Dacă urmărim dieta pisicii noastre, putem observa că vara mănâncă mai puțin. Nu trebuie să ne îngrijorăm, este complet normal. Conform cercetărilor, pisicile consumă în general cu 15% mai puțină hrană decât iarna, chiar și atunci când trăiesc în interior. Unul dintre motive poate fi faptul că nu au nevoie de atâta energie pentru a-și menține corpul cald și, prin urmare, este suficientă o cantitate mai mică de hrană. Trebuie să ne adaptăm la acest lucru, dar putem totuși să diversificăm dieta prietenului nostru blănos.
Deși pisica noastră mănâncă mai puțin în lunile de vară, nu înseamnă că nu se simt confortabil, deoarece strămoșii lor erau obișnuiți cu căldura deșertului. Pisicile mai în vârstă preferă în mod special zonele mai calde și putem observa că stau adesea în locuri unde bate soarele. Acest lucru se întâmplă deoarece căldura poate ameliora durerile de oase și articulații. Dacă pisica se odihnește mult și se mișcă puțin, acest lucru influențează, desigur, și apetitul său.
Pisicile tinere sunt mai active vara, iar dacă sunt încă în perioada de creștere, aportul lor de hrană nu scade semnificativ, doar poate în timpul zilelor caniculare. Astfel, în cazul lor, este posibil să nu observăm nicio schimbare și să mănânce vara cu aceeași poftă bună ca și înainte.
Dacă avem o pisică de interior care stă atât în locuri mai calde, cât și în locuri mai răcoroase pe parcursul zilei, este posibil să observăm doar o scădere ușoară a apetitului sau chiar să nu observăm deloc această schimbare.
Cel mai important lucru de care trebuie să avem grijă în lunile de vară este ca animăluțul nostru să fie hidratat. O pisică cu greutate normală, de 4 kg, ar trebui să consume aproximativ 150 ml de apă pe zi (sau mai puțin dacă o hrănim cu hrană umedă). Pentru a încuraja pisica să bea apă, este recomandat să punem boluri de apă proaspătă și rece în mai multe locuri din casă. Curățarea regulată este o sarcină esențială, și ar trebui să schimbăm apa de cel puțin două ori pe zi, pentru a fi mereu plăcută și răcoritoare.
Bolurile din plastic pot oferi apei un gust ciudat și neplăcut, de aceea este recomandat să le înlocuim cu vase din oțel inoxidabil sau ceramică.
Dacă bugetul ne permite, putem achiziționa și o fântână de băut, care menține apa curată și în mișcare constantă. Apa care curge continuu îi poate atrage mai ușor atenția pisicii și o poate încuraja să bea mai mult.
Dacă observăm că mini-tigrul nostru nu vrea să bea apă, este posibil să nu-i placă gustul apei de la robinet. Să încercăm să îi oferim apă minerală plată. De asemenea, poate ajuta dacă adăpătorul nu este plasat lângă toaletă, litieră sau bolul de mâncare.
Vara, din cauza necesității unui aport mai mare de lichide, putem alege hrana umedă în locul celei uscate. Majoritatea pisicilor mănâncă cu plăcere conservele, deoarece sunt deosebit de gustoase și au o textură asemănătoare cu carnea adevărată. Merită să încercăm diferite arome – pește, pui, miel, vită etc.
Să nu uităm însă că, vara, mâncarea se strică mai repede și poate atrage insecte. Din acest motiv, este mai bine să oferim felinei noastre porții mai mici de hrană de mai multe ori pe zi, decât o cantitate mare deodată, care s-ar putea să nu fie consumată imediat.