Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

ANCP
 
ec.europa.eu

Cum să alegem rasa de câine?

Data publicării: 06/09/2022

Adoptarea unui câine este o decizie serioasă, fiindcă are un impact semnificativ asupra vieții noastre și trebuie să ne gândim la responsabilitățile pe care le implică acestea. Cu siguranță există unele rase care ne plac mai mult decât altele, dar înainte de a adopta un cățel doar pentru că este drăguț, trebuie să ne definim exact nevoile ca să alegem patrupedul potrivit stilului nostru de viață.

Totusi, sunt multe intrebări la care trebuie să răspundem înainte de a decide ce fel de câine ne dorim. Chiar și crescătorul ales sau proprietarul adăpostului ne poate adresa aceste întrebări pentru a stabili dacă căminul nostru este potrivit pentru cățelușul ales.

– Suntem activi sau preferăm să stăm acasă?
– Avem copii sau plănuim să avem?
– Avem venituri suficiente pentru a plăti medicul veterinar? (Pe lângă vaccinările și examinările regulate, trebuie să ne gândim și la bolile neașteptate.)
– Putem finanța accesoriile și hrana esențială în cantitatea și calitatea necesară în fiecare lună?
– Cât timp avem pentru socializarea și dresarea câinelui?
– Cât timp nu suntem de obicei acasă zilnic?
– Cât de des plecăm de exemplu într-o călătorie de afaceri sau vacanță? Cum am rezolva supravegherea câinelui nostru în acest caz?
– La ce ne așteptăm de la un cățeluș?
– Vrem un câine de talie mică sau mare?
– Cât timp putem aloca îngrijirii câinelui? Cât de mult ne deranjează că îi cade părul? Avem alergii la părul de câine?
– Căutăm un patruped pentru o anumită activitate (de exemplu drumeții, alergare, agility)?

Dacă știm răspunsurile la aceste întrebări, probabil că ne-am restrâns opțiunile în mare parte, ceea ce ne ușurează alegerea. Dacă, de exemplu, avem o viață foarte activă și dorim să încercăm agility, un Border Collie poate fi un partener grozav. Dacă preferăm o rasă de talie mai mică, dar avem interese similare, am putea alege un Papillon. Și dacă ne dorim un câine prietenos cu familia, care necesită exerciții fizice moderate și relativ puțină îngrijire (dar căderea părului nu este o problemă), atunci un Labrador Retriever poate fi o alegere bună.

Odată ce ne-am hotărât ce rasă de câine căutăm, e important să citim și să învățăm totul despre acea rasă. De exemplu, temperamentul, mărimea, nevoile de îngrijire și alte necesități pot fi, de asemenea, importante. Desigur, fiecare câine are o personalitate diferită, însă există lucruri care sunt deosebit de caracteristice fiecărui tip.

Dacă dorim să cumpărăm un câine de la un crescător, probabil că acesta are o pagină web, unde putem citi toate informațiile necesare despre câini și despre cum să îi îngrijim corect. În plus, dacă avem deja un cățel anume în gând, putem obține informații mai precise despre personalitatea și nevoile lui.

Din nefericire și câinii de rasă pură ajung adesea în adăposturi, așa că am putea lua în considerare și adopția. Este posibil ca animalele care trăiesc aici să fi experimentat un fel de traumă în trecut, dar cu atenție și multă dragoste, și ele pot deveni animăluțe incredibil de recunoscătoare și fericite. În plus personalul adăposturilor ne poate da informații și despre cum se comportă animăluțul ales cu alte animale, ca de exemplu pisicile.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!