Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

7+1 curiozități despre reptile

Data publicării: 13/02/2023

Deși există multe specii de reptile în lume, majoritatea oamenilor nu sunt cu adevărat familiarizați cu ele și există multe concepții greșite despre aceste animale. Reptilele – inclusiv șopârlele, șerpii și broaștele țestoase – au multe caracteristici unice, care le pot face cu adevărat atractive pentru iubitorii de animale. Dacă te-ai gândit vreodată să devii părintele unui animal cu sânge rece, acum cu siguranță te vom convinge.

1. Majoritatea reptilelor nu își pot mesteca mâncarea

Surprinzător, dar adevărat! Deși reptilele sunt excelente în a-și mărunți mâncarea cu ghearele și gura, dacă le observăm mesele, putem vedea că nu mestecă. Deși acesta nu este cel mai eficient mod de a mânca, dar funcționează grozav în cazul reptilelor.

2. Sunt printre primele specii apărute pe Pământ

Reptilele erau deja prezente pe planeta noastră în urmă cu mai bine de 200 de milioane de ani, așa că se poate spune că sunt printre cele mai vechi animale apărute. Desigur, speciile s-au schimbat foarte mult de-a lungul anilor, iar astăzi au caracteristici și aspect diferite. De exemplu, crocodilii de astăzi sunt mult mai mici decât strămoșii lor.

3. Șerpii și șopârlele miros cu vârful limbii

În timp ce noi mirosim cu nasul, șerpii și șopârlele își folosesc limba pentru asta. Își scot limba și adună particulele din aer, pe care apoi le transmit pe organul vomeronazal, aflat pe cerul gurii. Acesta este modul în care își identifică mâncarea și, prin urmare, își recunosc dușmanii. În plus, simțul mirosului îi ajută să-și aleagă partenerul pentru împerechere.

4. Reptilele trăiesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii

Când ne gândim la reptile, de obicei ne vin în minte locuri sălbatice și exotice. Totuși, adevărul este că animalele cu sânge rece sunt extrem de adaptabile, motiv pentru care pot fi găsite aproape în toată lumea. Doar frigul din Antarctica este prea dur pentru ele.

5. Reptilele trăiesc mai mult decât majoritatea animalelor

Animalele cu sânge rece nu numai că sunt printre primele ființe care au apărut pe planeta noastră, dar sunt și cele care trăiesc cel mai mult. De exemplu, vârsta medie a broaștelor țestoase gigantice este de aproximativ 150 de ani, dar a fost găsită și o țestoasă care avea 200 de ani.

6. Cameleonii nu își schimbă culoarea din cauza mediului lor

Poate că unul dintre cele mai răspândite mituri este că prietenii noștri, cameleonii, își schimbă culoarea pentru a se adapta mediului. Cu toate acestea, schimbarea culorii este de fapt legată de starea lor de spirit, de exemplu, ei devin viu colorați atunci când sunt speriați sau supărați.

7. Șopârlele își pot pierde coada

Destul de multe specii de șopârle își pot arunca coada ca o apărare și apoi să o crească la loc în timp. Totuși, este important de reținut că noua coadă nu va arăta niciodată exact ca cea veche.

+1. Reptilele nu sunt vâscoase

Mulți oameni se feresc de atinsul reptilelor, fiindcă au impresia că acestea sunt lipicioase. Dar animalele cu sânge rece nu au sudoripare sau alte glande care produc astfel de secreții. De fapt, sunt complet uscate, este posibil să găsim solzi, dar absolut nici un mucus.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!