Primăvara este, probabil, cea mai bună perioadă pentru activități în aer liber, așa că merită să petrecem cât mai mult timp afară cu animăluțul nostru. Desigur, sunt anumite aspecte la care este recomandat să fim atenți și în aceste câteva luni, dar este aproape sigur că nu vom suferi de degerături sau de insolație. Ideile noastre pot ajuta stăpânii și patrupezii lor să-și petreacă zilele de primăvară cu activități variate și sigure în aer liber.
1. Să ieșim la plimbări lungi
Dacă am fost cam leneș pe parcursul iernii, începem acum pur și simplu prin a pune zgarda sau hamul și lesa pe câinele nostru, și ne plimbăm prin cartier. Trebuie să ne asigurăm că echipamentul nu este deteriorat sau incomplet, și că are dimensiunea potrivită, astfel încât să își îndeplinească funcția în continuare în siguranță maximă.
Plimbarea ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase, stimulează simțurile și dezvoltă socializarea, deoarece putem întâlni și alte animale și oameni pe parcursul plimbării. Dacă suntem în căutarea unei provocări mai mari, putem duce blănosul nostru într-o drumeție pe un traseu apropiat.
2. Hai la parcul de joacă pentru câini!
Zona de joacă pentru câini poate oferi un nivel mai mare de libertate pentru prietenul nostru blănos, deoarece putem pune deoparte lesa. Este important să verificăm întotdeauna ce câini sunt în parc înainte de a lăsa animăluțul nostru să intre. Dacă cățelul nostru nu este obișnuit să se joace în grup, atunci trebuie să-l lăsăm să se joace la început doar cu un singur câine deodată, iar dacă se descurcă bine, să creștem numărul de parteneri de joacă. Dacă câinelui îi place să alerge, să se joace și se înțelege bine cu alți câini, cu siguranță va
iubi această activitate. Unii cred că zonele de joacă pentru câini ajută la reducerea problemelor de comportament și la numărului de animale lăsate la adăposturi.
Înainte să mergem în comunitate cu blănosul nostru, să ne asigurăm că cunoaște comenzile de bază, cum ar fi “vino”, “șezi” sau “stai”, și că le execută cu siguranță în orice situație, nu doar acasă, într-un mediu lipsit de stimuli. Indiferent unde ne aflăm, să fim mereu atenți la prietenul nostru patruped și să adunăm după el orice murdărie.
3. Să încercăm agility
Deși unele elemente de agility pot fi practicate și în interiorul casei, un antrenament în aer liber, pe iarbă verde și sub soarele de primăvară, este cel mai ideal. Dacă animăluțul nostru este mereu activ și energic, putem practica agility în mod sportiv. Pentru început, să obținem câteva obstacole, cum ar fi un tunel și un cerc de sărit, dar să nu uităm nici de recompense și de suportul pentru gustări. Odată ce avem toate acestea, va fi necesar doar răbdare și consecvență, iar antrenamentul poate începe.
+1 Să mergem în camping
Pentru mulți oameni, campingul este ceea ce îi ajută cu adevărat să scape de stresul vieții de zi cu zi. Este o oportunitate bună și pentru a descoperi locuri noi alături de câinele nostru. Noile peisaje și mirosurile îl vor încânta pe patrupedul nostru și îi vor dezvolta simțurile. Este important să luăm cu noi tot ce ar putea fi necesar în timpul campingului, să acordăm o atenție specială protecției împotriva paraziților și tratamentelor preventive, deoarece căpușele și țânțarii sunt purtători de boli grave. Dirofilarioza sau “viermii inimii” la câini are incidență ridicată în țările din Europa de Est, cum ar fi România, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Slovacia, așa că dacă nu am făcut tratament preventiv până acum, sau poate am ratat luni de tratament, trebuie să consultăm cât mai curând posibil un medic veterinar și să discutăm ce trebuie făcut.