timpul este esențial.
Dacă ariciul nu este rănit, se mișcă:
Majoritatea aricilor găsiți în timpul zilei au un fel de problemă, chiar dacă nu o vedem, este aproape sigur că ceva nu este în regulă. Deci și în acest caz, este important să punem ariciul în siguranță și să chemăm medicul veterinar. Cel mult, dacă examinează și văd că animăluțul nu are nevoie de tratament, atunci îl pot elibera.
Dacă găsim o întreagă familie de arici: Să nu deranjăm mama și puii decât dacă este absolut necesar, deoarece ariciul mamă își poate ucide sau abandona micuții. Dacă nu suntem siguri, e mai bine să sunăm la o fundație pentru protecția animalelor. Dacă trebuie neapărat să strângem animăluțele, să o facem în liniște, purtând mănuși. Să punem mama într-o cutie separată și bebelușii separat. După aceea, trebuie să ajungem cât mai repede la veterinar sau la adresa dată de fundație, pentru că puii nu pot rezista mult fără mama lor.