Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Așa crești corect puii de pisică

Data publicării: 03/10/2024

Puii de pisică sunt la fel ca toți ceilalți pui de animale: deosebit de drăgălași și stângaci. Dacă pisica ta este gestantă, vei avea ocazia rară de a participa la nașterea puilor și de a urmări etapele de dezvoltare. Însă cine decide să crească pui de pisică trebuie să se documenteze în prealabil cu privire la ceea ce presupune această perioadă.

Pisica este gestantă – sau poate totuși nu?

Dacă pisica ta este gestantă, este foarte posibil să observi acest lucru abia târziu. Bineînțeles, dacă nu este vorba despre o pisică montată cu intenție. Primele semne ale unei posibile gestații sunt o creștere ciudată în greutate și o poftă de mâncare crescută. Începând cu a treia sau a patra săptămână de gestație, mameloanele se colorează roșiatic, începând cu a cincea săptămâna, burta începe să aibă formă de pară. Un crescător va solicita verificarea unei posibile gestații la veterinar după circa două săptămâni, prin palpare, și va monitoriza evoluția ulterioară prin ecografii și alte investigații.

În măsura în care pisica este vaccinată și se bucură în general de o stare bună de sănătate, nu sunt necesare alte măsuri în primă fază. În caz contrar, se recomandă bineînțeles să se ia legătura cu veterinarul. Trebuie să te informezi de la mediul veterinar și cu privire la deparazitarea internă. În rest, pisica gestantă are nevoie mai ales de hrană bună și de atenție.

Important înainte de fătare – pregătirea lăzii pentru fătare

Perioada de gestație la pisici este cuprinsă între 58 și 68 de zile. De regulă, sunt între 60 și 64 de zile. Deoarece puii de pisică sunt orbi și surzi la naștere, mama vă căuta un loc sigur încă cu câteva zile dinainte de fătare. Ea va marca locul prin miros, pentru ca puii să se poată orienta mai bine. Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui la dispoziția pisicii una sau mai multe lăzi pentru fătare, căptușite cu pături sau haine vechi și care pot fi acoperite cu un prosop.

Nașterea puilor de pisică

Dacă totul decurge fără probleme, pisica va aduce puii pe lume de una singură. Este însă benefic să te afli lângă ea în aceste momente, pentru a o asista sau a suna veterinarul în caz de nevoie. Dacă toți puii au sosit pe lume sănătoși, mama și pisoii au nevoie în primul rând de multă liniște. În primele două săptămâni de la naștere, activitatea micuților se limitează la hrănire și dormit, astfel încât trebuie să cureți lada de fătare numai atunci când este nevoie și să oferi mamei hrană și apă.

Creșterea puilor de pisică – faza de socializare

Deja spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni de viață, pisoii vor avea primele tentative de a merge. Dezvoltarea avansează – citește mai multe în acest Ghid.

Începând cu a patra săptămână de viață, începe faza de socializare a pisoilor. Începând de acum, ei ar trebui să cunoască, într-un cadru adecvat, cât mai mulți stimuli noi, oameni și animale. Tot ce animalele experimentează în mod pozitiv în această perioadă se imprimă în memoria lor. Prezintă puilor cușca de transport, zgomotul aspiratorului și toate lucrurile la care pisicile vor fi expuse în mod regulat și în viața de adult. În această perioadă, puii de pisică trebuie obișnuiți și cu alți oameni și nu trebuie să se atașeze excesiv de o singură persoană. Dacă îi cunoști deja pe viitori proprietari ai pisoilor, aceasta este o bună ocazie să le faci cunoștință cu puii.

Prin joacă și hârjoneală, puiul de pisică învață de la mama și frații săi limbajul pisicilor și își definește comportamentul social. Comportamentele greșite sunt corectate de către mamă sau frați. Puii de pisică își imită mama și în ceea ce privește utilizarea litierei. Dacă le acorzi libertate de plimbare animalelor, mama le va arăta și cum să prindă prada și îi va obișnui cu pericolele din libertate. În mod ideal, puii vor rămâne în cuib împreună cu mama până la vârsta de douăsprezece săptămâni. Acest lucru reprezintă în mod dovedit o garanție bună a faptului că pisicile vor rămâne deschise față de semenii lor și mai târziu.

La opt săptămâni, pisoii au prima programare pentru vaccinare, iar la douăsprezece săptămâni sunt vaccinați din nou.

Creșterea puilor de pisică: mutarea în noua casă

Dacă puii de pisică vor fi crescuți ca pisici de apartament, este cel mai bine să îi oferi numai în pereche. Căci, spre deosebire de ceea ce se credea în trecut, pisicile sunt animale foarte sociale, care au nevoie de compania unui semen, dacă sunt lăsate singure într-o locuință, fără posibilitatea de a se plimba libere. Studiază cu atenție noul proprietar și oferă-i sfaturi pentru o adaptare lină a pisoilor în noua lor casă. Nu trebuie să oferi pisoii către persoane străine fără a percepe o taxă, nu numai pentru compensarea efortului tău, ci și pentru a proteja animalele.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!