Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Ura, cățelușul a ajuns acasă!

Data publicării: 03/10/2024

Hrană și dresaj: Deveniți o echipă de vis

Scopul este dezvoltarea câinelui ca un membru fericit și bine integrat al familiei. Prin învățarea modului corect de comportament și printr-un dresaj regulat, acest lucru se poate realiza ca în joacă.

De ce este atât de important să-ți înveți cățelul cum să se comporte și să-i asiguri un dresaj personalizat?
Fundamentele dresajului canin
Întrebări frecvente despre dresajul canin adresate veterinarilor

De ce este atât de important să-ți înveți cățelul cum să se comporte și să-i asiguri un dresaj personalizat?

Printr-un dresaj bine coordonat, animăluțul tău de companie învață ce se așteaptă de la el, cum să se comporte corespunzător și cum să se descurce în mediul său. Prin hrană și dresaj, poți stabili o relație pozitivă între om și câine, care se bazează pe încredere, respect și comunicare clară.

Un cățel bine dresat…

  • … va avea o viață armonioasă alături de tine. 
  • … este mai integrat social. 
  • … se simte în siguranță. 
  • … este mai fericit! 

Citește aici cum îl poți învăța pe câinele tău primele comenzi: 

Fundamentele dresajului canin

Dresajul corespunzător face diferența când vine vorba de viața cu un câine. Dacă ești familiarizat cu cele mai importante elemente și le aplici în mod consecvent, dresajul unui câine poate fi relativ ușor.

Întărire pozitivă vs pedeapsă

Folosește întărirea pozitivă pentru a încuraja comportamentul dorit al cățelului tău. Răsplătește-l cu laude, recompense sau mângâieri atunci când face ceva bine. În acest fel, îl vei motiva să repete comportamentul. Dacă ceva nu funcționează, nu trebuie să pedepsești câinele, ci mai degrabă să-i stabilești limitele într-un mod clar și prietenos.

Limbajul corporal și tonul în timpul dresajului

Folosește-ți în mod conștient limbajul corporal pentru a-i transmite cățelului semnale clare. Asigură-te că adopți o poziție cât mai relaxată, dreaptă și încrezătoare posibil, în timp ce utilizezi comenzi vocale clare și prietenoase. Cățelul va învăța să-ți interpreteze limbajul corporal și tonul și să reacționeze în mod corespunzător.

Răbdarea și consecvența în ce privește dresajul

Cățelul tău este încă mic și începe să descopere lumea din jurul lui. Acordă-i suficient timp pentru a înțelege și a interioriza ce tipuri de comportament sunt de dorit. Fii perseverent și consecvent în dresaj. Folosește comenzi clare și respectă regulile fixe, astfel încât cățelul să nu devină confuz.

Cum să aplici dresajul din prima zi

Întrebări frecvente despre dresajul canin adresate veterinarilor

Ce tipuri de jucării sunt sigure pentru cățelul meu? 

Dinții mici și ascuțiți ai unui cățeluș pot rupe aproape orice. Prin urmare, asigură-te, dacă este posibil, că jucăriile nu au piese mici pe care animăluțul de companie le-ar putea înghiți. În schimb, folosește mingi de cauciuc de dimensiuni mai mari sau sfori împletite din materiale naturale. Ziarele sau rolele de hârtie igienică sunt de asemenea potrivite pentru jocurile cu obiecte ascunse.

De câtă mișcare are nevoie cățelul meu? 

În primele câteva săptămâni de viață, se recomandă ca numărul de minute petrecute pentru plimbarea câinelui să fie egal cu numărul de săptămâni de viață ale acestuia. Prin urmare, un cățeluș de 10 săptămâni nu trebuie scos la plimbări mai lungi de 10 minute. În acest fel, nu îți vei suprasolicita animăluțul de companie nici fizic, nici psihic, deoarece cățelușul trebuie, de asemenea, să proceseze mulți stimuli de mediu noi în ritmul său.

Cum să-mi pregătesc cățelul pentru călătorii? 

Dacă ai planificat o călătorie lungă, este indicat să exersezi mai multe călătorii scurte în prealabil. Dacă dorești să folosești o geantă de transport pentru animale de companie, ar trebui să o instalezi în zona de locuit cu câteva zile înainte de plecarea planificată, astfel încât câinele să se familiarizeze cu aceasta. Important: Nu-i oferi cățelului mese bogate înainte de plecarea în călătorie, deoarece acestea sunt adesea regurgitate.

Cum să-mi pregătesc cățelul pentru zilele caniculare? 

Nu poți face prea multe pentru a-ți pregăti cățelul în acest sens. Totuși, verifică în prealabil ce camere pot fi păstrate mai răcoroase pentru a-i oferi animăluțului de companie un loc în care să se retragă. În perioadele caniculare, pe lângă apa proaspătă de băut, ar trebui să-i oferi și înghețată pentru câini sau o piscină pentru câini, pentru a-l ajuta să se răcorească.

Cum îmi pot proteja cățelul de otrăvire? 

Dresajul consecvent poate învăța câinele să nu ia în gură obiecte necunoscute. Pe lângă aceasta, o mică gustare în prealabil îi poate potoli foamea, iar o jucărie care poate fi purtată cu ușurință în gură în timp ce se plimbă îi poate distrage atenția. Dacă nimic altceva nu ajută, poți folosi și o botniță sau un dispozitiv de protecție pentru hrănire.

Cum pot face cățelul să nu mai roadă obiecte? 

În special în timpul erupției dinților definitivi, este ceva obișnuit pentru căței să roadă obiecte de diferite forme. Singurele lucruri care pot ajuta sunt dresajul consecvent și alternativele precum oferirea unei alte ocupații, sticksurile dentare pentru câini, sfoara de ros pentru câini sau tipuri speciale de lemn.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!