Mulți își doresc papagali sperând că vor avea interacțiuni verbale distractive cu ei. Dacă vrem ca papagalul nostru să fie vorbăreț și comunicativ trebuie să ne înarmăm cu multă răbdare și să ținem cont de specia acestuia.
- Cunoașterea speciei
Teoretic, toate speciile de papagali ar trebui să fie capabile să imite sunetele umane. Unele sunt foarte bune la acest lucru, altele mai puțin. Papagalii Jako, papagalul Amazonian, cacaduul, papagalul nimfă sunt cele mai cunoscute păsări vorbitoare. Aceste păsări sunt atât de inteligente încât pot reproduce cuvinte, fraze, chiar și propoziții. Dacă ne dorim o pasăre care poate vorbi, este recomandat să alegem una dintre speciile menționate mai sus.
- Să începem cu bazele!
Indiferent de specia papagalului, cel mai bine este să începem cu câteva cuvinte simple: de exemplu, “hello” sau “ciao”. Odată ce papagalul a învățat aceste cuvinte, îl putem învăța cum să creeze fraze sau propoziții adăugând mereu câte un cuvânt în plus.
- Repetiția
Prietenul nostru înaripat va învăța cuvintele noi dacă le rostim de fiecare dată tare și clar, repetându-le des. De asemenea, poate imita sunete precum soneria de la ușă, sau telefonul și cuptorul cu microunde. De obicei, papagalii nu încep să vorbească până la vârsta de 1 an, așa că nu trebuie să fim dezamăgiți dacă la început nu atingem ce ne-am propus.
- Recompense dese
Cel mai bun mod de a încuraja imitația sunetului este de a folosi recompensele. Inițial, de fiecare dată când zice cuvântul nou, trebuie să-i oferim bunătăți: migdale feliate, semințe de floarea-soarelui sau o boabă de strugure sunt alegeri excelente.
- Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese
Un dresaj nu ar trebui să dureze prea mult. Cinci sau șase sesiuni de dresaj pe zi pot fi suficiente, mai ales dacă sunt recompensate cu hrană. Mai mult de atât poate fi obositor și frustrant pentru papagali și s-ar putea chiar să își piardă interesul. Dacă animalul de companie nu are chef să exerseze, nu trebuie forțat, putem continua a doua zi.