Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Cum înveți câinele să aporteze: Sfaturi 

Data publicării: 03/10/2024

Aportul stimulează câinii fizic, dar și mintal. În plus, întărește legătura cu omul. Află de aici ce presupune dresajul corect!

Aportul doar pare a fi o sarcină simplă. Mulți câini pornesc cu entuziasm în urmărirea unui obiect aruncat, însă astfel nu fac decât să își urmeze instinctul natural de pradă, dorind apoi să se lupte cu omul lor pentru pradă. Acest comportament este departe de un aport corect și îți subminează în același timp rolul de lider al „haitei”. Citește aici cum îți înveți câinele să aporteze corect, astfel încât aportul să devină un exercițiu adecvat, cu numeroase avantaje.

Ce înseamnă aportul corect și care sunt obiectivele exercițiului?

Majorității (însă nu tuturor) câinilor, urmărirea unui obiect le este facilă, deoarece este parte a instinctului lor de vânătoare: câinele încearcă să prindă prada care fuge, să o apuce și să o ucidă. Însă acestui model comportamental îi lipsește de regulă finalitatea corectă, pentru a fi considerat aport: adusul prăzii la stăpân. Nici fuga turbată după băț, cu „masacrarea” ulterioară a obiectului, nici încercările animate de a-i lua câinelui obiectul prin jocuri de tras și apucat nu reprezintă exerciții de aportare efective.

Aportul exersat corect este o sarcină care necesită concentrare, adecvată pentru câine, care are numeroase avantaje.

De ce aportează câinii?

Printre instinctele naturale ale câinilor se numără alergarea cu viteză, precum și vânatul, prinsul și adusul prăzii. Unele rase de câini au fost create special pentru aceasta. De aceea, în special câinilor de vânătoare, aportul le permite să își exerseze instinctele primare.

Avantajele aportului sunt următoarele:

  • Consolidează relația om-câine: Oamenii învață să înțeleagă mai bine atât limbajul corporal propriu, cât și pe cel al câinelui. Cu fiecare exercițiu, comunicarea se rafinează tot mai mult. În plus, omul lucrează activ alături de câine.
  • Îți întărește poziția de „lider al haitei”: Tu ești cel care începe și încheie exercițiul de aportare. Câinele trebui să aducă prada și să ți-o predea ție. Astfel, el trebuie să respecte reguli și să ți se supună. Tu ești evident șeful aici, spre deosebire de alte jocuri, la care câinele îți cere să îl urmărești pe el și prada sa.
  • Stimulează și solicită câinele într-un mod adecvat speciei: aportul îi oferă câinelui tău posibilitatea de a face suficientă mișcare. În același timp, el își poate urma instinctul natural de vânătoare. În plus, aportul stimulează mintal patrupezii, deoarece ei trebuie să îndeplinească o sarcină.
  • Exersează prin joc ascultarea și controlul impulsurilor: aportul reprezintă pentru tine și câine o metodă distractivă de educație. Comenzile de obediență de bază trebuie să existe, însă prin antrenarea aportului le poți aprofunda excelent. Exercițiul este util în special pentru antrenarea așteptării. În plus, exercițiile de aport îmbunătățesc concentrarea.

Care câini aportează cu deosebită plăcere?

În principiu, tuturor câinilor le place să aporteze. Însă există unele rase predestinate pentru aceasta. Acestea includ câini care au fost crescuți pentru căutarea și aducerea vânatului împușcat. Printre ele se numără:

  • Retrieverii: Deja din nume înțelegem că acești câini s-au născut cu instinctul aportării. „To retrieve” înseamnă „a aduce înapoi”. Sarcina lor inițială era să găsească vânatul cu pene sau vânatul mic care fusese împușcat și să îl aducă vânătorului.
  • English Springer Spaniel: Astăzi, Spanielul este un apreciat câine de familie, însă chiar și așa, caracteristicile unui câine de căutare încă sunt prezente. El căuta temeinic prada vânătorului și i-o aducea acestuia. Prin exersarea aportului, el își poate executa sarcinile de odinioară în joacă.
  • Australian Shepherd și Border Collie: Câinii de turmă au nevoie de suficientă mișcare și ocupație – iar asta atât fizic, cât și mintal. Sunt câini deosebit de inteligenți și cărora le face mare plăcere să se joace. Aportul oferă o posibilitate excelentă de a solicita câinii și de a-i scoate din rutina cotidiană.
  • Setter și Pointer: Și acești câini au fost crescuți inițial pentru a-și ajuta stăpânii la vânătoare. Sunt loiali și au o dorință pronunțată de a face pe plac. Acesta este motivul pentru care se pretează pentru familii. Când vine vorba despre aport, sunt foarte entuziaști.

Cum exersez aportul? Primii pași

Începe prin a alege obiectul potrivit pentru aportare. Un băț nu este cea mai bună alegere, din mai multe motive: nu motivează suficient, reprezintă o sursă de pericole care nu trebuie subestimate și îndeamnă la a fi ros. Nu folosi niciodată jucăriile obișnuite ale câinelui!

Un obiect foarte bun pentru aportat, în special pentru câinii care nu doresc să aporteze, este o jucărie în care poate fi introdusă hrană, cu o sfoară tip mâner atașată de ea. Poți folosi și alte obiecte robuste pentru aport, de exemplu un lemn de aport, în special în cazul în care câinele tău este deja un „vânător” entuziast. Cu ajutorul obiectelor de aport noi, câinele tău învață să facă diferența între un exercițiu care trebuie luat în serios și un joc la care poate prelua și el „rolul de conducere”. În plus, mai ai nevoie de o lesă de antrenament lungă și de recompense care îi plac câinelui tău, însă nu îl îngrașă.

În sportul profesional cu câini se utilizează obiecte de aport din materiale și cu greutate specifică. Acestea se mai numesc și „lemne de aport”. La dresajul cu obiecte speciale pentru aportat, câinii aportează machete de vânat standardizate.

În principiu, este adecvat orice obiect care încape în botul câinelui și nu reprezintă pericol de rănire. Acesta trebuie să fie interesant pentru patruped. Mingile de tenis afectează pe termen lung smalțul dinților, de aceea nu este neapărat recomandat să le folosești pentru antrenament.

Obiectivele antrenamentului sunt:

  • Prinderea obiectului aportat la comandă
  • Adusul obiectului
  • Lăsarea obiectului, respectiv predarea obiectului aportat către om

Pasul 1: Prinderea obiectului

Dacă vrei să începi antrenarea aportului, este important să nu-i ceri câinelui tău prea multe deodată. Mai degrabă, procedează în mai mulți pași. Scopul primului exercițiu este să faci câinele să înțeleagă faptul că are voie să prindă obiectul numai după ce primește comanda.

Începe prin a face jucăria să devină interesantă pentru câine. Umple jucăria cu recompense, lasă câinele să privească și oferă-i o recompensă din jucăria respectivă pentru a crea anticiparea. Sau joacă-te cu obiectul de aportat, fără a da voie câinelui să participe. Abia după ce ești sigur că obiectul de aportat i-a captat atenția, pune-i lesa de antrenament și aruncă jucăria la distanță de câțiva metri. Însă numai la o distanță pe care lesa de antrenament o permite fără probleme până la obiect, fără a se tensiona. Exersează cel mai bine în sufragerie sau în grădină, astfel încât câinele să fie cât mai puțin distras.

Nu permite câinelui să pornească imediat, ci pune-l mai întâi să aștepte. Dă-i acum comanda „Aport!” și lasă-l să aducă obiectul de aportat.

Pasul 2: Aducerea obiectului

Pentru mulți câini și stăpâni de câini, acum începe cea mai dificilă parte a exercițiului, pentru că nu fiecare câine dorește să aducă prada sau să o predea pur și simplu. Imediat ce câinele a luat jucăria, laudă-l cu exuberanță pentru această performanță. Ademenește-l să vină spre tine, dacă este nevoie, trage-l ușor cu lesa în direcția ta. Odată ce câinele a adus jucăria până la tine, laudă-l pentru adusul și ținutul jucăriei. Nu trebuie să îi iei imediat prada.

Folosește comanda „Dă-mi” sau „Lasă!” și întinde mâna după jucărie. În cazul în care câinele lasă obiectul de aportat, va primi imediat o recompensă. În cazul unei jucării umplute cu mâncare, vei scoate recompensa din ea. O motivație și mai bună este să-i oferi posibilitatea să își ia singur recompensa din recipient. Dacă data viitoare o va lua la goană cu jucăria plină cu mâncare, pentru că va crede că poate scoate singur recompensele din ea, nu este o tragedie, ci este chiar de ajutor în faza de învățare. Căci astfel câinele va înțelege că ajunge la mâncarea din jucărie numai dacă ți-o aduce ție înapoi. Nu te frustra dacă lucrurile nu funcționează perfect din prima. Răbdarea și exercițiile consecvente vor face și din câinele tău încăpățânat sau vijelios un maestru al aportului și, pe viitor, vei putea integra astfel o schimbare excelentă a rutinei la plimbare.

Exercițiu complementar: Ascunde jucăria cu mâncare în pădure. Pune câinele să aștepte și să se uite la tine. Dacă este cazul, leagă câinele cu lesa de un copac. Pune jucăria cu mâncare în pădure, întoarce-te la câine și cere-i să o caute, dându-i comanda „Caută!” sau „Adu!”. Îți poți însoți câinele și, la început, îi poți oferi puțin ajutor. Laudă-l când a găsit jucăria și ademenește-l spre tine pentru a-ți preda săculețul. Hrănește câinele direct din jucărie.

Aportul cu puiul de câine – la ce vârstă trebuie să înceapă dresajul câinelui?

Instinctul natural de a aduce lucruri apare adesea deja de când câinele este pui, complet fără dresaj sau fără a i se cere acest lucru. În plus, micii patrupezi își doresc să aibă o ocupație. Îți vor aduce papuci, șosete sau alte obiecte care nu au ce să caute în botul lor. Cu toate acestea, bazele sunt deja puse în acest caz. Este o oportunitate care trebuie exploatată. Începând cu vârsta de șase săptămâni poți începe să îți înveți cățelul să aporteze. Trebuie însă să adaptezi sesiunile de exerciții la vârsta câinelui tău. În cazul puilor, ședința trebuie să fie cât mai scurtă, pentru a nu suprasolicita animăluțele și a nu solicita articulațiile prea tare. În plus, tinerii patrupezi nu se pot concentra pentru un interval de timp prea îndelungat.

Cum înveți câinii adulți să aporteze

Dacă se dorește ca un câine adult să învețe să aporteze, adesea este nevoie de ceva mai multă răbdare. Mai ales dacă patrupedul tău este deja obișnuit să se joace de-a prinselea cu tine și prada sa și, de aceea, va avea nevoie de un timp până când va înțelege că în acest caz trebuie să își predea prada. Cu toate acestea, el poate învăța oricând ceva nou. Procesul general de dresaj rămâne același, indiferent de vârstă. În general, câinele trebuie să fie odihnit și dispus să învețe. Nu exersa niciodată până când este complet epuizat sau nu mai are chef. În schimb, încheie cu un exercițiu finalizat cu succes și alege mai degrabă să faci mai multe sesiuni mai scurte, decât una lungă.

Aportul pentru avansați

Dacă aportul reușește deja excelent și câinele tău este dornic de o nouă sarcină, gradul de dificultate poate fi crescut. Pe de o parte, poți crește distanța. Pe de altă parte, obiectul aportat nu trebuie aruncat întotdeauna în aceeași direcție. Aruncă-l uneori în lateral sau înspre spate. Adevărații profesioniști ai aportului aduc mai multe jucării una după alta. Sau poți arunca mai multe obiecte de aportat deodată și îi poți indica câinelui direcția dorită printr-o mișcare a mâinii. În special rasele de câini foarte inteligente sunt stimulate astfel mai intens decât printr-un proces simplu de aportare.

Motivarea câinilor neinteresați

Chiar și printre câinii de vânătoare precum retrieverii se mai găsesc exemplare leneșe, care nu prezintă niciun interes pentru această activitate. Poți încerca să îi motivezi utilizând neapărat o jucărie umplută cu mâncare. Începi mai întâi un joc de-a prinselea cu jucăria și îi ceri patrupedului să participe. Aruncă jucăria în aer, prinde-o cu entuziasm și trage-o dintr-o parte în alta pe jos. Ademenește astfel câinele și trezește-i dorința de a se juca. Pentru început este suficient dacă câinele participă la joc și ia jucăria în bot. Laudă-l cu prisosință pentru asta. Fă acest exercițiu de mai multe ori, înainte de a începe următorul pas.

În cazul în care câinele tău nu arată sub nicio formă entuziasm pentru aport, nu îl forța. Încearcă mai bine o altă posibilitate de a-l ține ocupat. Poate preferă jocurile tip agility sau dogdancing.

Posibile probleme la aportare

Pe lângă lipsa dorinței de a aporta, uneori mai apar și alte probleme. Unii câini se entuziasmează mult prea mult în timpul jocului și aproape nu mai pot fi domoliți. În special puii și câinii tineri sunt mai agitați după anumite exerciții decât erau înainte. Cu un astfel de exemplar este recomandat să limitezi durata exercițiului la câteva minute. Atenția trebuie să se concentreze asupra adusului liniștit și concentrat al obiectului, nu asupra alergatului în viteză. Ai grijă ca patrupedul să o ia la fugă numai după ce a primit comanda în acest sens.

O altă problemă frecventă o reprezintă refuzul de a lăsa, respectiv de a preda obiectul aportat. Să nu cazi pradă tentației de a fugi după patrupedul tău, ci păstrează-ți răbdarea. Poziționează-te mai degrabă lateral decât frontal față de câine. Cel mai bine este să te lași jos, pentru a-l întâmpina de la aceeași înălțime. Nu încerca să iei prea rapid obiectul aportat și laudă câinele când îți predă în sfârșit prada.

Ce trebuie să știi despre aport

Patru reguli pentru aport: Gândește-te neapărat la asta!

  • Obiectul de aportat nu este o jucărie obișnuită, ci un obiect pentru exerciții. Imediat ce exercițiile de aport au fost încheiate, obiectul va fi pus deoparte.
  • Tu ești cel care începe și încheie aportul. Nu lăsa câinele niciodată să aporteze până când acesta își pierde cheful, ci încetează la timp – respectiv atunci „când este cel mai distractiv”. În plus, câinele nu are voie să o ia la goană imediat ce tu ai aruncat obiectul. Poate porni numai la comanda ta.
  • Un câine care nu dorește să aporteze trebuie antrenat cu jucăria cu mâncare atunci când îi este foame.
  • Nu obliga niciodată câinele să aporteze folosind forța sau amenințări! Există câini cărora nu le va plăcea niciodată să aporteze. Pentru ei există numeroase alte sarcini distractive și adecvate. Și pentru câinii în vârstă, care suferă de artroză, aportul este adecvat, dar numai în anumite condiții. Fie menții raza foarte mică, fie cauți de la bun început o altă posibilitate de a ține câinele ocupat.

Cel mai important este ca aportul să fie distractiv pentru câine. Astfel, tu și patrupedul tău veți avea o activitate minunată, care vă va întări și mai mult relația.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!