Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Castrarea: tot ce trebuie să știi

Data publicării: 03/10/2024

Informează-te aici în detaliu despre castrarea la masculi și femele, citește toate argumentele pro și contra, și află costurile și derularea procedurii.

Câinele tău mascul este neascultător sau dominant, trage în lesă, marchează fiecare boschet, este atras de toate femelele, călărește alți câini și este ocazional agresiv? În cazul unor astfel de probleme, mulți proprietari de câini speră la o rezolvare rapidă prin castrare. Și într-adevăr, în cabinetele veterinare din România, castrarea masculilor este extrem de frecvent întâlnită. Este promovată ca fiind o intervenție de rutină și sunt evidențiate avantajele sale. Astfel, proprietarii obțin rapid impresia că fac „ceva bun” pentru câine prin castrare. În același timp, crește conștientizarea critică a intervenției și a urmărilor acesteia.

Ce înseamnă de fapt „castrare”?

Castrarea este termenul veterinar de specialitate pentru o intervenție în cadrul căreia sunt îndepărtate organele reproducătoare ale câinelui (la mascul testiculele, la femelă ovarele, trompele uterine, uterul și cervixul). Aceasta se deosebește de sterilizare, la care veterinarul doar întrerupe canalele seminale, respectiv trompele uterine. De aceea, castrarea are efecte semnificative asupra echilibrului hormonal al câinelui. În cazul sterilizării, pe de altă parte, producția de hormoni sexuali se păstrează. Aceasta înseamnă că în cazul sterilizării, patrupedul tău își va păstra instinctul sexual, în timp ce o castrare îl reduce semnificativ.

Castrarea este o procedură chirurgicală definitivă, ireversibilă. Se efectuează sub anestezie generală și poate fi însoțită de efecte secundare.

Înainte de a se lua în considerare castrarea, câinele trebuie supus unei pre-examinări temeinice – și cu privire la eventualele infestări parazitare. Va fi operat numai dacă este sănătos.

Castrarea la masculi: Sinteză a derulării

  • Zona intimă a câinelui este rasă, dezinfectată și acoperită cu un câmp steril.
  • Veterinarul împinge testiculul în fața scrotului și deschide apoi pielea cu un bisturiu (una din numeroasele metode).
  • Are loc eliberarea testiculului împreună cu cordonul spermatic. Testiculul și epididimul sunt împinse în față și cordonul spermatic este legat.
  • Apoi medicul detașează testiculul, îl extrage, eliberează din nou cordonul spermatic și coase incizia.

Această castrare chirurgicală are loc sub anestezie generală. În plus, dacă există indicația medicală corespunzătoare, se poate ca unui mascul să îi fie eliminat un singur testicul. În acest caz nu este vorba despre o castrare; masculul rămâne apt de reproducere și cu un singur testicul.

La femele, castrarea reprezintă o intervenție mai complexă

  • Regiunea abdominală a femelei este pregătită corespunzător, incizia cu bisturiul se efectuează sub ombilic și se întinde pe toată lungimea abdomenului inferior.
  • Așa numitele cornuri uterine sunt deplasate, ovarele sunt legate și tăiate unul după celălalt. Aceste etape se suturează cu fire resorbabile.
  • Apoi, veterinarul așază uterul la loc și suturează locul intervenției cu mai multe fire separate și neresorbabile. În cele mai multe cazuri, se îndepărtează complet și uterul.

Medicul îndepărtează firele exterioare după zece zile, firele interioare se dizolvă de la sine după un anumit timp.

Câinii se trezesc din anestezie după circa 1-2 ore, însă mai sunt amețiți mult timp după aceea, au dureri și nu trebuie lăsați singuri. Te rugăm să administrezi animalului analgezicele corespunzătoare, pe care le vei primi de la veterinar, conform indicațiilor medicului.

Cât de mare este rata deceselor la castrarea câinilor?

Deoarece castrarea este o intervenție chirurgicală, există întotdeauna pericolul de complicații. Însă riscul de deces al câinelui în cazul castrării este foarte redus. Rata deceselor este de sub 1 procent.

Ce trebuie să ai în vedere înainte de castrarea câinelui tău?

Deoarece castrările sunt operații efectuate sub anestezie generală, trebuie să iei măsuri pentru reducerea la minimum a posibilelor complicații.

Este vorba despre următoarele măsuri:

  • Câinele tău trebuie să fie neapărat treaz la programarea pentru operație.
  • Nu îl hrăni cu cel puțin 12 ore înainte (fără masă în seara anterioară).
  • În ziua operației, câinele nu trebuie să bea înainte de intervenție.

Cât durează vindecarea după castrare la masculi?

Durata intervenției în sine este de regulă de circa o jumătate de oră. Apoi, câinele mai rămâne sub supravegherea veterinarului până la trecerea efectului anesteziei și până când poate merge din nou singur. După aceasta, îți poți lua patrupedul acasă. Acum începe procesul de vindecare. Pentru primele zile vei primi de obicei analgezice pentru patrupedul tău. În total, trebuie să îți protejezi masculul timp de 14 zile. Ieșirile la plimbare trebuie limitate 15 minute de trei ori pe zi. Ține-ți patrupedul în lesă în timpul plimbării și evită joaca cu alți câini. În plus, câinele tău nu trebuie să sară pe sau de pe obiecte. Cel mai bine ar fi să nu îl lași nici să urce scări.

În general, se aplică următoarele: Incizia nu trebuie supusă întinderii!

Pentru ca rana să nu se infecteze, aceasta trebuie să rămână curată și uscată în intervalul de două săptămâni. Masculul nu trebuie în niciun caz să se lingă. În cavitatea bucală există numeroase bacterii care pot pătrunde prin incizie și se pot extinde în întregul organism. Pentru a împiedica linsul, există gulere sau „pantaloni”, respectiv bodyuri speciale pentru câini. Astfel de îmbrăcăminte pentru câini are avantajul că nu limitează libertatea de mișcare a câinelui și îi ține de cald.

Cel mai sigur este să lași câinelui gulerul sau pantalonii până la scoaterea firelor și apoi până la trecerea celor două săptămâni complete – firele se scot în mod normal între ziua a zecea și ziua a douăsprezecea după operație. Apoi, procesul de castrare este finalizat și patrupedul tău se poate agita și juca din nou.

Mascul după castrare: Ce trebuie să ai în vedere?

Ai grijă să existe suficientă apă la dispoziția câinelui tău. Imediat după ce ajunge din nou acasă, are voie să bea. Însă cu oferirea primei mese este mai bine să aștepți până la prânz, în ziua următoare. În caz contrar, este posibil să apară efecte ulterioare anesteziei, precum voma.

Controlează zilnic incizia. Fii atent la anomalii precum inflamație, înroșire și apariția de scurgeri sau chiar puroi sau sânge. Într-un astfel de caz trebuie să consulți neîntârziat veterinarul. În plus, ai grijă ca, după castrare, masculul să se odihnească suficient și protejează-l timp de două săptămâni.

Atenție: Timp de două până la trei săptămâni trebuie să continui să îți ții masculul departe de femele în călduri. Câinele nu mai produce spermatozoizi noi, însă spermatozoizii încă existenți sunt în continuare viabili. Astfel, chiar și la un timp după intervenție, masculul mai este apt de reproducere.

Ține cont și de faptul că, după castrare, câinele are un consum mai redus de energie, deoarece metabolismul lucrează mai lent. În același timp, pofta de mâncare crește. Prin urmare, este necesar ca mâncarea câinelui, respectiv porția de mâncare să fie ajustată, pentru ca patrupedul tău să nu devină supraponderal. Mâncarea adaptată nevoilor animalelor castrate asigură primirea de către câinele tău a tuturor nutrienților importanți. În plus, datorită unui amestec de albumine de calitate, mâncarea specială pentru animale castrate reduce riscul de calculi renali, asigură o masă musculară optimă și protejează împotriva îmbătrânirii premature a celulelor. Pentru ca trecerea la noua hrană să funcționeze bine, se recomandă să se înceapă tranziția încă dinaintea operației, prin amestecarea vechii mâncări în proporție tot mai mică în noua mâncare.

Cât durează adaptarea hormonală după castrare la masculi?

La mascul, adaptarea hormonală după castrare are loc abia după circa șase săptămâni de la operație. La unele animale durează ceva mai mult, la altele ceva mai puțin. Nu există o predictibilitate foarte mare.

Cât costă castrarea câinilor?

Costurile pentru castrarea câinilor pot varia mult, în funcție de veterinar sau clinica veterinară. Cel mai bine este să soliciți mai multe estimări de preț. Aici joacă un rol, printre altele, tarifele după care se efectuează calculele. În plus, dimensiunea câinelui, necesarul de medicamente, precum și tehnica intervenției și anesteziei și eventualele complicații pot influența costurile totale.

În medie, costurile pentru castrarea unui mascul sunt în jur de 800 până la 1550 lei. Deoarece castrarea unei femele reprezintă o intervenție mai complexă, prețul pentru câinii de sex feminin este mai mare.

Care este cel mai bun moment pentru castrarea câinelui?

Deoarece hormonii produși în testicule și ovare controlează dezvoltarea fizică și psihică a câinilor, se recomandă insistent castrarea animalelor numai după încheierea perioadei de pubertate. Durata pubertății la câine depinde de rasă și factori de mediu și nu poate fi încadrată într-un standard. Rasele mari de câini au, de exemplu, nevoie de mai mult timp până la maturizare.

O femelă de câine nu ar trebui castrată înaintea primei perioade de călduri. Se evită astfel modificări nedorite ale blănii și un comportament copilăresc pentru tot restul vieții. Castrarea timpurie, înaintea primelor călduri ale femelei, se recomandă profilactic în tumorile mamare. Însă trebuie să iei temeinic în calcul aspectele pro și contra.

Hormonii sexuali acționează asupra structurii oaselor. De aceea, câinii castrați prea devreme prezintă o tendință semnificativă spre probleme de articulații și displazie de șold. Castrarea timpurie este recomandată numai în cazuri excepționale speciale (de exemplu, predispoziție sexuală anormală, agresivitate) și după consultarea aprofundată a unor experți. Majoritatea masculilor care au fost castrați foarte devreme cresc mai mari decât semenii lor. Acest lucru are legătură cu estrogenul predominant, care împiedică închiderea plăcilor de creștere. Creșterea oaselor durează mai mult.

În plus, în cazul unei castrări prea timpurii, se poate întâmpla ca masculul să își păstreze caracterul jucăuș și mai degrabă naiv, de pui.

Pe de altă parte, la câinii mai vârstnici, există pericolul de afecțiuni la nivelul articulațiilor și oaselor. Dacă speri la o schimbare pozitivă de comportament în urma castrării – de exemplu, o reducere a instinctului sexual deranjant sau la o fire mai liniștită – efectul scade tendențial odată cu înaintarea în vârstă. Însă un comportament nedorit nu trebuie să aibă legătură în primul rând cu hormonii sexuali. La fel de bine poate fi vorba despre un comportament învățat, care nu se va modifica odată cu castrarea.

Nu în ultimul rând, momentul optim pentru castrarea unui mascul ține mai puțin de vârstă și mai degrabă de motivele individuale pentru intervenție. De aceea, cel mai bine este să discuți cu veterinarul tău și să decideți împreună ce este cel mai bine.

Castrăm sau nu masculul și femela? Pro și contra

Numeroși proprietari de câini văd în castrare, în mod eronat, un mod eficient pentru a rezolva rapid probleme de comportament la câini sau de a preveni posibile afecțiuni de natura cancerului.

Însă care sunt efectele reale ale castrării la câini?

Castrarea nu are efecte pozitive asupra următoarelor probleme:

  • Neascultare
  • Mersul incorect în lesă
  • Dominanță și agresivitate, dacă nu sunt motivate de instinctul sexual
  • Comportament teritorial și de pază specific rasei

Ce știu foarte puțini proprietari de câini: Comportamentul sexual odată codat în creierul câinelui nu mai poate fi eliminat prin castrare în majoritatea cazurilor. De exemplu, în cazul în care câinele călărește alți câini, există o probabilitate foarte mare ca acest comportament să se păstreze după castrare. În acest caz ajută numai măsuri profesionale de educare și comportament.

Printre posibilele dezavantaje ale unei castrări la masculi se numără:

  • Obezitate la circa 50 la sută dintre câinii castrați, cu posibile probleme de sănătate ulterioare (probleme cu articulațiile, afecțiuni ale inimii și ficatului)
  • Modificarea caracterului ca urmare a lipsei hormonilor (posibilă letargie, dezinteres)
  • Tendință ridicată spre a mușca/agresivitate față de alți câini, în special între femele
  • Comportament infantil (copilăresc), în cazul în care câinele este castrat prea devreme
  • Modificări ale blănii, „blană de pui”, adică păr moale, tern, în special la femele, în circa 30 la sută din cazuri
  • Incontinență, în special la femelele mai mari, la circa 50 la sută – poate apărea imediat după operație sau după doar câțiva ani și se tratează prin medicație pe termen lung
  • Otite mai frecvente, la circa 30 la sută

Și comportamentul social al câinilor se modifică: Masculii nu se mai pot „mirosi” corect între ei și nu se pot identifica, ceea ce poate duce la erori de comunicare. Unii masculi castrați sunt „brutalizați” și călăriți de către ceilalți câini.

Prin castrare, la câine se obțin următoarele efecte pozitive:

  • Lipsa reproducerii
  • Lipsa căldurilor la femelă și absența „gestației false” împreună cu problemele tipice aferente acestora
  • Lipsa stresului pe bază hormonală la masculi
  • Lipsa scurgerilor de culoare albă la câini maturi sexual

În plus, în urma castrării, se speră la reducerea riscului apariției unor afecțiuni ale câinilor precum cancerul de testicule sau probleme de prostată la masculi, inflamații ale uterului și tumori mamare la femele. Din punct de vedere statistic, riscul de tumori mamare la femele intacte este de circa 2 la sută. Reducerea acestei probabilități este dată numai atunci când femela este castrată înaintea primelor călduri, așadar foarte devreme.

Pentru a rezuma: Când are într-adevăr sens castrarea unui mascul?

Castrarea la masculi are sens în două cazuri:

  1. în cazul necesității medicale
  2. în cazul unui comportament agresiv provocat de hormonii sexuali

Castrarea devine neapărat necesară din punct de vedere medical în cazul tumorilor testiculare agresive, testiculelor necoborâte, inflamațiilor sau torsiunilor testiculelor și în cazul anumitor afecțiuni ale prostatei. Uneori, leziunile și rupturile de la nivelul canalului inghinal pot face necesară castrarea.

Castrarea din motive legate de comportament are sens numai dacă într-adevăr comportamentul are legătură cu hormonii sexuali. Unii masculi sunt predispuși spre a avea un instinct sexual mai intens – hipersexualitate. Acest exces de testosteron se poate manifesta sub forma comportamentului agresiv față de alți câini sau chiar față de oameni. În cazul în care câinele tău prezintă un astfel de comportament problematic, castrarea poate reprezenta un posibil ajutor. Însă nu lua decizia pripit. Observă-ți cu atenție masculul și discută cu medicul tău veterinar despre comportamentul acestuia. Agresivitatea necondiționată sexual nu dispare în urma castrării. Aici, rolul decisiv îl joacă socializarea și educarea.

Masculul meu va deveni mai liniștit după castrare? Efectele castrării

Auzim adesea că un câine devine mai echilibrat și mai liniștit după castrare. Acest lucru este adevărat în multe cazuri, însă nu este obligatoriu. Reducerea nivelului de testosteron în sine nu are efect asupra factorilor precum nevoia de mișcare, temperament sau comportamentul vocal. Fiecare câine reacționează individual. Nu există un model de comportament valabil universal. Nu trebuie să apelezi la castrare numai pentru a avea un câine ceva mai liniștit. Și asta pentru că efectul poate fi chiar complet opus.

Acesta este un alt motiv pentru care trebuie să identifici clar comportamentul agresiv. Dacă nu este vorba despre agresivitate controlată de hormonii sexuali, ci despre agresivitate legată de hrană sau frică, poate apărea o creștere a predispoziției spre atac. Câinii foarte anxioși devin în parte și mai precauți. Dacă după castrare, câinele tău se comportă brusc agresiv, acesta poate fi motivul. Unele animale reacționează agresiv după operație deoarece au dureri. Cel mai bine este să aștepți o perioadă și să îți observi câinele timp de câteva zile.

În plus, trebuie să conștientizezi faptul că masculul tău poate deveni neliniștit când simte mirosul femelelor în călduri, în ciuda castrării. Este adevărat că, de regulă, instinctul sexual scade semnificativ, însă nu este obligatoriu să dispară complet la toți câinii. Până la urmă, fiecare mascul se comportă diferit după castrare, ceea ce explică încă o dată de ce efectuarea intervenției trebuie cumpănită foarte bine.

Nu este obligatoriu să apelăm la castrare: „Castrare temporară” cu cipul de castrare

Sterilizarea este un mijloc eficient pentru a împiedica reproducerea, masculul sau femela producând în continuare hormoni. Sterilizarea este reversibilă chirurgical.

O nouă metodă de castrare o reprezintă implantul Suprelorin. Este vorba despre un cip de castrare pentru câini, cu efect de castrare chimică prin intermediul substanței active deslorelin. Se implantează masculilor de cele mai multe ori între omoplați. Procedura este comparabilă cu amplasarea unui microcip pentru identificarea animalului. Uneori, cipul se introduce în zona ombilicului.

Cipul pentru castrare generează la masculi o scădere temporară a libidoului, a nivelului de testosteron și a capacității de reproducere. Efectul este însă de numai șase până la 14 luni. Astfel ai timp suficient pentru a testa „de probă” efectele unei castrări ireversibile, deoarece în acest caz, efectele secundare sunt reversibile. Poți constata, de exemplu, ce modificări de comportament apar efectiv după eliminarea componentei hormonale. În plus, într-o familie cu mai mulți câini, poți verifica ce efect are castrarea asupra ierarhiei și comportamentului de haită.

Adesea, cipul pentru castrare este denumit castrare chimică. Efectul apare la circa două până la trei săptămâni. La șase până la opt săptămâni după implantare, testiculele se micșorează semnificativ. Acesta este momentul în care se obține efectul complet al medicamentului. Până atunci, este nevoie în continuare de atenție atunci când masculul intră în contact cu femele în călduri. În aceste prime săptămâni, masculul este în continuare apt de reproducere.

După ce corpul a metabolizat complet implantul, producția de hormoni a organismului reîncepe. Astfel, testiculele revin la dimensiunea și consistența inițială. Masculul este din nou complet apt de reproducere.

Castrarea chimică, respectiv cipul de castrare pentru masculi costă circa 100 de euro pentru șase luni. Costurile pentru un an sunt de circa 175 de euro. Poți discuta cu veterinarul despre ce cip și cu ce durată de acționare să alegi. În general, cipul de castrare reprezintă o soluție pe termen scurt, de test sau de tranziție. În cazul utilizării pe termen lung există pericolul apariției efectelor secundare nedorite.

Important de știut

Conform art. 6 din Legea privind protecția animalelor, este interzisă îndepărtarea sau distrugerea integrală sau parțială a unor părți sănătoase ale corpului unui câine, dacă nu există o indicație medicală în acest sens. Castrarea este considerată amputare și este permisă numai dacă există necesitate medicală sau dacă trebuie împiedicată reproducerea necontrolată. Acest din urmă aspect se referă în special la câinii vagabonzi, la cei aflați în adăposturi și la câinii utilitari. Castrarea preventivă a câinelui este problematică din punct de vedere legal, putând fi chiar pedepsită. De aceea, trebuie să iei cu precauție decizia de castrare și trebuie să soliciți consultanță detaliată din partea veterinarului tău. Castrarea este permisă numai dacă acesta face recomandarea în acest sens.

Castrarea endoscopică

Castrarea endoscopică se numără printre intervențiile minim-invazive. Se utilizează mai frecvent la femele, la masculi de obicei numai atunci când animalul suferă de testicule necoborâte.

Prin mici incizii – două până la trei orificii mici – veterinarul introduce o cameră specială și instrumentele chirurgicale necesare. Inciziile de foarte mici dimensiuni scad riscul de infecție, precum și de dureri după operație. Procesul de vindecare se derulează semnificativ mai rapid. După două până la trei zile, câinii au voie să se joace din nou și să alerge fără lesă. În plus, pe majoritatea patrupezilor nu îi deranjează micile incizii. Nu simt nevoia de a le linge, motiv pentru care purtarea bodyului de protecție este necesară numai în prima zi sau chiar deloc. Scoaterea firelor nu mai este necesară, puținele noduri de la locurile inciziilor se desfac de la sine. Per total, trauma operației și rata complicațiilor sunt mult reduse. Dezavantajele în cazul acestei proceduri sunt mai degrabă pentru veterinari. O intervenție endoscopică necesită mai mulți angajați în sala de operații, precum și aparatură specială, care costă la rândul său mai mult. De aceea, prețul pentru o endoscopie este cu mult mai mare decât pentru o castrare uzuală.

Dacă la masculul tău s-a constatat necoborârea testiculelor, te poți informa cu privire la o castrare endoscopică. În acest caz, pentru masculul tău și pentru tine această castrare va fi mai lipsită de stres.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!