Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Dresajul cu fluier: Așa funcționează

Data publicării: 03/10/2024

Cu ajutorul fluierului, chemarea patrupedului tău va funcționa fără efort – în orice situație și peste tot. Exersează și încearcă acum!

Dresajul cu fluierul pentru câini face parte dintre cele mai populare metode de educație canină: cu un fluierat poți chema câinele chiar și de la distanțe mari, atunci când acesta este lăsat liber, fără a ridica tonul vocii. Parcursul dresajului este simplu și se pretează atât pentru pui, cât și pentru patrupezi adulți sau vârstnici. Nu este nevoie decât de consecvență și de ceva răbdare. Citește aici cum chemi câinele în mod eficient cu ajutorul fluierului!

Folosirea fluierului – simplu și eficient

Câinii au un auz excelent, însă uneori poți avea impresia că nu aud absolut deloc. Cu toții cunoaștem situația în care proprietari de câini, nerăbdători sau disperați, își strigă patrupezii în parc cu cele mai diferite comenzi, însă patrupezii nu reacționează absolut deloc. Acest lucru nu are în cele mai multe cazuri nicio legătură cu auzul, ci cu comenzile, respectiv cu educația.

Mulți patrupezi par să „surzească” brusc la comenzile „Aici!”, „Vino!” sau chiar la rostirea propriului nume. Dacă deschizi în bucătărie o punguță cu recompense, câinele tău, care acum un minut se zbenguia prin grădină, va apărea instantaneu lângă tine. Cum e posibil așa ceva?

De ce nu ascultă câinele meu comenzile?

Există multe motive pentru care câinii înclină să ignore comenzile verbale. Pe de o parte, are legătură cu vocea umană, pe de altă parte, de frecvența comenzilor folosite, care nu întotdeauna au o semnificație clară pentru câine. Omul este predispus să vorbească prea mult în comunicarea cu patrupedul său: în locul unui „Vino” scurt, auzi adesea variante precum „Dar haide odată aici” sau „Vino imediat aici”. Astfel, comenzile sunt „diluate”, iar asta bulversează câinele.

Și o educație prea relaxată, inconsecventă, contribuie la faptul că patrupezii nu vin la apel.

Pe de altă parte, chemarea cu ajutorul unui fluier pentru câini reușește de regulă foarte bine: în cele mai diferite situații și, mai ales, la distanțe mari. Premisa este un dresaj eficient cu fluierul.

De unde vine dresajul cu fluierul?

Chemarea cu fluierul vine inițial din lucrul cu câinii de vânătoare și de turmă. Vânătorii și ciobanii trebuie să își cheme, respectiv să își ghideze și să își dirijeze câinii de la distanțe mari, fără contact vizual și în afara razei de acoperire a vocii lor. În astfel de cazuri se poate folosi numai un fluierat scurt. Primele fluiere special prevăzute pentru dresarea câinilor provin din Marea Britanie, țara renumită pentru creșterea oilor și vânătoarea sportivă tradițională. Aici, fluierele pentru câini se utilizează deosebit de intens.

Când este util un fluier pentru câine?

Dacă îți duci blănosul la plimbare exclusiv în lesă, dresajul cu fluierul este, în principiu, inutil pentru tine. Există însă numeroase situații în care fluierul, ca ajutor în educație, îți poate ușura traiul cotidian alături de însoțitorul patruped:

  • Plimbarea fără lesă: lucrul cu fluierul este de ajutor în special dacă îți plimbi adesea câinele fără lesă, iar acesta se îndepărtează mult de tine.
  • Parcul pentru câini: fluierul este de asemenea foarte util în parcul pentru câini. În special atunci când se joacă cu alți câini, patrupezilor le place să „omită” comenzile verbale; în acest caz, fluierul se face mai degrabă auzit.
  • Teren de mari dimensiuni: pe un teren mare, într-o curte sau pe o proprietare mare unde câinele se poate plimba liber, chemarea cu ajutorul fluierului este foarte practică.
  • Fluierul în caz de hipoacuzie: câinii mai în vârstă, care se luptă cu hipoacuzia, pot adesea să perceapă în continuare anumite frecvențe ale fluierelor cu ultrasunete pentru câini. Un astfel de fluier îi poate oferi seniorului tău orientare, iar ție, siguranță.

În mod ideal, vei începe dresajul cu fluierul când câinele este pui. Însă, de obicei, și câinii adulți pot fi condiționați cu ușurință pentru a asculta de fluier.

Avantajele unui fluier pentru câini – pe scurt

Cine dorește să compare aspectele pro și contra ale unui fluier, aproape că nu va găsi dezavantaje. Sigur, este nevoie de ceva timp și de exerciții consecvente, până când patrupedul tău va veni la tine la un fluierat. Însă acest efort merită categoric, deoarece avantajele unui fluier pentru câini sunt evidente:

  • Chemare la distanțe mari
  • Mai multă libertate pentru câine la plimbare
  • Siguranță și relaxare la lăsarea câinelui liber, datorită chemării sigure
  • Întreruperea unei acțiuni nedorite a câinelui (de exemplu, urmărirea animalelor sălbatice)
  • Protejarea vocii tale
  • Evitarea situațiilor penibile în care câinele nu reacționează la comenzi verbale
  • Ton neutru al comenzii, fără fluctuații emoționale și verbale

În special acest ultim punct este un aspect important în educarea câinelui, pe care nu trebuie să îl subestimezi. În cazul comenzilor verbale sunt exprimate și emoții precum temeri, enervare sau nerăbdare, pe care câinele tău le percepe foarte bine.

Acest lucru poate duce la faptul că, din frustrare sau teama de sancțiuni, patrupedul tău nu dorește să se întoarcă la tine. În plus, vocea noastră nu sună întotdeauna la fel: uneori suntem răciți, uneori obosiți, alteori nervoși. Și asta sună diferit de fiecare dată! Fluierul, pe de altă parte, are un sunet clar, neutru și care rămâne mereu la fel.

Fluierul este dureros pentru câine?

Câinii au un auz foarte dezvoltat și reacționează adesea cu teamă la zgomote puternice, de exemplu artificii sau tunete. De aceea, mulți proprietari de câini presupun că folosirea unui fluier provoacă disconfort animalelor sau chiar că acestea pot percepe fluieratul drept dureros. Însă această temere este nejustificată. Evident că nu trebuie să sufli în fluier direct lângă urechea câinelui; e posibil ca patrupedul tău să îți ia asta totuși în nume de rău. Dacă ai senzația că la primele exerciții cu fluierul, câinele tău reacționează temător, redu puțin sunetul fluierului: poți, de exemplu, să sufli foarte încet sau să învelești fluierul într-un prosop de bucătărie.

Ce fel de fluiere diferite pentru câini există?

Pe piață, există nenumărate și diferite fluiere pentru câini. Ele se deosebesc prin construcție, material și frecvența fluieratului. Unele sunt perceptibile pentru oameni, altele însă numai pentru câine, precum și pentru alte animale. Fluierele se deosebesc în principal prin următoarele aspecte:

  • Mod de funcționare: există fluiere cu sunet și fluiere cu ultrasunete. Cele din urmă sunt cunoscute și sub denumirea de fluiere Galton, după inventatorul lor. Fluieratul pe frecvențe înalte specific acestor modele este perceptibil numai pentru câine.
  • Material: plasticul, metalul, lemnul sau cornul se numără printre cele mai frecvent folosite materiale pentru fluierele pentru câini.
  • Frecvența fluierului: nu toți câinii reacționează la fel la anumite sunete. Sarcina ta este să găsești frecvența potrivită. Încearcă pur și simplu diferite fluiere, respectiv frecvențe.
  • Sunete: fluierele cu sunet generează întotdeauna un singur sunet; cu unele fluiere cu ultrasunete poți genera diferite fluierături.
  • Rază de acțiune: la cumpărare, ține cont de raza de acțiune, astfel încât câinele să poată auzi sunetul.
  • Greutate și echipare: în funcție de material, fluierele pentru câini au diferite greutăți. Multe sunt furnizate împreună cu un șnur, pe care îl poți atârna la gât.

Fluier cu sunet sau cu ultrasunete – care este mai bun?

Nu există un răspuns clar la această întrebare, pentru că fluierul cu care îți dresezi câinele ține de obișnuință, respectiv de preferințe.

Un fluier cu sunete poate fi auzit de câine și de om, astfel încât tu poți controla sunetul fluierului. Însă și alți oameni vor putea auzi fluieratul. Unele sunete ale fluierelor cu frecvențe ultrasonice pot fi auzite numai de către patrupezi; așadar, chemarea câinelui este aproape complet silențioasă pentru cei din jur. Oamenii pot percepe sunete numai până la o frecvență de 20.000 de hertzi; câinii, pe de altă parte, până la o frecvență de 50.000 de hertzi. Majoritatea fluierelor cu ultrasunete dispun de o plajă de frecvențe cuprinsă între 16.000 și 22.000 de hertzi.

În plus, la unele fluiere cu ultrasunete poți regla frecvența, astfel încât aceasta poate fi adaptată individual la câinele tău.

Indiferent ce fluier pentru câini vei alege, odată ce l-ai introdus, trebuie să rămâi la modelul ales. Acest lucru îți garantează că vei folosi întotdeauna același sunet, respectiv aceeași frecvență, pentru care câinele tău este condiționat.

Sfat: Alege un fluier pentru câini de la un producător renumit: astfel există o probabilitate mai mare să mai poți cumpăra același model din nou și mulți ani mai târziu. De asemenea, merită să iei în calcul să cumperi de la bun început mai multe fluiere de același tip, pentru cazul în care vei pierde unul la un moment dat. Ține cont de faptul că, în cazul trecerii la un alt tip de fluier, este posibil să fie nevoie să reiei dresajul de la început.

Dresarea câinelui cu fluierul

În principiu, toate comenzile pe care le dai câinelui tău, precum „Șezi!”, „Culcat!” sau „Stop!” pot fi condiționate cu ajutorul fluierului. Însă cu siguranță cea mai importantă comandă dată cu fluierul este „Aici!” sau „Vino aici!”. Căci acesta este semnalul de care ai nevoie cel mai des la plimbare și la joaca cu alți câini și care trebuie să funcționeze și la distanțe mai mari.

10 sfaturi pentru dresajul cu fluierul

  • Orice câine poate învăța comenzile cu fluierul, însă cel mai bine este dacă îți condiționezi puiul de câine sau câinele tânăr cu ajutorul fluierului. Astfel, animalul face cunoștință cu fluierul de la bun început.
  • În cazul câinilor mai în vârstă sau al câinilor din adăpost se aplică următoarele: ai nevoie în primul rând de multă răbdare, de o porție bună de calm, rezistență și consecvență. Astfel eforturile tale vor fi răsplătite după un timp, iar plimbarea alături de câinele tău va fi semnificativ mai relaxantă!
  • Începe dresajul cu fluierul pas cu pas și mai întâi la tine acasă, unde câinele are parte de puține distrageri.
  • Dresajul cu fluierul trebuie să aibă loc numai prin metode pozitive: drept recompensă, patrupedul va primi ceva bun sau o porție de joacă. Tu alegi care să fie recompensa.
  • Gândește-te ce comandă dorești să folosești pentru chemare: un singur fluierat prelung sau poate patru sunete scurte consecutive? În esență este egal ce comandă dată cu fluierul alegi.
  • Rămâi consecvent cu sunetul sau succesiunea de sunete aleasă și folosește fluierul exclusiv pentru dresaj, nu pur și simplu ca distracție!
  • Nu introdu simultan mai multe comenzi diferite: s-a demonstrat că este util să începi cu comanda de chemare. Odată învățată, poți învăța câinele și alte comenzi cu ajutorul fluierului.
  • Nu cere prea mult deodată de la patrupedul tău. Ai răbdare și exersează mai degrabă mai multe săptămâni la rând acasă, înainte de a trece la încercările în teren.
  • În cazul în care câinele nu ascultă încă semnalul fluierului afară și nu se întoarce la tine, nu îl certa, ci fă un pas înapoi în dresaj. Fluieratul nerăbdător este în general tabu!
  • Fluierul pentru câini nu este o jucărie pentru copii. Explică-le copiilor tăi că acest fluier este destinat exclusiv patrupedului vostru și trebuie folosit numai atunci când vreți ca acesta să vină la voi.

Câinele tău va avea nevoie de circa trei sau patru săptămâni pentru a se obișnui cu o comandă dată cu fluierul. Câinii adulți sau în vârstă au nevoie de regulă de ceva mai mult timp.

Pas cu pas: instrucțiuni pentru fluier

La dresajul cu fluierul, procedează după cum urmează:

  • Când câinele tău se află lângă tine, folosește fluierul. În mod normal, câinele va reacționa la sunet și se va uita întrebător la tine. Atunci îi vei da imediat o recompensă deosebit de gustoasă. Trebuie să fie neapărat ceva neobișnuit, după care patrupedul să fie înnebunit, de exemplu, un bețișor cu umplutură, carne uscată sau o bucățică de cârnăcior.
  • Fă exercițiul mai dificil fluierând atunci când câinele tău este distras de ceva. Folosește fluierul mai întâi numai în prezența stimulilor reduși, apoi și în prezența celor mai intenși, de exemplu, în timpul jocului cu alți câini. De fiecare dată când câinele vine la tine, va primi o recompensă.
  • Exersează cu patrupedul tău în diferite situații, în diferite medii și în diferite momente ale zilei.
  • Folosește întotdeauna același fluierat clar.

Odată ce câinelui tău îi sclipesc ochii în anticiparea recompensei imediat ce duci fluierul la gură, înseamnă că amândoi ați făcut lucrurile cum trebuie.

Sfat: O recompensă aici, o recompensă acolo… Nu uita să scazi porția zilnică de recompensă din cantitatea totală de mâncare a câinelui, pentru ca animalul tău să nu se îngrașe.

Cele mai frecvente greșeli la dresajul cu fluierul

La fel ca în cazul oricărui dresaj canin, și în cazul celui cu fluierul pot apărea nereușite și greșeli. Acestea nu trebuie însă să te descurajeze. Printre cele mai frecvente surse de greșeli se numără următoarele patru:

  • Progres prea rapid la dresaj: înainte de a utiliza fluieratul în condiții de stimuli intenși, acesta ar trebui să funcționeze foarte bine.
  • Asociere negativă a chemării: câinele tău se joacă bucuros sau miroase relaxat. Apoi aude fluieratul, vine și este pus în lesă. Nici nu este de mirare că data viitoare animalul se va gândi de două ori. Nu îl pune direct în lesă după chemare, ci mai lasă-l să meargă o tură la joacă, alergare respectiv mirosit.
  • Recompensare greșită: o recompensă insuficient de atrăgătoare sau care rămâne mereu aceeași poate duce la frustrare în cazul patrupezilor pretențioși.
  • Sunetul greșit: dacă folosești de fiecare dată un alt sunet, vei bulversa câinele și acesta nu va învăța bine comanda.

Cu un fluier, chemarea câinelui tău devine o joacă de copii. Merită așadar să nu renunți și să dresezi comenzi cu ajutorul fluierului pentru câini!

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!