Țestoasele sunt tăcute și nepretențioase, deci pot fi o alegere bună pentru cei care caută un animăluț fără probleme. Totuși, merită să știm despre ele că nu sunt ființe foarte interactive sau drăgălașe, pot fi purtătoare de diverse boli și pot trăi chiar mai mult decât noi, așa că trebuie să calculăm cu un angajament de lungă durată – poate veșnic – dacă plănuim să păstrăm o broscuță țestoasă.
Sunt cunoscute multe speciide țestoase, unele sunt animale de companie mai bune decât altele. Există rase care cresc foarte mari, unele sunt mai sociabile și altele sunt mai puțin agresive. Fiecare tip are nevoi diferite în ceea ce privește spațiul, lumina și alimentația.
Exact ce fel de broaște țestoase putem păstra acasă depinde și de țara în care trăim. De exemplu, păstrarea broaștei țestoase cu urechi roșii, extrem de populară, nu mai este permisă în multe țări.
Ce fel de broscuțe țestoase putem ține?
Cel mai recomandat este să cumpărăm o reptilă de la un crescător de încredere sau de la un magazin de animale de companie. Tipurile populare de broască țestoasă care poate fi ținute în România sunt broasca țestoasă cu tâmple galbene și broasca țestoasă de uscat (grecească).
Dacă ne dorim o broscuță, atunci trebuie să le cunoaștem mai îndeaproape.
Broasca țestoasă cu tâmple galbene
Aceste țestoase sunt printre cele mai cunoscute și mai iubite țestoase acvatice, deoarece sunt relativ rezistente, necesită numai o dietă adecvată și condiții de adăpost potrivite, inclusiv iluminare. Sunt ușor de achiziționat, pentru că se găsesc în majoritatea pet-shop-urilor.
Spre deosebire de unele țestoase, broscuțele cu tâmple galbene sunt cele mai active în timpul zilei, ceea ce este un avantaj pentru proprietarii cărora le place să petreacă timp cu animăluțele lor. Masculii acestei specii sunt de obicei mai mici decât femelele, ajungând între 13-23 cm lungime, în timp ce femelele pot avea între 20-33 cm. Din acest motiv, vom avea nevoie de un acvariu mare dacă ne dorim o broască țestoasă cu urechi galbene. Aceste țestoase pot trăi până la 40 de ani.
Țestoasele cu urechi galbene sunt omnivore, dar în funcție de vârsta lor, trebuie să le alegem o hrană potrivită. Puii de broască țestoasă cu tâmple galbene mănâncă de două ori pe zi și mai ales carne, dar când țestoasa ajunge la o vârsta adultă (în jur de 2-5 ani), planul său alimentar trebuie să conțină în principal legume. Merită să completăm hrana țestoasei cu delicatese proaspete.
Broasca țestoasă de uscat (grecească)
Țestoasele grecești preferă pământul uscat. De obicei, au dimensiuni de cca. 13-20 cm, dar câteva exemplare pot fi și mai mari. Asta înseamnă că trebuie să avem un spațiu relativ mare dacă vrem să aducem o broască țestoasă acasă. În plus trebuie să ținem cont și de faptul că durata de viață a țestoaselor grecești poate fi 50 de ani.
Broscuțele țestoase de uscat sunt în mare parte ierbivore și se dezvoltă cel mai bine atunci când pot trăi în condiții calde și uscate. Cu toate acestea, ca toate țestoasele, au nevoie de apă și de un adăpost cu umiditate relativ ridicată. Echipamentul de iluminat care emite raze UV este de asemenea esențial. Personalitatea lor prietenoasă îi face parteneri plăcuti, dar, ca majoritatea țestoaselor, nu le place să fie ținute în mână.