Hibernarea este un lucru despre care de obicei stăpânii de animăluțe începători nu știu prea multe. Hibernarea este naturală doar dacă este vorba despre un animal sălbatic, în cazul aricilor domestici, poate fi fatală. Prin urmare, pe măsură ce se apropie iarna, este crucial să acordăm o atenție deosebită animăluțului nostru, asigurându-ne că trece sănătos prin lunile mai reci.
De ce este rău dacă ariciul nostru pitic hibernează?
Dacă în cușca unui arici nu este destul de cald, există posibilitatea ca acesta să intre într-o stare de hibernare. Aceasta este o reacție instinctivă a organismului lor la temperaturile mai scăzute. Cu toate acestea, aricii domestici nu pot gestiona acest proces, din cauza dimensiunii lor și a faptului că nu au suficientă grăsime pentru a trece printr-un ciclu de hibernare. Lipsa grăsimilor nu doar îi împiedică să mențină temperatura optimă a corpului, ci înseamnă că pur și simplu nu au suficientă energie pentru a supraviețui în starea de hibernare. Ei încep să înfometeze și să se ofilească.
Prin urmare, hibernarea aricilor pitici africani poate duce la complicații grave de sănătate sau chiar la moarte. Deși corpul lor ar trebui să acționeze corespunzător prin încetinirea ritmului cardiac, a frecvenței respiratorii și scăderea temperaturii, din păcate, nu reușesc în cele din urmă să gestioneze procesul și să mențină starea de hibernare. Dacă animalul supraviețuiește, sistemul său imunitar este slăbit, iar durata de viață poate fi scurtată semnificativ.
Așadar, este foarte important să monitorizăm constant temperatura mediului înconjurător al ariciului și să nu permitem scăderea acesteia. O temperatură sub 20°C reprezintă deja începutul zonei de pericol.
Semnele de hibernare
Este crucial să recunoaștem rapid primele semne, deoarece trebuie să acționăm rapid pentru a ne salva micul prieten. Unul dintre cele mai evidente semne de hibernare este că tot corpul animalului pare puțin rece la atingere. În plus, scăderea energiei devine probabil vizibilă, deoarece organismul ariciului începe să rezerve energie pentru hibernare. În această perioadă, se pot observa oboseală și mișcări nesigure. În timp, vom învăța cum se comportă în mod obișnuit animăluțul nostru, și vom observa dacă ceva se schimbă. Pierderea poftei de mâncare poate apărea devreme, precum și o lipsă totală de interes pentru a mânca. Combinat cu semnele anterioare, aceasta nu poate decât să confirme suspiciunile noastre.
Ce putem face?
Primul lucru pe care trebuie să-l încercăm este să ridicăm temperatura corpului ariciului nostru. Este important să nu exagerăm, adică schimbarea să fie treptată. Încălzirea rapidă poate fi dăunătoare. Chiar dacă starea prietenului nostru spinos s-a îmbunătățit vizibil, este recomandat să-l ducem la un medic veterinar specializat în animale exotice pentru a ne asigura că micuțul nostru este într-adevăr bine și că sistemul său imunitar nu s-a slăbit prea mult.