Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Cele mai bune sfaturi pentru îngrijirea dentară de primăvară la câini!

Data publicării: 06/03/2023

Îngrijirea dentară este la fel de importantă și pentru animăluțele noastre și este datoria noastră să îi ajutăm în acest sens. Durerea de dinți, gingiile inflamate și pierderea dinților sunt toate neplăcute pentru un câine, așa că trebuie să facem tot ce putem pentru a preveni dezvoltarea acestor probleme dentare.

Poate suna ciudat, dar ar trebui să luăm o periuță de dinți pentru prietenul nostru blănos. Să nu ezităm să cerem părerea medicului veterinar în acest sens. Se poate întâmpla să nu îi câștigăm inima animăluțului nostru la prima spălare pe dinți, dar să nu renunțăm. Cel mai bine este ca prima oară să fie atunci când cățelul este obosit, deci după o plimbare lungă sau un joc viguros. În acest caz, animăluțul este mai puțin energic, așa că treaba noastră va fi probabil mai ușoară. Să spălăm mai întâi dinții câinelui pentru o perioadă scurtă de timp, apoi să creștem treptat timpul petrecut cu periajul.

Ca și în cazul majorității metodelor educaționale, curățarea dinților ar trebui începută de la o vârstă fragedă, astfel îi va fi mai ușor să se obișnuiască.

Este foarte important să nu folosim pastă de dinți umană, deoarece conținutul de fluor este toxic pentru animale. În magazinele pentru animale putem cumpăra și pastă de dinți special concepută pentru câini.

Deși majoritatea câinilor preferă conservele în locul hranei uscate, cea din urmă este mult mai benefică când vine vorba de îngrijirea bucală, deoarece, în timp ce mestecă particulele de hrană, placa este frecată mecanic de suprafața dinților. Pătează mai puțin dinții pentru că nu se lipesc atât de mult de ei. Placa, adică tartrul, se formează din reziduurile alimentare rămase pe dinți, ceea ce poate duce la gingivită și la pierderea dinților, așa că merită să o luăm în serios.

Începând din primăvară, este recomandat să adăugăm din ce în ce mai multe legume în meniul animăluțului nostru. Legumele crude sau fierte și cantitățile mici de fructe contribuie, de asemenea, la o bună igienă orală. Morcovii, merele și țelina ajută la îndepărtarea plăcii de pe dinții prietenului nostru blănos. Trebuie să ne asigurăm că semințele de măr nu intră în mâncarea câinelui, deoarece pot fi otrăvitoare pentru el. Datorită conținutului ridicat de calciu, varză creață, broccoli și brânzeturile contribuie la păstrarea sănății dinților și a oaselor, așa că ar trebui să le includem și în alimentația lui, dar numai cu moderație.

Să cumpărăm oase, coarne de cerb și jucării care funcționează și ca accesorii de curățare a dinților și întăresc dinții și gingiile. Să ne asigurăm că jucăriile câinelui nu sunt prea dure, deoarece jocul mai intens poate provoca chiar dureri și răni la nivelul gurii.

Indiferent dacă folosim sau nu o periuță de dinți pentru câine, este recomandat să ne uităm în gura câinelui în fiecare săptămână. Dacă observăm oricare dintre următoarele simptome dentare, trebuie neapărat să consultăm un medic veterinar:

– respirație urât mirositoare
– schimbări în obiceiurile de alimentație și de mestecat
– depresie
– salivare excesivă
– dinți rupti sau lipsă
– gingii roșii, umflate
– sângerări ale gingiilor
– tartru galben-maroniu de-a lungul scoarței în linia gingiei
– umflături sau excrescențe în gură

Chiar dacă nu observăm aceste simptome, totuși merită să vizităm medicul veterinar la fiecare șase luni sau anual, pentru a verifica dacă dinții câinelui nostru sunt în regulă. Pentru a preveni problemele merită să alocăm câteva minute îngrijirii dentare în fiecare zi.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!