Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
ANCP
 
ec.europa.eu

Cum îți socializezi câinele?

Data publicării: 10/01/2023

Păstrarea unui câine este o mare responsabilitate. Trebuie să acordăm atenție nu numai alimentației adecvate, îngrijirii regulate și exercițiilor fizice zilnice, ci și educației continue. Iar socializarea ar trebui să facă parte din această educație cât mai curând posibil. Socializarea blănoșilor este cheia fericirii cățelului nostru, îl ajută să fie încrezător și ușor adaptabil. Câteva sfaturi ne pot ajuta în acest sens.

Câinele și oamenii

Plimbările zilnice sunt esențiale nu numai pentru sănătate, ci și pentru socializare. Plimbându-l, îi deschidem lumea. Cu siguranță vom întâlni alți oameni, șoferi și bicicliști. După câteva ocazii, aceștia vor deveni mai puțin înfricoșători pentru cățel.

Să-l ținem cu lesă scurtă și să exersăm. Sunt multe de văzut și de mirosit. După un timp, putem alege noi rute pentru a întâlni noi prieteni și a trăi experiențe diferite cu blănosul nostru.

Să ne asigurăm că blănosul nostru întâlnește o varietate de oameni de la o vârstă fragedă, atât bărbați, cât și femei, adulți și copii. Dacă prietenul nostru loial este întotdeauna numai în compania noastră, el poate deveni neîncrezător în ceilalți, iar străinii îi pot provoca teamă și agresivitate. Prin urmare, trebuie să ne facem timp pentru viața socială și din când în când trebuie să ne umplem casa cu oaspeți și să mergem la plimbări împreună cu prietenii.

Dacă câinele nostru se teme în prezența altora, este important să rămânem calmi și încrezători pe tot parcursul. Trebuie să ne asigurăm că oamenii îl mângâie pe patrupedul nostru acolo unde mâinile lor sunt vizibile, cum ar fi pe piept sau pe bărbie. În acest caz, să oferim animăluțului nostru o recompensă pentru a-i fi mai ușor să creeze o relație pozitivă cu străinii.

Câinele și animalele

Dacă vrem să ne împrietenim blănosul cu alți câini, de exemplu, câteva bunătăți pot fi o mare motivație. Majoritatea câinilor ar face aproape orice pentru o recompensă, așa că acest tip de stimulent poate ajuta foarte mult la menținerea animăluțului nostru în cel mai bun comportament. Deci, ce facem dacă câinele interacționează cu succes cu un alt câine? Îl răsfățăm! Acest lucru îl poate încuraja să dezvolte și să mențină o relație socială pozitivă.

Este important să ne cunoaștem blănosul și să alegem o locație pentru prima întâlnire în funcție de temperamentul său. Mai întâi putem fi acasă, în curte, unde o cunoștință ne vizitează împreună cu patrupedul, ulterior ne putem plimba într-un parc sau putem merge împreună la un magazin de animale, căci ne putem face chiar noi prieteni acolo.

Să fim atenți mereu la semnalele câinelui nostru. Trebuie să ne asigurăm că interacțiunile sunt suficient de lungi pentru a face cunoștință cu alții, dar nu atât de lungi încât să ne epuizăm tovărașul blănos.

În orice caz, să fim atenți. Înainte de a-i permite câinelui nostru să se apropie, să ne asigurăm că cealaltă parte este prietenoasă. Să observăm semnele care indică faptul că unul dintre câini se simte incomod: gâfâitul excesiv, căscatul, coada între picioare, mârâitul etc. În cazul unui câine problematic – mai ales dacă este un animal adult – poate merita să cerem ajutorul unui dresor de câini. În mod ideal, în perioada de vârstă de 3-12 săptămâni, cățelușul nostru începe să socializeze și să întâlnească persoane necunoscute, haine, vehicule, alte obiecte din zonă (indicatoare stradale, bănci, cărucioare, skateboard-uri etc.), câini, pisici. După vârsta de patru luni, poate fi puțin mai dificilă împrietenirea cu lumea, dar nu este imposibilă.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!