Deoarece există multe tipuri de otrăvuri sau substanțe toxice care pot reprezenta o amenințare gravă pentru un câine, este important să știm ce să facem dacă animăluțul nostru intră accidental în contact cu unul. Cel mai bine este să ne infomăm din timp despre potențialele substanțe otrăvitoare și ce să facem dacă cățelul nostru a mâncat una dintre acestea.
Identificarea otrăvii
Dacă starea animăluțului nostru pare stabilă, atunci să încercăm să identificăm otrava și să aflăm cum a găsit-o câinele și ce s-a întâmplat exact. Este important să oferim medicului veterinar cât mai multe informații despre caz.
Pe de altă parte, dacă vedem că prietenul nostru blănos se simte rău și/sau nu suntem siguri când a avut loc intoxicația, trebuie să mergem imediat la medicul veterinar, deoarece tratamentul trebuie început cât mai curând posibil pentru a preveni agravarea stării prietenului nostru blănos. Intervențiile prompte pot salva vieți în majoritatea intoxicațiilor, mai ales dacă a trecut mult timp de când câinele a fost expus la otravă.
Pe baza examenului fizic și a constatărilor de laborator, medicul veterinar va putea, probabil, să deducă ce substanță toxică a înghiți patrupedul nostru.
Însă, dacă noi sau un membru al familiei avem timp, ideal ar fi să încercăm să aflăm exact ce s-a întâmplat. Câinele a mâncat, a inhalat sau pur și simplu a intrat în contact cu otrava? A fost o plantă otrăvitoare sau un aliment dăunător? Prietenul nostru a întâlnit un alt animal, de exemplu o broască râioasă? A fost un medicament chimic sau uman? Și cât de mult a intrat în corpul lui? Să luăm cu noi și ambalajul obiectului otrăvitor (dacă l-am găsit).
Ajutor profesional
Al doilea pas este să cerem sfatul unui medic veterinar, chiar dacă blănosul nostru se comportă normal. Să nu așteptăm până când animăluțul prezintă semne de intoxicație, deoarece poate fi prea târziu pentru a primi tratament.
Să nu utilizăm niciodată remedii casnice fără a consulta medicul veterinar. Dacă suspectăm otrăvire și cabinetul veterinar este deschis, trebuie să sunăm imediat, în caz contrar, este recomandat să vizităm cea mai apropiată clinică veterinară de urgență. Scopul este ca un profesionist să ne spună cum să procedăm.
În funcție de tipul de otrăvire, putem primi mai multe sugestii. Una este să aducem imediat animăluțul la cabinetul medicului cu documentele lui și ambalajul produsului toxic sau o mică mostră din acesta, dacă am găsit sursa intoxicării.
Veterinarul ne poate cere, de asemenea, să-l facem pe blănos să vomite cu peroxid de hidrogen (neexpirat) dacă avem acasă. Acesta trebuie administrat pe cale orală în cantitatea recomandată de medicul veterinar.
Este foarte important să nu facem niciodată acest lucru fără să cerem sfatul unui profesionist. Vărsăturile nu sunt întotdeauna sigure, iar peroxidul poate provoca iritații severe ale sistemului digestiv.
Dacă pielea sau blana câinelui nostru a intrat în contact cu o substanță toxică, poate fi indicat să-l spălăm. Veterinarul nostru ne poate recomanda șampon normal pentru câini sau ceva mai puternic.
Prevenirea Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita intoxicarea. Să ținem obiectele periculoase, plantele, produsele de curățare și alimentele periculoase lui departe de prietenul nostru blănos. Să încercăm să utilizăm produse care sunt sigure pentru animalele de companie.