Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Iaz de grădină vara – la ce să fim atenți?

Data publicării: 21/06/2023

Un iaz de grădină necesită întreținere regulată, dar în schimb poate fi un accesoriu minunat pentru grădina noastră. De asemenea, poate fi o priveliște liniștitoare în zilele mai grele. Zece minute pe săptămână pot fi suficiente pentru a ne menține lacul în stare excelentă chiar și în lunile mai calde. Să menținem apa curată și sănătoasă pentru a ne bucura de ea toată vara!

Prevenirea uscării

Cu excepția cazului în care plouă toată vara, nivelul apei din iazul nostru va începe să scadă, deoarece cantități semnificative de apă se pot evapora în timpul vântului sau al valurilor de căldură, ceea ce duce la o pierdere de suprafață și la niveluri mai scăzute de oxigen. Acest lucru nu este deloc favorabil pentru pești.

Dacă este necesar, se umple piscina cu apă de ploaie o dată pe săptămână. Ca soluție alternativă, putem folosi și apă din rețea, dar în acest caz ar trebui să umplem lacul mai des și cu cantități mai mici. Apa direct de la robinet poate fi foarte rece și ne poate șoca peștii. Poate fi de ajutor să umplem o găleată cu apă și să o lăsăm să stea o vreme.  Acest lucru va crește temperatura apei și o parte din clor se poate evapora din ea.

Păstrarea curățeniei

Frunzele plantelor moarte sau bolnave pot începe rapid să putrezească și să decoloreze apa iazului. Deși acest lucru se întâmplă mai rar vara decât toamna, ar trebui să petrecem câteva minute pe săptămână pentru a îndepărta plantele uscate și îngălbenite.

Unele flori pot crește mai intens în timpul verii, așa că ar trebui să le culegem din când în când pentru a preveni copleșeala iazului. Pentru buruienile plutitoare putem folosi o plasă cu mâner lung pentru a le îndepărta cu ușurință de la suprafața apei. Să lăsăm plantele scoase și pescuite și resturile lor pe malul iazului peste noapte, pentru a permite tuturor organismelor să se întoarcă în apă, apoi putem pune plantele în compostor.

Să ne ocupăm de alge

Există sute de tipuri de alge și pot provoca daune grave iazului nostru dacă nu le acordăm suficientă atenție. Apa de la robinet este bogată în nutrienți și, prin urmare, este favorabilă algelor, motiv pentru care este o idee bună să folosim întotdeauna apă de ploaie pentru a umple iazul.

În caz de urgență, putem folosi algicide disponibile în magazine, dar acestea trebuie considerate doar ca o soluție unică, rapidă, nu sunt potrivite pe termen lung. Pentru a preveni această problemă, trebuie să creăm iazul într-un loc parțial umbrit și este recomandat să plantăm atât plante plutitoare, cât și plante scufundate.

Să avem grijă de siguranță

Pentru copii, lacul poate fi o sursă de pericol, așa că să nu-i lăsăm niciodată nesupravegheați în curte, pentru că necazurile se pot întâmpla în câteva minute. Dacă cei mici ies în mod regulat în grădină vara, ar trebui să luăm în considerare întinderea unei plase rigide peste iaz pentru a ne asigura că nu pot cădea în apă.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!