Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Anxietatea de separare la câini

Data publicării: 06/09/2022

Câinele nostru devine nervos când ieșim din casă? Devine prea entuziasmat când ajungem acasă? Lipsa stăpânului are ca rezultat papuci distruși, picioare de scaune roase sau colţurile meselor mestecate? Dacă observăm aceste lucruri sau altele asemănătoare, patrupedul nostru suferă probabil de anxietate de separare.

Ce este anxietatea de separare?

Acest tip de anxietate apare atunci când un câine se atașează prea mult de stăpânul său și devine extrem de stresat atunci când este lăsat singur. Anxietatea de separare este o problemă serioasă, care îi face pe mulți stăpâni să fie frustrați și mulți chiar renunță la animalele de companie din cauza asta. Cu toate acestea, există multe lucruri pe care le putem face pentru a îmbunătăți situația.

În primul rând, trebuie să înțelegem ce poate genera acest comportament la prietenul nostru blănos:

– Este obișnuit cu apropierea noastră și acum va fi singur pentru prima dată
– A avut loc o schimbare de stăpân
– S-a mutat dintr-un adăpost la noi acasă
– S-a schimbat rutina și programul familiei
– Am pierdut un membru al familiei

Care sunt semnele?

Câinele se poate confrunta cu stres și confuzie atunci când toată lumea pleacă de acasă, iar acest lucru se poate manifesta în mai multe moduri:

– Plâns, văicăreli și lătrat
– „Accident” interior, chiar dacă este învățat să-și facă nevoile afară
– Comportamente distructive, precum rosul, distrusul lucrurilor sau săpatul
– Gâfâieli, salivare excesivă
– Alergare, adesea obsesivă
– Evadare

La un cățel care suferă de anxietate de separare, aceste simptome nu apar aproape niciodată când suntem cu el, dar dacă îl lăsăm singur, există șanse mari să se întâmple măcar una dintre cele menționate mai sus.

Ce trebuie să facem?

Primul pas este să consultăm medicul veterinar pentru a exclude orice alte probleme de sănătate. Urinarea, de exemplu, poate apărea din când în când, dacă animăluțul nostru are o infecție, o problemă hormonală sau o altă boală. Poate fi și efectul anumitor medicamente.

Solutii pentru probleme minore:

– De fiecare dată când plecăm de acasă, să dăm câțelușului o gustare specială, de exemplu o jucărie pentru câini IQ umplută cu unt de arahide natural, și să îi luăm jucăria imediat ce ajungem acasă.
– Să plecăm și să ne întoarcem în liniște, să nu exagerăm salutările nici la plecare, nici la venire. După întoarcerea acasă să ignorăm prietenul blănos câteva minute.
– Să îi lăsăm câteva haine uzate care ne poartă mirosul, întrucât acestea îi pot oferi alinare.
– Să luăm în considerare utilizarea unui sedativ natural fără prescripție medicală.

Nici cea mai delicioasă mâncare nu ajută la un câine extrem de anxios, caz în care trebuie să ne obișnuim încet-încet animăluțul cu absența noastră. Patrupedul nostru probabil devine nervos când vede că ne pregătim, de exemplu, ne încălțăm sau ridicăm cheile. În cazul acesta trebuie să continuăm pregătirile de plecare normale apoi să stăm jos și să începem să ne uităm la televizor. Acești pași pot fi repetați de mai multe ori pe zi. După un timp, putem ieși pe ușă, în acest moment cerem câinele să rămână, apoi ne întoarcem după câteva secunde. Și încet, pe măsură ce vedem că animăluțul se obișnuiește cu „jocul”, putem începe să creștem timpul de absență.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!