Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Cum poți întări sistemul imunitar al câinelui tău?

Data publicării: 06/03/2023

Un sistem imunitar slab poate duce la multe boli, precum infecții, diabet, probleme articulare sau chiar cancer. Potrivit medicilor veterinari, menținerea sistemului imunitar al animăluțului nostru în echilibru poate ajuta la reducerea riscului unei boli și la menținerea sănătății și bunăstării acestuia.

Sistemul imunitar lucrează în mod constant pentru a identifica potențialii agenți patogeni dăunători, cum ar fi bacteriile, virușii, ciupercile și paraziții și încearcă să-i distrugă înainte ca aceștia să poată provoca daune organismului. În plus, monitorizează celulele astfel încât acestea să funcționeze corect, iar în cazul unei probleme, încearcă să mențină buna funcționare și echilibrul fiziologic.

Dacă sistemul este deteriorat, câinele nostru devine vulnerabil la boli. Dacă sistemul imunitar nu funcționează corespunzător pentru o perioadă mai lungă de timp, poate duce la inflamații cronice, iar acest lucru le oferă acces liber agenților patogeni. Din fericire, totuși, există câțiva pași simpli pe care îi putem lua pentru a întări sistemul imunitar al cățelului nostru.

1. Încurajăm câinele să joace cât mai mult posibil

Menținerea în formă a cățelului contribuie semnificativ la menținerea stării sistemului său imunitar și a bunăstării generale, deoarece, de exemplu, depozitarea excesului de grăsime slăbește organismul. Este foarte important să ne jucăm și să ne plimbăm mult cu prietenul nostru blănos și să nu-l lăsăm să se îngrașe. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că nu copleșim animăluțul. Dacă considerăm că este necesar, trebuie să ne consultăm cu medicul veterinar, care ne ajută să stabilim exact de cât exercițiu fizic are nevoie zilnic prietenul nostru patruped, ținând cont de rasa, vârsta și starea actuală de sănătate.

2. Hrănire cu hrană de calitate

Unul dintre fundamentele întăririi imunității este alimentația adecvată. Merită să alegem hrană de calitate premium, adică de preferat alimente umede, bogate în carne, suplimentate cu legume. Pe lângă acestea, este indicat să cerem părerea medicului veterinar despre hrana ideală și cantitatea exactă preferată, deoarece nu există două animăluțe la fel și ne poate ajuta foarte mult să urmăm o dietă individuală.

3. Utilizarea suplimentelor nutritive

Dacă scopul nu este doar menținerea stării de sănătate, ci și întărirea sistemului imunitar, poate fi utilă achiziționarea și administrarea anumitor suplimente nutritive (vitamine, probiotice, omega-3 etc.). Totuși, nu trebuie să uităm că prea multe vitamine pot avea efecte la fel de dăunătoare ca și lipsa lor. Trebuie să ne asigurăm că alegem întotdeauna produse făcute din ingrediente testate, de înaltă calitate și, să consultăm medicul veterinar înainte de a le introduce în dieta prietenului nostru loial.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!