Dacă vrem să păstrăm o reptilă sau poate un păianjen, cu siguranță vom avea nevoie de un terariu. Un terariu este o „cutie” realizată în principal din foi de sticlă puternice, concepute pentru a menține plantele și animalele într-un mediu controlat. Este ca și cum am muta o bucată dintr-un peisaj străin în casa noastră, astfel încât să-l cunoaștem mai bine și să ne bucurăm de el.
Trebuie să gândim ce fel de lume sălbatică să expunem în living, deoarece există multe opțiuni, dar cel mai important criteriu este fericirea animalului și a familiei noastre. În plus, trebuie să luăm în considerare mulți alți factori.
Atunci când alegem terariul potrivit, trebuie să fim atenți la aspecte precum cât de mare va fi animalul nostru când va crește, câți ani are acum și ce tip de animal este. Decizia noastră poate fi influențată de cât de ușor este să obținem ființa respectivă, cu ce costuri inițiale trebuie să calculăm și de cât spațiu îi putem asigura în apartament.
Odată ce ne-am dat seama ce fel de animal cu sânge rece sau cu opt picioare ne dorim, putem începe să amenajăm terariul perfect pentru el.
Să nu uităm că unii șerpi și șopârle pot crește destul de mari, dar adesea și celor mai mici le place să aibă suficient spațiu pentru a se deplasa confortabil și trebuie să aibe la dispoziție mai multe zone potrivite pentru a face plajă, a se ascunde, a se răcori și a înota. Așa că merită să alegem terariul în funcție de cât de mare va fi animăluțul nostru, nu după cât de mare este acum și ar trebui să nu uităm că și echipamente ocupă spațiu.
Unele reptile au nevoi foarte speciale de încălzire și iluminare. Prin urmare, este esențial să cumpărăm sursele de lumină și dispozitivele de măsurare potrivite. În funcție de animăluțul nostru, același produs poate oferi lumină și căldură în același timp, dar în unele cazuri poate fi necesară o pernă de încălzire sau o bandă de încălzire separate.
Atunci când selectăm substratul, echipamentele suplimentare și plantele, trebuie să ne asigurăm că terariul seamănă cât mai mult cu habitatul natural al animalului. Ar trebui să punem în terariu numai produse care nu reprezintă un pericol pentru animăluțul nostru.
Sfaturi pentru un terariu rezistent la evadare
Indiferent ce fel de casă de vis ne creăm, există toate șansele ca reptilele noastre să încerce să scape. Pentru ca încercarea de evadare să nu aibă succes, merită să urmăm câteva sfaturi:
1. Terariul trebuie să aibă întotdeauna un acoperiș: să atașăm sârmă sau plasă respirabilă la marginile superioare.
2. Să acordăm atenție golurilor: să ne asigurăm că niciuna dintre găuri nu este suficient de mare pentru ca animalul să iasă.
3. Să alegem produse de calitate: este important ca reptila să nu poată împinge în sus sau să mestece capacul terariului.
4. Să închidem întotdeauna ușa terariului: dacă animăluțul vrea să scape, chiar și o clipă poate fi suficientă pentru el, așa că să nu lăsăm niciodată ușa deschisă, nici măcar pentru scurt timp.
5. Să aplicăm puțină vaselină sub marginile superioare: aceasta poate fi o soluție bună pentru a împiedica reptila să ajungă în partea de sus a terariului, dar având în vedere că pielea animalelor cu sânge rece are o permeabilitate ridicată, contactul cu crema nu este sănătoasă pentru ei, așa că această metodă este cel mai puțin recomandată.