Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10%* reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Veverița Degu: nevoi, hrană și îngrijire

Data publicării: 08/07/2025

Veverița Degu este un mamifer de mici dimensiuni, având un aspect asemănător cu veverițele, însă rudele sale cele mai apropiate sunt chinchilla și porcușorul de Guineea. Sunt animale extrem de curioase și prietenoase, dar și foarte sensibile. Deși tolerează destul de bine condițiile de mediu, sunt vulnerabile la stres. Veverița degu are un stil de viață diurn, însă se poate întâmpla să fie activ și noaptea, în funcție de cât s-a odihnit în timpul zilei. Ritmul lor de viață se adaptează adesea după cel al stăpânilor.

Un lucru interesant este că le place să stea întinși unii peste alții. Acest obicei instinctiv le permite să stea „de pază” în mai multe direcții în același timp. Un alt gest adorabil este faptul că își arată afecțiunea prin mici sunete asemănătoare cu un „pupic”.

Cum ar trebui să fie cușca unei veverițe Degu?

Veverița Degu își petrece mare parte din timp în cușcă, așa că aceasta trebuie să fie de dimensiuni adecvate și bine echipată. Este esențial să optăm pentru o cușcă – nu pentru un terariu –, deoarece acesta din urmă nu oferă suficientă ventilație vara și se poate supraîncălzi periculos.

Locul unde se află cușca trebuie ferit de lumina directă a soarelui și de curenți de aer. Ideal ar fi ca aceasta să fie spațioasă, cu bare dese și mai înaltă, pentru a permite animalului să se cațere și să se miște liber. Recomandăm amplasarea în colțul unei camere sau lângă un perete. Ca așternut, se pot folosi rumeguș și fân, care trebuie schimbate la câteva zile. În mediul natural, veverițele Degu trăiesc în galerii subterane, iar într-un strat gros de fân vor săpa cu plăcere mici tuneluri. Le plac foarte mult hamacele, tunelurile, ramurile și roțile de alergat.

Nutriția veveriței Degu

În sălbăticie, veverițele Degu consumă părți de plante cu un conținut scăzut de nutrienți, rod mult și astfel își uzează corespunzător dinții. În captivitate, trebuie să aibă mereu la dispoziție apă proaspătă, fân și un amestec de hrană sub formă de pelete bogate în fibre. Sunt predispuși la obezitate și diabet, dar aceste afecțiuni pot fi prevenite cu o alimentație de calitate. Trebuie evitate alimentele care conțin zahăr, porumb, cartofi sau amestecuri de semințe. Le putem oferi plante medicinale sau buruieni sigure (ex. păpădie), dar și crenguțe și frunze de la copaci netoxici. Este important de știut că, atunci când este trează, veverița Degu mănâncă aproape continuu – lipsa poftei de mâncare este întotdeauna un semn de boală și necesită intervenția rapidă a unui medic veterinar.

Îngrijirea veveriței Degu

Una dintre activitățile preferate ale veveriței Degu este baia în nisip. De 2-3 ori pe săptămână, se poate pune în cușcă un bol stabil cu nisip special pentru chinchilla. Această „baie” nu doar că le face plăcere, dar ajută și la menținerea unei blăni curate și sănătoase. Dacă vrei să adopți veverițe Degu, cel mai bine este să alegi două femele sau un grup de femele și un mascul sterilizat. Doi masculi se vor bate, chiar și dacă sunt sterilizați. Însă dacă le oferi un mediu sigur, spațios și stimulativ, vei descoperi cât de inteligente, curioase și jucăușe pot fi. O mică familie de veverițe Degu poate aduce multă energie și bucurie în viața ta.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!