Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Dezvoltarea puilor de pisică

Data publicării: 03/10/2024

Cresc atât de repede – este o afirmație chiar mai adevărată în cazul puilor de pisică, decât al bebelușilor. Vârsta de pui durează numai câteva luni, pe parcursul cărora micuții pisoi trec prin etape de dezvoltare rapide. Însă în câte etape se transformă ghemul de blană știrb și orb într-un tigrișor domestic încrezător în sine? Citește aici etapele dezvoltării puiului de pisică pe săptămâni.

Înainte de fătare Cum se dezvoltă puiul de pisică în burta mamei?

Existența pisicii începe cu împerecherea dintre pisică și motan. În momentul actului de împerechere, ovulele sunt „eliberate”, spermatozoizii motanului fiind viabili timp de 24 de ore. Astfel, o fecundare de succes reprezintă semnalul de start pentru viața pisicii. La circa 46 de ore după fecundare începe diviziunea celulară. Aproximativ în a șasea zi, embrionul de pisică are deja o lungime de 1,5 milimetri. În a doua săptămână după fecundare, embrionul se fixează în mucoasa uterină – embrionii care din diferite motive nu sunt viabili mor până la acel moment.

Începând cu ziua a optsprezecea, embrionul începe să dezvolte primele elemente care conturează silueta felină. Botul, ochii și urechile pot fi identificate vag. La trei săptămâni, pisoiul nenăscut dezvoltă labele din față, coloana vertebrală crește și încep să se formeze organele. Lucrurile încep să devină interesante începând cu ziua douăzeci și patru: pisoiul aflat în dezvoltare dispune de simțul tactil. Acum totul merge foarte repede: embrionul de pisică trece în faza de dezvoltare fetală.

În zilele următoare, se formează pas cu pas elemente mai fine precum ghearele, pleoapele și urechea internă, începe creșterea blănii și pielea dezvoltă pigmentarea pe care o va avea ulterior. La 60 de zile de la fecundare a sosit momentul: fătul de pisică este complet dezvoltat și, în cazul unei fătări premature, ar fi apt să supraviețuiască. Însă până la fătarea la termen mai durează încă circa o săptămână. După o perioadă de gestație de nouă săptămâni, pisica aduce pe lume puii, care cântăresc aproximativ între 80 și 100 de grame.

În sfârșit pe lume: Ce etape de dezvoltare parcurg simțurile puiului de pisică?

Acum, puiul de pisică a văzut lumina. De regulă, procesul de fătare în sine se desfășoară fără complicații și într-un timp surprinzător de scurt. Însă imediat ce pisoiul a părăsit corpul mamei, dezvoltarea sa nu este încă finalizată. Spre deosebire de animalele care părăsesc cuibul, puiul de pisică are nevoie de câteva zile până când se poate deplasa autonom.

Așadar, o parte a procesului de creștere are loc după naștere, în afara uterului. Pas cu pas se formează abilitățile senzoriale și capacitățile pisoiului. Puiul de pisică nou-născut dispune numai de miros și simț tactil – acestea fiind vitale pentru ca puiul să poată găsi mameloanele mamei.

Etapele de dezvoltare ale puilor de pisică

  • Căldură: Până în ziua a șaptea, pisicuța nu își poate regla singură temperatura corporală și are nevoie pentru început de căldura cuibului, pentru ca echilibrul termic să se adapteze la mediu. Numai la 28 de zile, temperatura corporală s-a stabilizat complet la nivelul unei pisici adulte.
  • Auz: Între ziua a șasea și ziua a douăsprezecea se deschid canalele auditive, iar pisoiul poate percepe sunete. Auzul fin se dezvoltă între 20 și 30 de zile.
  • Văz: Ochii pisoiului se deschid după aproximativ zece zile; însă văzul nu este încă foarte bine dezvoltat. Abia la circa patru săptămâni se definitivează vederea excelentă de pisică.
  • Mișcare: Începând cu vârsta de șapte zile, pisoiul începe să se deplaseze târâș și astfel să părăsească mediul din imediata apropiere a cuibului. La două săptămâni știe să se întoarcă și să meargă și se deplasează pe propriile lăbuțe.
  • Mușcătura: Începând cu cea de-a 21-a zi de viață încep să erupă incisivii și caninii de lapte, iar aproximativ o săptămână mai târziu apar molarii. După 56 de zile, dantura de lapte a pisoiului este completă. Însă aceasta nu rămâne prea mult ca atare: deja începând cu a douăsprezecea săptămână de viață începe trecerea la dantura permanentă.

La vârsta de cinci până la șase săptămâni, toate simțurile pisicuței sunt complet dezvoltate. Organele interne funcționează începând cu săptămâna a opta (funcția renală, celulele sanguine), respectiv săptămâna a 16-a (funcția hepatică), la fel ca la o pisică adultă.

Puiul de pisică și restul lumii: În ce etape se schimbă comportamentul?

În paralel cu dezvoltarea fizică a puiului de pisică, tigrișorul în miniatură parcurge și diferite faze de socializare și învățare. Este extrem de important ca pisoiul să poată absolvi neperturbat acest proces și să nu fie separat de mamă prea devreme. Astfel, se naște un caracter felin încrezător în sine. Dezvoltarea „mintală” a pisicilor, împărțită pe săptămâni, se derulează – în medie – după cum urmează.

Dezvoltarea puiului de pisică

Săptămânile 1 și 2: Puiul de pisică este orb, surd și, în cea mai mare parte, neajutorat. Nu părăsește cuibul, ziua sa se împarte între suptul de la mamă și dormit.

Săptămânile 3 până la 5: Perioadele de veghe ale pisoilor se prelungesc și simțurile se ascut. Puii încep să își perceapă mediul și frații de cuib. Imediat ce pisoii se pot mișca, ei încep să își exploreze mediul. Acum se acumulează impresii importante pentru restul vieții lor, experiențele din această perioadă sensibilă definind dezvoltarea caracterului pisicuței. Interacțiunea afectuoasă cu micuții în această fază și contactul controlat cu alte animale de companie stimulează încrederea animalelor. Începând cu a patra săptămână, pisoii încep să fie interesați de hrana solidă – acesta este momentul oportun pentru a introduce mese suplimentare.

Săptămânile 6 până la 7: Prin joaca cu frații și imitarea comportamentului altor pisici, micii tigrișori domestici învață acum lecții importante despre interacțiunea cu semenii lor. Prin imitarea pisicii-mamă, ei înțeleg, de exemplu, cum să își îngrijească blana sau cum să utilizeze litiera.

Săptămânile 8 până la 12: Pisicuțele ar trebui să fie înțărcate acum și să mănânce hrană solidă, însă trebuie să mai rămână cel puțin încă o lună alături de mamă și frați, pentru a finaliza socializarea.

De la pui de pisică la pisicuță tânără: Când devine puiul de pisică adult?

Începând cu a opta săptămână de viață, pisicuța intră în faza de adolescență. Începând cu săptămâna a zecea are loc un adevărat „puseu de creștere”. În jurul celei de-a patra luni de viață majoritatea raselor de pisici sunt mature sexual și intră în „pubertate”. În această perioadă, multe pisici dezvoltă o fază mai mult sau mai puțin pregnantă de „obrăznicie”, pe care trebuie să o contracarezi cu răbdare și fermitate blândă. O pisică este considerată complet adultă la împlinirea vârstei de un an. Dacă ai ocazia să vizitezi regulat puiul de pisică încă dinainte de mutarea în noua casă, nu rata să urmărești dezvoltarea interesantă a pisicuței.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!