Dacă observăm schimbări în digestia, funcția intestinală sau dieta câinelui nostru, este important să ne ducem animăluțul la veterinar. Cu toate acestea, există o serie de alte semne care pot indica anumite probleme digestive.
Este util să fim conștienți de modul în care funcționează sistemul digestiv al câinelui nostru, ce este considerat normal și ce nu în ceea ce privește mișcările intestinale și alte funcții ale corpului, astfel încât să putem identifica rapid când ceva nu este în regulă.
Diaree
Diareea este un simptom comun al problemelor sistemului digestiv, atât în cazul problemelor cu intestinul gros și/sau subțire. Dacă prietenul nostru patruped are diaree, în funcție de severitatea diareei, își va face nevoile mai des. În acest caz, scaunul poate fi mai subțire sau chiar lichid. Adesea are un miros urât, este lipicioas și are o culoare diferită. Scaunele mici, dar frecvente, pot fi caracteristice problemelor de colon.
Ocluzie intestinală
Ocluzia intestinală este un alt simptom comun al problemelor digestive care poate avea multe cauze. Dacă cățelul nostru este constipat, scaunele sale vor fi dure sau uscate, poate avea dureri și își va face nevoile mai rar decât de obicei.
Vărsături
Unele probleme ale sistemului digestiv pot provoca icnire sau vărsături la câini, din diferite motive.
Icnirea este o activitate pasivă care poate apărea imediat după înghițire, și este posibil ca blănosul nostru să aibă dureri la înghițire. Vărsăturile sunt reflexe însoțite de greață sau salivație crescută; alimentele și lichidele consumate pot ieși la suprafață. Aceste simptome sunt cel mai des menționate în legătură cu problemele sistemului digestiv, de exemplu atunci când există o problemă cu trecerea alimentelor prin esofag în stomac, sau dacă există o problemă cu stomacul, dar vărsăturile pot apărea și din alte motive.
Comportamentul și aspectul câinelui
Modificările în comportamentul și aspectul prietenului nostru loial pot indica, de asemenea, probleme digestive. Problemele digestive cronice pot împiedica absorbția nutrienților necesari organismului, ceea ce duce la scăderea în greutate și chiar la deteriorarea calității blănii, inclusiv la o blană uscată, ternă și fragilă.
Modificările apetitului, însoțite de flatulență și disconfort abdominal, pot fi un indiciu al unei funcționări deficitare ale intestinului subțire. Dacă observăm aceste simptome în mod regulat la câinele nostru, este posibil ca acesta să aibă o problemă digestivă cronică.
Primul pas în identificarea tulburărilor digestive este de a înțelege obiceiurile alimentare ale animăluțului nostru și alte procese corporale. Dacă intervine o schimbare semnificativă a comportamentului, inclusiv vărsături, constipație sau diaree, ar trebui să consultăm un veterinar pentru a primi sfaturi despre ce trebuie să facem în acest caz.