Pe vreme caldă, trebuie să acordăm o atenție sporită iepurilor. Este important să știm că iepurii au o blană foarte groasă și nu pot transpira pentru a se răcori. Prin urmare, ca stăpâni responsabili, trebuie să găsim modalități de a ne asigura că prietenul nostru blănos se simte confortabil chiar și în lunile fierbinți. Ajută mult să ținem animăluțul departe de lumina directă a soarelui, dar este recomandat să folosim și alte trucuri.
Dacă nu ne preocupăm de răcorirea iepurelui nostru, crește riscul de insolație. Din păcate, majoritatea iepurilor nu primesc ajutor la timp, ceea ce duce adesea la rezultate fatale. Pentru ca prietenul nostru blănos să supraviețuiască verii, trebuie neapărat să luăm măsuri de precauție.
Care este temperatura deja prea ridicată?
Temperatura ideală pentru iepuri este de aproximativ 10-21 °C. Când anume căldura devine insuportabilă pentru un iepure depinde și de umiditatea și calitatea aerului. La rozătoarele cu blană lungă, semnele de insolație pot apărea mai repede, chiar și 24 °C pot părea prea mult. La peste 35 °C, animăluțul nostru cu siguranță nu va mai putea regla temperatura internă.
Cum își reglează iepurii temperatura corpului?
Deoarece iepurii nu pot transpira, trebuie să elibereze căldura corporală prin alte metode. Ei au patru metode principale pentru a face acest lucru:
- Pe măsură ce se încălzesc, iepurii încep să respire mai repede, eliberând astfel o parte din căldura stocată.
- Temperatura mucoasei nazale se modifică pentru a ajuta iepurii să piardă căldura vara și să o rețină iarna.
- Urechile iepurilor sunt traversate de o rețea de vase de sânge care se dilată vara, făcând urechile mai calde și ajutând la disiparea căldurii suplimentare.
- Întinderea pe o suprafață rece ajută, de asemenea, iepurii să-și mențină temperatura corpului la un nivel optim.
Semnele insolației:
– Lipsa poftei de mâncare
– Nivel foarte scăzut de energie
– Gâfâit și salivare
– Urechi roșii
– Tremor
– Capul dat pe spate
– Mișcare lentă sau confuză
– Lipsa de reacție
Sfaturi pentru prevenirea insolației
1. Menține aerul condiționat pornit toată ziua: vara este recomandat să ții iepurii în interior și să lași aerul condiționat pornit de dimineața până seara, chiar și atunci când nu ești acasă.
2. Lasă iepurele să se odihnească pe gresie: plăcile ceramice sau de marmură rămân reci mai mult timp, fiind ideale pentru ca animăluțele noastre să se întindă pe ele și să se răcorească.
3. Umezește puțin în spatele urechilor: deoarece o parte semnificativă a căldurii corporale a iepurilor este eliberată prin urechi, poate ajuta să pulverizezi puțină apă în spatele urechilor. Ai grijă să nu intre apă în urechi!
4. Umple câteva sticle cu apă și congelează-le: sticlele reci se înfășoară apoi într-un prosop și se așează în cușca sau țarcul iepurașului. Vor ajuta la răcire într-un mod similar cu plăcile reci.
5. Circulația aerului: dimineața și seara, aerisește bine deschizând ușile și ferestrele – asigurându-te că iepurele tău nu poate evada. Pe timpul zilei, un ventilator de tavan poate fi, de asemenea, de mare ajutor.
6. Asigură-te că iepurașul are întotdeauna apă proaspătă: apa potabilă curată și rece este vitală în zilele de vară. Umple bolul de apă al iepurelui tău de mai multe ori pe zi. Poți adăuga chiar și cuburi de gheață.