Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Câinele latră întruna. Ce este de făcut?

Data publicării: 03/10/2024

Câinele tău latră prea mult și îți face astfel viața grea? E timpul să dezveți patrupedul de lătrat. Află de aici cum să reușești acest lucru!

Atunci când câinele latră aparent fără motiv și fără încetare, în orice moment din zi și din noapte, ceva este foarte greșit. Înainte de a-ți putea dezvăța câinele să latre, trebuie însă să afli de ce latră. Citește în acest articol care sunt motivele pentru care câinii latră și ce se poate face.

Lătratul face parte din firea câinelui

Ce deosebește câinele de lup? Lătratul: Lupii adulți – și alte animale de pradă similare canidelor, precum coioții sau șacalii – latră numai rareori. Vociferările lor se deosebesc foarte mult de lătratul câinilor cu care suntem familiarizați. Un lup care latră scoate un sunet scurt, înfundat: ca scurtă avertizare sau în luptă.

Lătratul este o vociferare caracteristică pentru câinii domestici. Face parte din comunicarea naturală a câinilor, însă nu este nici pe departe unica sau cea mai importantă variantă prin care patrupezii noștri comunică cu noi și cu semenii lor. Pe lângă sunete precum lătrat, urlat, scheunat sau mârâit, câinii comunică în cea mai mare parte prin limbaj corporal. În plus, cu semenii lor se înțeleg prin mirosuri care se regăsesc în primul rând în fecale și urină.

Există rase de câini deosebit de predispuse spre lătrat?

Făcând abstracție de diferitele caractere ale fiecărui patruped din cadrul unei rase, există într-adevăr diferențe în ceea ce privește predispoziția spre lătrat.

Unele rase de câini latră mai mult decât altele, în special cele cu un instinct pregnant de pază sau protecție, precum și câinii de vânătoare. Acest lucru este de înțeles, căci câinii de pază trebuie să dea alarma și să sperie intrușii lătrând. Câinii de turmă trebuie să țină turma laolaltă și să comunice cu proprietarii lor de la distanțe mari. Câinii de vânătoare comunică în cadrul haitei sau cu stăpânul lor de asemenea de la distanțe extrem de mari. Printre rasele de câini care latră deosebit de mult se numără, de exemplu:

  • Ciobănesc german
  • Ciobănesc australian
  • Jack Russel Terrier
  • Teckel
  • Beagle

Și ce câine nu latră? Din fericire, un astfel de patruped nu există. Însă există rase de câini care nu sunt deosebit de predispuse la lătrat. Printre ele se numără:

  • Dog german
  • Ogar irlandez
  • Cavalier King Charles Spaniel
  • Mops
  • Bichon havanez

De ce latră câinii?

Pot exista numeroase motive și semnificații diferite atunci când câinii latră:

  • Agitație: câinii devin gălăgioși atunci când se bucură, însă și când sunt nervoși sau stresați.
  • Nevoia de atenție: un câine plictisit va începe, de regulă, să latre după o vreme, pentru a obține atenție.
  • Comportament teritorial: un patruped care latră la gardul curții sau la ușa locuinței vrea să atragă atenția asupra sa. El le comunică trecătorilor: aici păzesc eu.
  • Solicitarea de activități: cu siguranță ai avut parte de asta. Câinele tău stă în poziție de joacă în fața ta și te latră. Astfel, el vrea să îți arate că și-ar dori să se joace, să se zbenguie sau să iasă la plimbare.
  • Teamă: câinii latră și când se simt nesiguri, când nu se simt bine sau se tem, în special atunci când sunt lăsați singuri.
  • Îndepărtarea pericolelor: instinctul de pază și protecție al câinilor iese la iveală atunci când latră pentru a speria străinii.
  • „Răspuns”: prin acest lătrat, câinii reacționează la o solicitare din partea omului.

Se presupune că gama „verbală” largă a câinilor domestici reprezintă o adaptare la conviețuirea cu oamenii de-a lungul procesului de domesticire. Și alte „sunete canine” tipice precum scheunatul, scâncitul, urlatul sau mârâitul au semnificații foarte specifice și sunt utilizate de către patrupezi în situații foarte precise.

Câinele latră întruna: cele mai frecvente motive

Lătratul unui câine este așadar un comportament perfect normal, cu ajutorul căruia animalul se poate face înțeles de către om în moduri foarte diferite. Așadar, un lătrat scurt, în funcție de situație, face parte din repertoriul comportamental uzual al câinelui și nu trebuie dezvățat.

Lucrurile stau diferit în cazul temutului lătrat permanent sau deosebit de frecvent, definit adesea peiorativ drept gălăgie. Pentru acest „lătrat permanent” există motive foarte diferite.

Plictiseala

Când un câine nu este stimulat și solicitat suficient, există pericolul ca acesta să dezvolte „obiceiuri proaste”. Unele animale încep să roadă mobila, unele încep să se lingă excesiv în diferite părți ale corpului. Altele își omoară timpul cu concerte zgomotoase de lătrături de lungă durată.

Dacă și patrupedul tău se numără printre câinii plictisiți, ar trebui să te asiguri cât mai repede că acesta este stimulat fizic și mintal. O ocupație adecvată trebuie să se potrivească rasei și caracterului câinelui tău: Sporturile canine precum agility sau dogdancing pot stimula suplimentar lătrătorii deosebit de energici. Pentru astfel de câini, predispuși spre agitație și nervozitate, sunt mai potrivite plimbările lungi sau tipuri de sporturi canine care necesită concentrație și răbdare, precum exercițiile de obediență sau exercițiile de căutare.

Pe de altă parte, exemplarele mai liniștite obosesc suficient la agility, în plimbări lungi cu bicicleta sau la canicross. Încearcă pur și simplu să descoperi ce-i place patrupedului tău – și bineînțeles și ție – și ce asigură, mai presus de toate, suficientă stimulare.

Singurătatea

Multor câini nu le place să fie singuri, iar aceștia își vor exprima nemulțumirea și sentimentul de abandon prin lătrat. De cele mai multe ori, acești patrupezi nu au învățat cum să fie singuri și intră în panică de fiecare dată când ușa se închide și persoana lor de referință dispare. În cazul acestor câini este necesar lucrul lent și cu răbdare, pentru a învăța să fie singuri. Găsești sfaturi și trucuri care te ajută să exersezi cu câinele tău în articolul nostru „Cum învățăm un câine să rămână singur acasă”. Și câinii adulți pot învăța să rămână singuri. Uneori aceștia au nevoie de ceva mai mult timp; de aceea, este nevoie de răbdare și tact.

Atenția

Mulți câini latră tare și îndelung: astfel ei doresc să atragă neapărat atenția omului lor. Motivele pot fi diferite: câinele îți poate cere atenția pentru că dorește să îți arate ceva sau să îți solicite o anumită acțiune, de exemplu, mers la plimbare sau hrănit. În cazul unui astfel de comportament, dresajul este util și necesar, pentru a canaliza predispoziția spre lătrat a câinelui.

Se mai poate întâmpla însă și ca patrupedul tău să se afle într-o situație de urgență sau de conflict, iar prin lătrat îți solicită ajutorul.

Durerea

În cazul în care câinele tău nu este în general un „lătrător”, însă brusc și fără un motiv evident, devine unul, acesta ar putea fi un semn al unor probleme de sănătate. Atunci când un câine latră, în unele cazuri poate fi vorba despre o exprimare a unei dureri sau o indicație a unei probleme neurologice.

Unii câini latră noaptea, fără să existe un motiv evident pentru aceasta. În cazul în care câinele tău latră în somn, pot exista probleme psihice sau fizice. Însă este la fel de posibil ca patrupedul tău doar să fi visat.

În plus: lătratul permanent poate favoriza laringita (inflamația casetei vocale). Chiar și din acest simplu motiv, ar trebui să nu permiți lătratul permanent.

Dezvățatul câinilor de lătrat

Dacă dorești să îți dezveți patrupedul de lătrat, trebuie să afli mai întâi de ce latră câinele. Observă-l exact în respectivele situații; dacă este cazul, documentează lătratul în scris. Acest lucru facilitează recunoașterea unui anumit model de comportament. În niciun caz nu trebuie să reprimi lătratul câinelui prin pedepse. Câinele se va opri poate pentru scurt timp din lătrat, însă problema nu va fi rezolvată astfel.

În schimb, laudă și recompensează câinele atunci când se oprește din lătrat. Să facă liniște la comandă este un semnal pe care și un câine mai în vârstă îl poate învăța, cu dragoste și recompense, și care este util în numeroase situații. De exemplu, atunci când un câine cere prin lătrat insistent joacă sau ieșit la plimbare. În astfel de situații trebuie să insiști pe liniște.

Câinele latră atunci când rămâne singur

Unii câini latră constant atunci când sunt singuri. Declanșatorul acestui tip de lătrat este, în numeroase cazuri, anxietatea de separare. Câinii sunt animale de haită, iar persoanele lor de referință sunt haita lor. Nu le place să fie lăsați singuri, ci se simt cel mai bine împreună cu familia lor.

Teama de pierdere compensată prin lătrat poate fi declanșată de experiențe neplăcute sau chiar de disfuncționalități în relația timpurie dintre mamă și pui. Puii de câine trebuie despărțiți de mama și frații lor numai începând cu vârsta de douăsprezece săptămâni. O separare timpurie poate avea efecte negative asupra dezvoltării animalelor.

Odată puiul de câine ajuns la tine acasă, trebuie să începi cât mai repede posibil cu exersarea lăsatului singur. Învață animalul din timp să se descurce cu absența ta timp de câteva ore și asigură-i suficientă stimulare, încât câinele să poată rămâne relaxat și în timpul fazelor de liniște. Un pui de câine nu trebuie însă lăsat singur niciodată mai mult de două ore o dată.

Nu îi amplifica patrupedului comportamentul „cerșetor de atenție” – evită ritualurile de despărțire complicate și bucuria excesivă a revederii. Câinii care au învățat de mici să se descurce pentru un anumit timp fără proprietarii lor, nu vor lătra nici când rămân singuri.

Dacă nu reușești să gestionezi problema lătratului în absența ta, ar trebui să soliciți ajutorul unui dresor calificat. Acesta va parcurge cu tine și câinele tău dresajul necesar pentru a reduce stresul patrupedului tău și a opri lătratul în cea mai mare măsură posibilă.

Important: Conform legislației germane, lătratul permanent este considerat emisie de zgomote deranjante. Sunt posibile reclamații și aplicarea de amenzi. De aceea, ai grijă ca patrupedul tău să nu latre excesiv de zgomotos și frecvent, pentru ca vecinii tăi să nu aibă motive de plângeri.

Câinele latră vizitatorii

Mulți proprietari de câini cunosc această situație: nici nu a sunat bine soneria, că patrupedul deja sare și începe să latre. Unii nu se dau înapoi nici de la lătratul vizitatorilor, ceea ce este perceput drept foarte neplăcut de mulți oameni.

Acest lătrat agitat arată faptul că patrupedul se află sub tensiune, pe care o elimină prin lătrat. De regulă, acești câini aleargă de asemenea agitați dintr-o parte în alta și dau din coadă. În această situație, câinii latră din diferite motive: își păzesc teritoriul (comportament teritorial), își protejează haita și/sau doresc să obțină atenție.

Indiferent care este motivul, lătratul excesiv la sosirea vizitatorilor este inacceptabil. Musafirilor tăi le poate fi frică de câini, în special dacă aceștia se comportă de parcă ar fi turbați. Cu următoarele exerciții și strategii, câinele tău poate învăța să nu mai latre atunci când sună soneria:

  • Asociază soneria cu locul de liniște al câinelui. Oricând soneria sună, trimite patrupedul pe păturica, respectiv în pătuțul său. După ce ai exersat acest lucru o vreme, va deveni rutină pentru câinele tău. Câinele se va duce automat la locul său atunci când sună la ușă și va aștepta acolo până când îl vei chema. Acest exercițiu este util în special în cazul câinilor care latră la oameni și pe care dorești să îi dezveți de acest comportament.
  • În cazul în care câinele se ridică atunci când sună soneria, oprește-l direct: întrerupe-i impulsul de a se pune în mișcare atunci când vrea să se ridice și împinge-l înapoi la locul său. Cu cât ești mai consecvent în aceste acțiuni, cu atât câinele va rămâne mai repede liniștit, pentru că va ști că nu trebuie să facă nimic atunci când sună soneria.
  • În cazul în care câinele latră și de la locul său, ceva de „molfăit” poate fi de ajutor. O astfel de jucărie servește mai multor scopuri: lătratul încetează, pentru că botul este ocupat. Câinele este distras, pentru că are ceva de făcut, iar mișcarea maxilarului ajută la detensionare – fără gălăgie.
  • Vizitatorii trebuie să salute câinele, mângâindu-l numai scurt și blând, pentru ca acesta să nu se agite. Mișcările voastre trebuie să fie lente și calme, iar vocile coborâte.

Astfel de exerciții necesită timp, răbdare și, înainte de toate, consecvență. Nu cere prea mult de la animalul tău și oferă-i timpul de care are nevoie.

Câinele latră de frică

În cazul în care câinele se teme, îl va ajuta dacă îl liniștești, îi stai alături și îi oferi siguranță, de exemplu, prin mângâieri sau ținând mâna pe el. Mulți patrupezi se tem, de exemplu, de furtuni sau de artificii și încep să latre agitați. Câinele nu trebuie lăsat în niciun caz singur în astfel de situații.

Câinele latră alți câini

Câinele tău latră alți câini? Pentru acest comportament nu există o rețetă standard. Mai întâi trebuie să găsești cauza, pentru că ea va determina metoda de dresaj. Atunci când câinii își latră semenii, în spatele lătratului se poate ascunde teamă, agresivitate sau invitație la joacă. Dacă nu reușești să afli singur motivul, cere sfatul unui dresor.

Câinele latră la alți oameni

Dacă un patruped latră oameni care se plimbă, trecători, poștași sau prieteni, pe termen lung acest comportament poate deveni foarte obositor. De aceea, trebuie să dezveți câinele imediat de acest comportament. Adesea, în spatele lătratului se ascunde teamă sau nesiguranță. Dacă ai un câine salvat de la adăpost, acest comportament poate fi provocat și de experiențe neplăcute. Aici este nevoie de deosebit de multă răbdare.

Poți dezvăța câinele să latre alți oameni numai cu un dresaj intens. În acest context, trebuie să îi transmiți siguranță și sentimentul că este protejat, însă să îl faci să înțeleagă cine este șeful haitei. Distragerile precum o recompensă sau o jucărie, comenzi de încetare învățate sau semnale de relaxare pot fi de ajutor.

Lătratul face parte din comportamentul normal al câinelui, însă nu trebuie să devină excesiv. În cazul în care câinele tău este predispus spre lătrat permanent, trebuie să îl dezveți rapid de asta.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!