Gheața argintie și zăpada albă pot crea un peisaj fabulos în curtea noastră, mai ales dacă avem și un iaz de grădină. Totuși, pentru ca iazul nostru să fie cât mai frumos iarna și să ne confruntăm cu cât mai puține probleme primăvara, trebuie să îi acordăm atenție, timp și energie chiar și în zilele mai reci. Câteva sfaturi ne pot ajuta..
1. Alimentația corectă
Peștii au sânge rece, temperatura corpului lor este afectată de mediul lor, ceea ce le afectează și comportamentul. Pe măsură ce temperatura apei scade, metabolismul solzoșilor încetinește și el, ceea ce înseamnă că necesarul lor de nutrienți va fi mai mic. Dacă consumă mai multe alimente decât este necesar, este posibil să nu le poată digera, ceea ce poate duce la probleme de sănătate.
De îndată ce temperatura ajunge la 10-15 °C, se recomandă amestecarea unor furaje cu conținut scăzut de proteine, pe bază de germeni de grâu, cu furajele obișnuite, bogate în proteine, iar această proporție trebuie crescută treptat. În cazul unei constante de 10 °C, ar trebui să le oferim animăluțelor numai alimente pe bază de germeni de grâu. Pe vreme mai rece, însă, peștii noștri nu vor mai veni pentru hrană, așa că hrănirea trebuie oprită până în primăvară.
Se poate întâmpla ca într-o zi de iarnă, mai caldă, peștii să vină să „cerșească” mâncare, dar să nu ne lăsăm tentați, pentru că le putem face doar rău dacă îi hrănim. Vara, micuții noștri prieteni acumulează o cantitate suficientă de rezerve de grăsime, astfel încât să poată trece peste perioada de odihnă fără probleme. În plus, găsesc hrană de origine naturală în iaz, astfel putem fi siguri că nu vor muri de foame.
2. Îngrijirea plantelor
Plantele joacă un rol important în viața iazului de grădină nu numai din punct de vedere estetic. Ele sunt, de asemenea, esențiale pentru menținerea echilibrului ecosistemului lacului nostru. De exemplu, ele funcționează ca un sistem de filtrare naturală și oferă umbră și adăpost faunei acvatice. Trebuie să îndepărtăm în mod regulat frunzele moarte, tulpinile și celelalte resturi din apă. Unele plante acvatice (de exemplu nuferii) trebuie copilite.
3. Prevenirea înghețului
Să ne asigurăm că o parte din suprafața iazului rămâne întotdeauna fără gheață. În acest scop putem cumpăra dispozitive excelente care, de exemplu, împiedică formarea unei acoperiri continue de gheață la suprafața apei prin încălzire sau mișcare continuă.
Sub armura de gheață se pot forma gaze dăunătoare, iar oxigenul nu poate intra în apă, dar și ruperea și topirea bruscă a gheții poate avea și un efect negativ asupra peștilor, așa că prevenirea este cel mai bun lucru pe care îl putem face.
4. Funcționarea pompei
Să încercăm să plasăm pompa într-o parte mai puțin adâncă a lacului, astfel încât să poată funcționa fără probleme. În cazul unei ierni blânde, aceasta este cea mai bună soluție, deoarece înseamnă foarte mult în ceea ce privește menținerea calității optime a apei. Cu toate acestea, dacă iazul nostru este foarte adânc și se așteaptă o perioadă deosebit de rece, poate fi indicat să scoatem pompa din apă. Merită să citim manualul de utilizare al produsului pentru a afla la ce temperatură poate fi operat și când este necesar să-l oprim. În orice caz, merită să îi acordăm atenție pentru a ne asigura că peștii noștri au o zonă de temperatură de cel puțin 4 grade, iar pe vreme mai rece, să nu-i amestecăm sau răcim prin mișcarea apei la un grad ridicat, deoarece răcirea straturilor mai adânci poate dăuna sănătății lor.
5. Înlocuirea apei Nivelul apei poate scădea și iarna, chiar dacă scade mai încet. În astfel de cazuri însă, opțiunile obișnuite de alimentare cu apă nu sunt disponibile, deoarece trebuie să închidem robinetele de apă din exterior pentru a preveni înghețarea și spargerea conductelor, adică trebuie să găsim o sursă alternativă de apă pentru completare. Un furtun lung de stropire scos din casă sau câteva găleți ne pot ajuta în acest sens. Să acordăm atenție declorării și menținerii temperaturii.