Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

5 reguli de bază pentru dresajul câinilor

Data publicării: 10/01/2023

Noul an aduce noi rezoluții, iar una dintre acestea, ca proaspăt stăpân sau viitor deținător de câini, este să ne dresăm animăluțul în mod consecvent. Pentru ca dresajul animăluțului nostru să fie cât mai reușit și pentru ca noi să obținem un prieten ascultător într-un timp relativ scurt, trebuie să ținem cont de cele 5 reguli de bază ale dresajului câinilor.

Să ne concentrăm pe comportamentul dorit

Să decidem ce anume vrem să facă câinele, de exemplu atunci, când aude soneria sau când luăm cina. Există mii de „moduri greșite” prin care blănosul nostru se comportă în aceste situații. Cu toate acestea, dacă ne așteptăm să se culce la locul lui când vine cineva la noi și sună, atunci ar trebui să-l învățăm asta. Așa că, de exemplu, în loc să interzicem lătratul și să-i cerem să tacă, pur și simplu îi cerem să meargă la locul lui și să se culce.

Să folosim metode non-violente

Să utilizăm întărirea pozitivă pentru a crea și menține comportamentele dorite. Pedeapsa nu învață comportamentul corect și, de asemenea, poate crește sentimentul de frică și agresivitate. Indiferent de ce vrem să realizăm cu cățelul nostru, să nu țipăm la el și să nu-l rănim.

Să întărim comportamentul bun

Să acordăm atenție și momentelor în care câinele nostru face ceva bine. Trebuie să găsim modalități de a consolida comportamentul dorit pe parcursul zilei, chiar atunci când se întâmplă. Să-i spunem un cuvânt de laudă precum „Da” sau „Câine bun” și să-i oferim câteva recompense atunci când dorim să întărim un comportament.

Crearea unui plan de succes

Dacă ne așteptăm la ceva mai complicat de la partenerul nostru, putem împărți sarcina în mai multe părți, astfel încât să avem mai multe șanse să atingem scopul inițial și să avem mai multe oportunități de a consolida comportamentul corect. Putem organiza sesiuni de antrenament separate, concentrate pe o singură sarcină. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că dresajul nu durează prea mult, doar atâta timp cât câinele nostru este dispus să exerseze cu noi. Să încercăm un clicker în timpul antrenamentului, pentru că astfel putem surprinde mai precis momentul recompensei.

Să-l învățăm să se autocontroleze

Trebuie să realizăm că, în cele din urmă, câinele nostru deține controlul asupra propriului său comportament. Uneori putem influența factorii de mediu și putem reacționa la evenimente atunci când suntem la fața locului. Dar trebuie să-l facem pe prietenul nostru loial să înțeleagă că poate obține ceea ce își dorește cu un comportament calm, controlat. Educația adecvată poate face o mare diferență în relația dintre patruped și stăpânul său. Cu ajutorul acesteia, câinele se poate simți confortabil în compania altor oameni si a altor animale (socializare), iar un comportament bun poate ajuta la ținerea animăluțului departe de pericole. Dacă ne este greu să-l înțelegem și simțim că se comportă greșit prea mult, poate merita să îl înscriem la o școală de câini și să învățăm împreună elementele de bază.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!