Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Când este necesară tunderea blănii?

Data publicării: 15/06/2023

Creșterea temperaturii este deosebit de favorabilă pentru paraziți, iar aceștia intră mult mai ușor în blana câinelui dacă este lungă. Blana lungă poate fi uneori deosebit de dăunătoare, dar prezența blănii la unele rase oferă și protecție împotriva soarelui. De aceea, cel mai bine este ca blana să fie tunsă de un cosmetician canin sau cel puțin să ne informăm despre cum să facem acest lucru în mod corespunzător.

Toți câinii trebuie să fie tunși?

Potrivit multor experți, tunderea blănii unui câine este inutilă și, de fapt, de-a dreptul periculoasă pentru unele rase. Blana este adesea cea mai bună protecție împotriva amenințărilor externe, fără ea câinele poate deveni mai sensibil la anumite boli și poate fi mai afectat de căldură și de lumina soarelui.

Câinii cu păr scurt nu au nevoie de o tunsoare completă, deoarece blana lor îi protejează atât de frig, cât și de efectele nocive ale razelor solare. Ceea ce poate ajuta este tunderea părului din jurul ochilor, nasului, lăbuțelor și a organelor genitale pentru menținerea igienii.

Cu toate acestea, pentru prietenii patrupezi cu blană lungă și groasă, o tunsoare poate fi de mare ajutor în fiecare an. Poate fi deosebit de util pentru rasele care au mult păr în jurul feței și urechilor.

Primavara sau vara?

Răspunsul clasic, bun la această întrebare este vara, dar există un motiv pentru care mulți stăpâni de câini preferă să facă acest lucru primăvara: apariția paraziților.

Din nefericire, temperaturile în creștere, iernile blânde și vremea plăcută de primăvară sunt favorabile înmulțirii paraziților, motiv pentru care putem întâlni exemplare mai devreme și mai multe, decât în anii trecuți, chiar purtătoare de boli.

Așadar, după sosirea primăverii, trebuie să ne așteptăm la apariția căpușelor și a altor paraziți. Indiferent de rasă, toți câinii sunt gazde ideale pentru ei, dar preferă blana groasă pentru că le oferă umbră și protecție. În plus, ne este mai greu să observăm paraziții mici în blana lungă.

Așadar, ar trebui să ne ducem animăluțul la o cosmetică canină atunci când temperatura începe clar să crească, lucru care favorizează paraziții.

2 sfaturi:

1. Să verificăm cu atenție blana prietenului nostru patruped în fiecare zi, iar dacă găsim purici sau căpușe, trebuie să-l ducem imediat la medicul veterinar. Medicum ne va ajuta în tratarea problemei și ne poate spune dacă este cazul să tundem blana câinelui.

2. Să observăm dacă creșterea temperaturii îl afectează. Dacă animăluțul bea multă apă, gâfâie și doarme pe spate, o blană mai scurtă ar fi probabil de ajutor.

Este necesar să consultăm medicul veterinar înainte de a tunde blana animăluțului nostru, deoarece unii câini pot fi foarte sensibili la razele UV și pot răci cu ușurință.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!