Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Cum învățăm câtelul să-și facă nevoile afară?

Data publicării: 25/07/2022

Dacă am decis să adoptăm un cățeluș, atunci ne așteaptă o perioadă superbă și plină de evenimente. Primul pas însă va fi să învățăm animalul să își facă nevoile în afara locuinței. Deoarece la început vezica urinară a cățelușului este foarte mică, el va trebui să își facă nevoile mai des, așadar trebuie să fim pregătiți că vor exista mici accidente. Importantă este răbdarea în acest caz. 

În principiu câinii sunt animale curate și atente la curățenia mediului înconjurător. Însă în locurile noi ei trebuie să învețe ce au voie și ce nu.

Să nu uităm de faptul că puii de câini nu își pot controla corespunzător vezica urinară până la vârsta de 14 săptămâni. Regula primară este mereu faptul că stăpânul trebuie să îl ducă la plimbare după somn, mâncat sau jucat. Este necesar să observăm comportamentul câinelui pentru a preveni accidentele prin casă: dacă miroase obiectele și se mișcă agitat prin jur, încă nu este prea târziu. 

În primele două săptămâni trebuie să stabilim o rutină și să facem câte-o plimbare scurtă cu animalul din două în două ore. Putem asocia această activitate cu un cuvânt, așa vom putea influența câinele să își facă nevoile chiar și înainte de o călătorie cu mașina. 

Dacă observăm prea târziu, putem folosi o bucată de ziar pentru absorbția urinei și putem așeza ziarul în locul unde are voie să își facă nevoile.  Câinele se folosește de miros înainte să urineze și îi place să își facă nevoile în același loc. Când observăm un comportament mai agitat îl putem îndruma spre locul cu acces la nevoi, putem repeta procesul din două în două ore. 

Este important să nu îl certăm dacă greșește. Dacă îl speriem el se va răzbuna pe noi. Zona unde și-a făcut nevoile greșit o putem curăța cu soluții ce au un miros neplăcut pentru el. 

Câinii la o vârstă fragedă pot urina de fericire și chiar și de frică: mușchii tractului urinar pot fi controlați mai greu la această vârstă. 

Dacă animalul și-a făcut nevoile în locul corespunzător este necesar să îl felicităm (fără să îi distragem atenția prea mult). Pe lângă cuvintele frumoase la început putem folosi și recompense sau putem utiliza dresajul cu ajutorul unui clicker. 

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!