Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Hrănirea BARF a puilor de câine: începuturile pentru cei mici 

Data publicării: 03/10/2024

Puii de câine pot fi hrăniți BARF? Hrana crudă naturală devine tot mai populară. Însă, în special puiuții au nevoi speciale atunci când vine vorba despre mâncare.

Hrănirea BARF a prins tot mai mult avânt în ultimii ani în rândul proprietarilor de câini. Iubitorii de animale apreciază posibilitatea de a-și hrăni animalul deosebit de natural și adecvat speciei. Însă și intoleranțele și alergiile pot fi un motiv bun pentru trecerea la hrana crudă. Evident că vrei să îi oferi animăluțului tău cea mai bună îngrijire, și asta încă din prima zi. Este hrănirea BARF alegerea potrivită pentru puiul tău de câine?

Puii de câine și hrănirea BARF – ce este de fapt BARF?

B.A.R.F. este abrevierea pentru „Biologically Appropriate Raw Food” – hrană crudă adecvată biologic. În spatele acestui concept se ascunde ideea de a hrăni câinii cât mai apropiat de modul natural. Compoziția hranei se orientează după strămoșul câinilor noștri domestici – lupul. Lupii nu mănâncă numai carne, ci ingerează și produse vegetale, odată cu devorarea prăzii lor, alcătuită preponderent din erbivore. Ei au nevoie de aceste componente vegetale pentru digestie și nutrienți.

Experții au folosit cunoștințele legate de alimentația lupilor pentru a calcula porțiile zilnice pentru câini. Spre deosebire de hrana gata preparată, aici tu, în calitate de proprietar, poți ține toate ingredientele sub control. Acest lucru implică o responsabilitate mare, deoarece planul nutrițional creat de tine trebuie să acopere toate nevoile patrupedului tău.

Deosebim între hrănirea BARF integrală și cea parțială. În cazul celei din urmă, hrana crudă este combinată cu alte tipuri de hrană.

Apropiat de natural, regional și fără aditivi – te tentează ideea hrănirii BARF? Cu un pui de câine în casă, se pune acum întrebarea: Hrănirea BARF este utilă numai pentru câinii adulți – sau reprezintă o alternativă la hrana gata preparată și pentru pui?

Hrănirea BARF a puilor de câine – da sau nu?

Pentru ca noul tău colocatar să primească toți nutrienții importanți de care are nevoie pentru a crește, trebuie să te informezi în prealabil cu exactitate despre ce trebuie să ai în vedere la hrănirea câinelui tău. În special în primele săptămâni după mutare, micul tract digestiv este încă foarte sensibil. De exemplu, nu poate suporta deodată porții mari. De aceea, în primele cinci până la opt săptămâni, puii de câine sunt hrăniți de obicei de cinci ori pe zi.

Însă este bine să treci direct la hrănirea BARF? În prezent, tot mai mulți crescători își familiarizează puii cu hrana crudă deja de la înțărcare. Majoritatea câinilor își adoră porțiile BARF. Însă hrănirea BARF a puilor implică și riscuri. În special în primele luni, micii blănoși cresc enorm. Nevoile lor nutriționale se schimbă constant. Hrănirea BARF în această perioadă implică un efort semnificativ pentru proprietarul câinelui. Compoziția porțiilor trebuie verificată la fiecare una până la două săptămâni și adaptată.

Cel mai bine este ca tu și câinele tău să creșteți împreună în călătoria BARF. Îți prezentăm în continuare cum funcționează acest lucru.

Sfat: În cazul în care ai întrebări sau incertitudini, precum și pentru informații detaliate, se recomandă în orice caz o discuție de consiliere cu veterinarul. Acesta te poate ajuta chiar și cu planuri de hrănire detaliate. În cel mai bun caz, cabinetul oferă serviciul de consiliere nutrițională veterinară și îți poate oferi consultanță cuprinzătoare cu privire la hrănirea BARF a puiului de câine.

Hrănirea BARF este dăunătoare pentru puii de câine?

Nu, în principiu, hrana crudă – dacă este aleasă și pregătită corect – nu este dăunătoare sau nesănătoasă pentru puii de câine. Cu cât animalul este mai tânăr, cu atât este mai importantă respectarea măsurilor de precauție. Informează-te online sau cu ajutorul unei cărți despre hrănirea BARF, potențialele ingrediente, necesarul nutrițional și posibilii aditivi.

Dacă îți dorești să hrănești BARF, începe cu cantități foarte mici și consideră-le o delicatesă specială pentru câine. Cantitățile de hrană BARF ar trebui să reprezinte numai o mică parte a alimentației zilnice.

Ține cont de următoarele principii la hrănirea BARF:

  • Folosește numai carne crudă din surse cunoscute.
  • Folosește întotdeauna carne proaspătă.
  • Adună și aruncă resturile după numai câteva minute.
  • Pentru puii de câine mici, mărunțește alimentele temeinic.
  • Atenție la bucățile de os ascunse neobservat în carne!
  • Păstrează cel mai mare grad de igienă și curățenie.

Începutul va fi deosebit de ușor dacă hrănirea BARF a fost începută deja de către crescător. Lucru care nici măcar nu se întâmplă foarte rar.

Hrănirea BARF pentru puii de câine: Este posibilă înainte de opt săptămâni de viață?

De regulă, aproximativ începând cu a cincea săptămână de viață, crescătorul începe să adauge hrană suplimentară, aceasta fiind adesea hrană gata preparată. Este însă foarte posibil să se înceapă deja din această fază timpurie cu hrănirea BARF. Carnea trebuie să fie slabă și curățată de piele. În plus, trebuie tocată înainte de a fi oferită puilor. Următoarele tipuri de carne se pretează în acest sens:

  • Carne de pui
  • Carne de curcan
  • Carne de capră

La această vârstă, în obișnuirea cu hrana crudă, este vorba în primul rând despre gust. Încă nu se oferă oase.

Crescătorii responsabili te vor informa pe tine, cumpărătorul puiului, cu privire la hrana oferită până acum. Adesea ei oferă și o mică cantitate din hrana obișnuită pentru primele zile în noua casă.

Hrănirea BARF la puii de câine după a opta săptămână de viață

A sosit momentul: puiul de câine va sosi în casa ta cel mai probabil în jurul vârstei de opt săptămâni. În această perioadă minunată, pentru tine și noul tău colocatar există multe de descoperit. Merită să planifici în prealabil cum vor arăta primele mese.

În general, se aplică următoarele: Nu te grăbi cu nimic în primele zile. Puiul tău de câine trebuie să proceseze multe impresii noi și are nevoie de un anumit timp de acomodare. Cel mai bine este să mergi la sigur și să îl hrănești câteva zile cu mâncarea cu care este obișnuit. În cazul în care crescătorul a oferit deja hrană BARF, poți desigur să continui fără probleme.

Trecerea la un alt tip de hrană trebuie să aibă întotdeauna loc cu pași mici. Nu înlocui în niciun caz imediat toate mesele cu hrană BARF. În general, puii de câine au nevoie de circa cinci mese mici. Pentru început poți înlocui zilnic o porție cu carne crudă. În cazul în care câinele tolerează bine această trecere, crește proporția în etape mici.

La începutul tranziției este posibil să apară diareea sau voma. În acest caz se recomandă întreruperea hrănirii cu carne crudă, până când tractul digestiv își revine și excrementele arată din nou normal. Dacă această stare durează mai mult sau apare în mod repetat, discută neapărat cu veterinarul tău.

Sfat: Evită să amesteci hrana gata preparată și carnea crudă în cadrul aceleiași mese. Tractul digestiv procesează diferit aceste alimente, iar metabolismul ar putea fi stresat inutil în acest mod.

Obișnuirea puilor de câine cu hrănirea BARF: Așa vei reuși!

Dantura de lapte a puiului de câine sunt este complet dezvoltată, iar dințișorii ascuțiți au nevoie de ocupație. Însă, în special la început, poate fi recomandat să toci carnea. Astfel, eviți ca patrupedul să se înece cu bucăți mari sau să se rănească cu oase prea dure.

Pentru început, cel mai adecvat este să oferi exclusiv carne. În cazul cărnii fără oase, riscul de înec este redus.

Tipuri de carne adecvate sunt de exemplu:

  • Carnea de pasăre, precum cea de pui, curcan sau rață
  • Vita și vițelul
  • Mielul, oaia sau capra
  • Peștele, precum somonul
  • Rumenul de vită

În plus, aproximativ începând cu opt săptămâni, câinii pot învăța să mestece oase. Aici este util să alegi ceva care este cu siguranță prea mare pentru a fi înghiți complet și trebuie mai întâi mestecat temeinic de către câine. În funcție de mărimea, rasa și vârsta câinelui, poate fi vorba, de exemplu, despre:

  • Gâturi, aripi sau picioare de pui
  • Gâturi de rață
  • Oase de iepure
  • Cartilagii

În plus, pentru puii de câine puțin mai mari, începând cu aproximativ șase luni, se mai pretează și:

  • Oase de vițel crude
  • Coaste de miel

Câinii adoră oasele și își acordă timp suficient pentru a savura delicatesa. Oasele furnizează foarte mult calciu pentru oasele și dinții câinelui. La alegerea acestora ține însă cont de faptul că oasele pot să constipe. Prea multe oase deodată reprezintă un risc pentru puiul tău de câine.

Atenție: Nu oferi niciodată oase gătite. Acestea pot face cu ușurință așchii și provoca leziuni grave. Oasele oferite drept hrană trebuie să fie întotdeauna crude!

Hrănirea BARF a puilor de câine – amestecul contează!

Compoziția porției de hrană BARF se bazează pe nevoile naturale de alimentație ale înrudirii câinelui cu lupul: o porție de hrană trebuie să fie alcătuită din circa 80% ingrediente de origine animală și 20% ingrediente vegetale. Circa jumătate din porția de carne ar trebui să fie reprezentată de mușchi, cealaltă jumătate fiind alcătuită în mod optim dintr-un amestec, de exemplu, rumen și cartilagii.

Partea vegetală trebuie aleasă cu atenție. Multe tipuri de legume nu sunt bine tolerate și valorificate în stare crudă. Printre ele se numără morcovii. În cazul câinilor foarte activi, care tind să fie mai degrabă supli, poate fi utilă adăugarea de carbohidrați precum fulgi de ovăz. Ponderea nu trebuie să depășească însă 10%.

La hrănirea BARF nu este vorba despre a oferi „în primul rând carne”. Și compoziția tipurilor de carne joacă un rol important, pentru a-i furniza câinelui tău toți nutrienții necesari. Un aport adecvat de calciu, de exemplu, este foarte important mai ales în cazul puilor. Acesta contribuie atât la dezvoltarea normală și sănătoasă a aparatului locomotor, cât și la cea a dinților blănosului tău.

Important: Evită în orice circumstanțe să îți hrănești câinele (și la vârstă adultă) cu carne crudă de porc. Aceasta poate conține virusul Aujeszky și poate declanșa așa-numita pseudorabie (boala lui Aujeszky), care este letală. Cel mai bine este să renunți complet la carnea de porc din planul alimentar al patrupedului tău.

Hrănirea BARF corectă a puilor de câine – suplimente alimentare și uleiuri

Suplimentele alimentare speciale BARF pentru câini pot contribui la acoperirea întregului necesar nutrițional al câinelui tău. Ai grijă să respecți recomandările de dozare, pentru a evita o supradozare sau o subdozare.

Suplimente adecvate pot fi plante aromatice sau medicinale, pudra de alge sau Spirulina. În magazinele de specialitate se găsesc și numeroase uleiuri și grăsimi, cum ar fi uleiul de somon sălbatic, cu acizi grași valoroși Omega 3 și Omega 6, sau amestecuri speciale de uleiuri BARF. Poți completa astfel mesele zilnice încă de la vârsta de pui.

Sfat: În special în cazul puilor, o dozare foarte precisă este indispensabilă. Numeroși veterinari nu încurajează hrănirea BARF a puilor de câine, deoarece calcularea și implementarea compoziției corecte a hranei este dificilă.

Obișnuirea puilor de câine cu hrănirea BARF cu ajutorul hranei BARF gata preparate

Multe magazine pentru animale de companie oferă în prezent carne sau amestecuri crude complete preambalate, adecvate pentru hrănirea BARF. De obicei, acestea sunt oferite în formă congelată și deja tăiate. Aceste pachete porționate pot reprezenta o ușurare nu numai pentru începătorii în domeniul BARF, ci se pretează la fel de bine atunci când te grăbești uneori.

Numeroase mărci oferă o variantă BARF gata pregătită pentru puii de câine. Compoziția este alcătuită însă în funcție de necesarul nutrițional mediu al puilor de câine cu vârsta cuprinsă între două și douăsprezece luni. Astfel, nevoile concrete nu sunt acoperite corect pentru întreaga perioadă de timp. De aceea, nici hrana BARF gata pregătită nu este recomandabilă drept unica sursă de hrană pentru puiul tău de câine.

Hrănirea parțială BARF: un plan alimentar variat pentru puiul de câine

Cine este interesat de conceptul de hrănire BARF, însă ar prefera să nu treacă integral la hrana crudă, din cauza numeroaselor riscuri și provocări în ceea ce privește aportul de nutrienți, este posibil să prefere să adopte hrănirea BARF parțială. În cazul acesteia, pui de câine vor primi un fel de hrană mixtă.

„Hrănirea BARF parțială” înseamnă să integrezi numai unele mese BARF în planul alimentar al animăluțului tău. Poate fi vorba, de exemplu, despre un os gustos cu multă carne pe el oferit drept gustare de după amiază, sau despre o singură masă oferită dimineața. Se recomandă ca masa BARF să nu fie oferită seara, deoarece hrana crudă este digerată mai rapid decât hrana uscată, de exemplu. Aceasta din urmă oferă o mai bună sațietate peste noapte.

Dacă puiul tău de câine tolerează bine acest tip de alimentație, hrănirea BARF parțială ar putea reprezenta pentru tine un mod de hrănire mai pretabil și care necesită mai puțin efort decât hrănirea BARF integrală. În plus, este un început optim și lipsit de riscuri în oferirea hranei crude, care îți pune la dispoziție toate opțiunile pentru a trece ulterior la hrănirea BARF integrală, atunci când puiul tău de câine a devenit un câine tânăr sănătos, care și-a serbat deja prima zi de naștere.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!