Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Conservă sau hrană uscată? Ce să aleg?

Data publicării: 15/06/2023

Hrana umedă și hrana uscată trebuie să respecte practic aceleași cerințe în nivelul de nutrienți, așa că oricare dintre acestea poate fi o alegere bună dacă este un produs de înaltă calitate. Dar se poate întâmpla ca pentru unele animăluțe hrana uscată sau chiar umedă să fie mai recomandată. Cert este că cea din urmă are ca rezultat o dietă proporțional mai scumpă datorită conținutului mai mare de apă (75-85%).

Câini

Pentru majoritatea câinilor, în anumite privințe, nu contează cu adevărat dacă alegem hrana umedă sau pe cea uscată. Stăpânii de câini preferă de obicei hrana uscată, mai ales dacă au un prieten blănos de talie mare, deoarece este mult mai economică și mai ușor de depozitat și hrănit. Unele alimente uscate pot ajuta la prevenirea formării tartrului, ceea ce poate fi benefic pentru unii câini, însă și dacă cumpărăm un astfel de produs, tot trebuie totuși să le curățăm dinții în mod regulat.

Hrana uscată este o alegere deosebit de bună pentru câinii „pretențioși”, câinii de talie mică și cei care suferă de o boală, cum ar fi problemele tractului urinar, deoarece un aport mai mare de apă poate fi foarte benefic în acest caz. În prezența unei afecțiuni dentare sau atunci când deja lipsesc mai mulți dinți, hrana umedă este, de asemenea, ideală, deoarece hrana uscată poate fi incomodă și dificil de mestecat. Cu toate acestea, conținutul de proteine ​​și grăsimi din conserve poate fi uneori mai mare decât în majoritatea alimentelor uscate, iar acest lucru trebuie luat în considerare dacă prietenul nostru blănos nu tolerează foarte bine o dietă bogată în grăsimi.

Pisicile

Spre deosebire de câini, pisicile adesea nu vor să mănânce alimente care nu le-au fost oferite când erau pui. Există cel puțin două probleme de sănătate la pisici pentru care se recomandă alegerea alimentelor cu un conținut mai mare de apă: bolile tractului urinar inferior și bolile de rinichi. Din păcate însă, mini-tigrii care trăiesc pe hrană uscată de obicei nu consumă suficiente lichide pentru a compensa diferența de conținut de apă dintre conserve și hrana uscată. De aceea este recomandat să le oferim pisicilor și câteva conserve de texturi diferite din când în când pentru a crește șansa ca pisoiul să accepte mai târziu gustările umede, atunci când este necesar din punct de vedere medical.

Conservele de hrană pentru pisici au, în general, un conținut mai scăzut de proteine și carbohidrați decât hrana uscată. Din cauza apei, acestea conțin mai puține calorii pe volum. Deoarece conținutul de umiditate al hranei la conservă poate fi de până la 85%, aceasta poate fi proporțional mai scumpă, ceea ce poate fi, desigur, un aspect de luat în considerare pentru unii stăpâni de pisici.

Deși unele persoane susțin că pisicile care mănâncă doar conserve sunt mai sănătoase, cu excepția pisicilor cu boli de rinichi sau de tract urinar, nu există dovezi reale și bune că tipul de dietă modifică sănătatea generală. Prin urmare, dacă felina noastră este sănătoasă, este propria noastră decizie să oferim doar hrană umedă sau numai uscată, sau o combinație a celor două. Este mai important să acordăm atenție calității, ingredientelor și cantității potrivite, ținând cont de nevoile și stilul de viață al animăluțului nostru.

Dacă nu suntem siguri ce ar fi mai bine pentru prietenul nostru blănos, este recomandat să cerem sfatul medicului veterinar.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!