Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Câini de familie: top 10 rase compatibile cu copiii

Data publicării: 03/10/2024

Câinii de familie trebuie să fie răbdători și jucăuși și să poată rezista la agitație. Citește aici ce rase de câini se pretează deosebit de bine drept câini de familie.

Câini de familie: aceste rase de câini sunt considerate deosebit de compatibile cu copiii

Joaca împreună, alint, consolare – viața alături de câini este deosebit de frumoasă pentru copii. Credincioșii patrupezi sunt membri activi și adorabili ai familiei. Însă în special câinii pretabili pentru familii au nevoie de nervi tari, multă răbdare și o afinitate naturală față de copii – în special atunci când în casă există copii mici. Ne face plăcere să îți prezentăm rasele de câini care îndeplinesc aceste cerințe, dacă beneficiază de educația corespunzătoare.

Câini de familie – rase de câini ideale pentru familii

Câinii ne însoțesc zi de zi pe noi, oamenii, de mii de ani. Aproape toate rasele cunoscute în prezent au fost create cu un anumit scop. Printre acestea se numără, de exemplu, vânătoarea, controlul rozătoarelor sau paza curții și vieții. Foarte puține rase de câini aveau sarcina de a fi exclusiv câini de companie, așa cum îi cunoaștem astăzi. Scopul creșterii drept „câine de familie” există de altfel de doar câteva decenii.

Unele rase care anterior îndeplineau alte sarcini au fost, dacă putem spune așa, „reeducate”. Aceasta nu înseamnă însă că predispozițiile și punctele lor forte din trecut au dispărut. Reprezentanții raselor de câini de vânătoare precum Teckel sau Weimaraner vor rămâne întotdeauna vânători; cu toate acestea, câinii de vânătoare pot fi și câini de familie. La alegerea unui câine de familie trebuie să ai în vedere această moștenire, pentru a nu avea parte mai târziu de surprize neplăcute.

Ce sunt câinii de familie?

„Este doar un câine de familie – nu trebuie să știe nimic special!” Această afirmație nu este o raritate, însă este foarte departe de realitate. Un câine de familie trebuie să se descurce cu multe provocări și să reziste la multe: Gândește-te numai la bebelușii care plâng, copiii mici încăpățânați sau copiii de grădiniță care se joacă de-a costumatul cu câinele lor. În astfel de situații își va demonstra un câine de familie calitățile, dintre care, înainte de toate, calmul. Câinii de familie nu trebuie să fie nici sensibili la zgomote, agresivi sau geloși, căci aceste trăsături de caracter pot duce rapid la probleme în viața cotidiană a unei familii.

Nu orice rasă se pretează drept câine de familie, nici pe departe. Multe rase de câini sunt chiar absolut inadecvate, precum timidul Husky, încăpățânatul și îndărătnicul Chow-Chow sau ușor iritabilul Yorkshire Terrier.

Majoritatea familiilor își doresc un câine de familie de talie mică sau medie, cu nevoie moderată de mișcare, fire prietenoasă, prag ridicat de toleranță și năpârlire redusă. Însă există un astfel de câine?

Ce trăsături de caracter trebuie să aibă un câine de familie?

În funcție de situația familiei, câinii de familie trebuie

să fie permanent prietenoși și echilibrați,
să tolereze stângăcia, dar și afecțiunea furtunoasă a copiilor,
să nu se teamă și să rămână calmi într-un mediu gălăgios,
să își poată găsi liniștea în ciuda neliniștii și agitației din jur,
să fie pașnici și rezistenți,
să nu atace alte animale de companie,
să nu se apere cu dinții,
să nu prezinte comportament agresiv,
să se joace cu bucurie, însă să nu necesite prea multă mișcare,
să fie alintați,
să aibă talia potrivită și
pe cât posibil, să nu „facă prea multă mizerie”.

Sfat: La căutarea unui câine de familie, ai întotdeauna în vedere firea și trăsăturile de caracter ale raselor de câini și ține cont pentru ce au fost crescute acestea inițial (vânătoare, paza casei și curții, salvare, paza turmelor).

Rasele de câini de familie cu instinct evident de vânătoare, protecție sau pază au nevoie de educație și dresaj într-o mai mare măsură decât, de exemplu, rasele de câini de companie. De exemplu, cu puii de câine din rase de vânătoare sau pază trebuie neapărat să mergi la o școală de dresaj, ceea ce necesită un efort considerabil în materie de timp și bani.

Câini de familie – top 10

Ce rase de câini sunt cele mai bune drept câini de familie? Este o întrebare pe care și-o pun mulți părinți cu copii mai mici. Cu o educație consecventă, precum și o creștere adecvată și iubitoare, câinii din următoarea listă s-au dovedit a fi deosebit de pretabili drept câini de familie.

LabradorAfectuos, docil și blajin. Acestea sunt trăsăturile care definesc câinele de familie Labrador. Rasa de câini originară din Canada are o afinitate deosebită față de copii și este extrem de blajină. Labradorul iubește cel mai mult să fie în preajma familiei sale; de aceea, rămasul singur trebuie exersat din timp. Labradorii au nevoie de destul de multă mișcare și efort și adoră să se bălăcească și să înoate.
Golden RetrieverGolden Retrieverul se numără printre cele mai iubitoare rase de câini în general și este câinele de familie perfect: întotdeauna echilibrat și prietenos, răbdător și iubitor cu oamenii. Goldenul se subordonează cu plăcere omului său, motiv pentru care este ușor de dresat chiar și de proprietarii de câini începători. Plimbările și momentele de joacă prelungite sunt obligatorii pentru acești câini de familie.
Cavalier King Charles SpanielÎnsoțitorul nobil – Cavalier King Charles Spaniel a devenit faimos drept câine de companie al familiei regale britanice – este jucăuș și alintat, docil și relaxat. Cu copiii, acest Spaniel este deschis și atent. Adoră să aporteze și să alerge și are nevoie de suficientă mișcare.
BobtailBobtail este un excelent câine de familie, căci este întruchiparea calmului, iar în interacțiunea cu copiii este jucăuș, calm și răbdător. În ciuda acestui calm, nu trebuie însă neglijată nevoia sa de mișcare, căci în calitate de fost câine de pază și de turmă, Bobtailul are nevoie de suficientă mișcare. De asemenea, blana sa deasă, lungă, are nevoie de multă atenție acordată cu pieptenul și peria.
Ciobănesc de BernaOdinioară, Ciobănescul de Berna trăia la fermele din Elveția și se ocupa acolo de sarcini precum mânatul vitelor sau trasul căruțelor. Astăzi este un iubit câine de familie, deoarece rămâne calm indiferent de situație: cu copiii mici se poartă exemplar, iar față de străini este prietenos și sociabil. Blana sa lungă necesită periere de două până la trei ori pe săptămână.
CollieInteligent, iubitor cu copiii și blând – acestea sunt caracteristicile acestui fost câine de pază din Scoția. Collie este un câine de lucru și are nevoie de multă mișcare. În plus, are un instinct de pază și protecție pronunțat. Astfel, uneori poate fi neîncrezător față de străini. Pe de altă parte, familiei sale îi este credincios și vrea neapărat să fie pe plac.
NewfoundlandAcest uriaș de asemenea foarte blând din nordul îndepărtat al Canadei are o răbdare de înger și permite să i se facă aproape orice. Newfoundlandul este echilibrat și liniștit, are nevoie de iubire și este pașnic. Dată fiind talia sa, are însă nevoie de mult spațiu și, de asemenea, de multă mișcare.
Bichon FriséPentru Bichonul Frisé joaca și agitația sunt cele mai importante lucruri – iar aceste caracteristici îl fac să fie un câine de familie ideal. Acest câine încrezător în sine este incredibil de docil și mulțumit cu orice i s-ar întâmpla. Îi place în egală măsură și să fie alintat, și să alerge și să aporteze. Unicul minus: își iubește familia atât de mult, încât urăște să rămână singur.
DalmațianDalmațienii se simt bine în haită, motiv pentru care sunt excelenți câini de familie. Uneori însă își arată furtunos entuziasmul, astfel încât în interacțiunea cu copii mici este nevoie de atenție. Dalmațienii sunt foarte sportivi, inteligenți, răbdători și loiali. Odinioară au fost crescuți drept câini de alergare: pentru ei, mișcarea este elixirul vieții.
Cocker Spaniel englezCockerul Spaniel englez este câinele de familie perfect: credincios și afectuos, jucăuș și, înainte de toate, iubește copiii. Acestui câine de vânătoare îi place la nebunie să se agite și să alerge, are un temperament alert și se pretează și pentru proprietarii de câini începători.

Sfat: Pentru cei aflați la primul câine, alegerea unui câine de familie adecvat pentru un începător este deosebit de dificilă. De aceea, înainte de achiziție, se recomandă să iei legătura cu o școală de dresaj locală și să soliciți consultanță detaliată. 

Câini de familie mici

Câinii mici au avantaje mari în calitate de câine de familie: sunt ușor de gestionat, au nevoie de puțin loc (în special în mașină), pot fi ținuți și într-o locuință mai mică și sunt mai ieftin de întreținut. Astfel de câini pot fi plimbați în lesă de copii chiar și începând cu vârsta de școală primară, ei putându-și astfel asuma scosul zilnic la plimbare. În cazul jocului agitat, accidente se întâmplă mai rar decât în cazul câinilor mari.

Sfat: Un câine de familie nu trebuie totuși să fie prea mic. Câinii cu o greutate de sub cinci kilograme la maturitate nu sunt recomandați pentru familii cu copii mici, dat fiind pericolul de rănire pentru animal.

Exemple de rase de câini de familie mici

  • Bolonka Zwetna este un câine foarte mic, disponibil în numeroase culori, cu o fire prietenoasă, sociabilă. Este ușor de educat și iubește în mod deosebit copiii. Însă pentru familiile cu copii încă mici sau agitați este recomandat numai în anumite condiții.
  • Terrierul Tibetan este o rasă de câini de pază de talie mică până la medie, care se dezvoltă într-un câine de familie robust, jucăuș și prietenos, dacă este educat cu consecvență.
  • Deși este un câine de vânătoare, Border Terrierul are numai un instinct vag de vânătoare. Pe de altă parte, este foarte poznaș și iubește să se joace. Acest câine mic și compact se potrivește în orice familie.
  • Este încăpățânat, însă iubitor, afectuos și jucăuș: Jack Russel Terrier. Cu o educație categorică și multă mișcare, acest câine de vânătoare activ devine un însoțitor credincios pentru familii.

Și Beagle-ul este recomandat adesea drept câine de familie, însă această rasă se pretează pentru familii numai în anumite condiții. Beagle-ul este foarte încăpățânat și are nevoie de o bună educație. În plus, este predispus spre a fi îndărătnic. De asemenea, Beagle-ul este un câine de vânătoare.

Câini de familie mari

Și multe rase mari se pretează excelent pentru a fi câini de familie, pentru că adesea sunt mult mai liniștite și mai calme decât semenii lor mai mici. Decisivă pentru o conviețuire armonioasă și reușită este o educație consecventă, care însă uneori este mult prea solicitantă pentru o familie cu copii mici. De aceea, se recomandă în principiu frecventarea unei școli de dresaj, deoarece un câine mare nu este întotdeauna ușor de controlat, mai ales în primii ani de viață, putând dărâma cu ușurință copiii mai mici din prea mult entuziasm.

Exemple de rase de câini de familie mari

Pe lângă Labrador, Golden Retriever, Collie (cu păr scurt și păr lung) și Ciobănesc de Berna, următorii câini de talie mare sunt considerați pretabili drept câini de familie:

  • Leonbergerul este calm, răbdător și incredibil de blajin. Asta face din uriașul blănos un minunat câine de familie.
  • Boxerul german are un puternic instinct de protecție, are nervi de oțel și rămâne echilibrat și liniștit chiar și în cele mai agitate situații.
  • Deosebit de iubitoare cu copiii este rasa olandeză de câini Kooikerhoondje. Acest câine de talie medie este foarte inteligent, jucăuș și loial.
  • Atunci când cauți un câine de familie, poate nu te gândești imediat la Setterul irlandez. Însă acest câine nobil din Irlanda iubește copiii, este sociabil și atașat de familie. Și el are însă nevoie de o bună educație și de multă mișcare.

Câini de familie care nu năpârlesc

Indiferent cât de des vei aspira – atâta timp cât în casă există un câine, vei găsi păr întotdeauna și peste tot. Pur și simplu, așa stau lucrurile – și pentru asta, trebuie să te pregătești. O excepție o reprezintă rasele de câini care nu năpârlesc sau năpârlesc foarte puțin. În plus, unele dintre aceste rase sunt hipoalergenice.

Printre câinii de familie care nu năpârlesc se numără de exemplu Pudelul. Această rasă există în trei talii: Pudel pitic, Pudel mini și Pudel standard. Neoficial mai există și „Pudelul mediu”.

Pudelii sunt membri inteligenți, veseli și jucăuși ai familiei, care pot fi integrați perfect în viața cotidiană activă a unei familii. Astăzi, Pudelul se mai regăsește și în rase metis de Pudel foarte apreciate precum Labradoodle, Cavapoo sau Cockapoo.

Alți câini de familie care nu lasă păr aproape deloc sunt:

  • Bichon maltez
  • Bichon Frisé
  • Bichon havanez
  • Papillon
  • Schnauzer standard

Sfat: Familiile care aleg un câine hipoalergenic, care nu năpârlește, din cauza unei alergii la păr de câine, ar trebui să viziteze de mai multe ori puiul la crescător. Numai astfel se poate asigura faptul că membrul alergic al familiei nu reacționează într-adevăr la respectivul animal.

Un câine din adăpost se pretează drept câine de familie?

În principiu, nu există contraargumente pentru un câine de familie dintr-un adăpost de animale. Uneori, poate fi chiar mai simplu decât adusul unui pui de câine în casă: un pui trebuie educat să nu își facă nevoile în casă și eventual trebuie să frecventeze o școală de dresaj. Cu un câine mai în vârstă, obișnuit cu o familie, economisești multă muncă.

Multe familii au găsit în adăpost un astfel de câine de familie mai în vârstă, deja obișnuit cu copiii, care i-a făcut fericiți.

Însă nu toți câinii din adăpost se pretează drept câine de familie: multe animale au o istorie anterioară necunoscută și/sau prezintă devieri comportamentale. Proprietarii începători și familiile cu copii mici trebuie să se gândească foarte bine dacă adoptă un câine din adăpost: renunțarea repetată la aceștia reprezintă pentru animale o traumă repetată.

În plus, o oarecare experiență cu câinii este utilă dacă te încumeți să adopți un câine de familie din adăpost. În perioada de acomodare trebuie de asemenea să ai în vedere următoarele puncte:

  • Tu și familia ta trebuie să acordați timp etapei de acomodare, pentru a vă cunoaște reciproc în liniște și a vă putea obișnui unii cu alții.
  • Vizitele din partea prietenilor vor trebui să aștepte până când câinele s-a obișnuit cu noul său mediu.
  • Explică-le copiilor tăi cum se interacționează cu animalul și impune și limite. Acest lucru este de altfel valabil în interacțiunea cu toți câinii.
  • Începe imediat cu educarea, chiar dacă patrupedul este deja mai mare. Demonstrează-i în mod clar ce reguli se aplică în noua sa familie.

Informează-te exact cu privire la câine de la angajații adăpostului. Eventual, îl puteți scoate la o plimbare mai întâi, pentru a putea cunoaște astfel animalul mai bine.

Câinele de familie pe scurt

Câinii de familie au o sarcină solicitantă.

Ai nevoie de nervi de oțel și un prag ridicat de toleranță la frustrare.

Multe dintre așa-numitele rase de câini de companie se pretează drept câini de familie.

Un rol important îl joacă interacțiunea familiei cu patrupedul.

Pentru o conviețuire armonioasă, sunt esențiale reguli clare pentru ambele părți.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!