Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Hai la aer liber! – cum îți înveți câinele să meargă în lesă

Data publicării: 06/03/2023

Mulți oameni cred că este o abilitate înnăscută a câinilor să știe să meargă în lesă, dar de fapt este nevoie de multă practică. Așadar, trebuie să ne învățăm câinele cum să se plimbe cu noi. Trebuie să avem răbdare în timpul antrenamentului, deoarece purtarea zgărzii, hamului și a lesei poate fi incomodă pentru prietenul nostru blănos la început.

Primul pas este familizarea câinelui cu zgarda sau hamul și lesa. La început să folosim aceste accesorii doar în apartament și să-l lăsăm să se obișnuiască cu purtarea lor. Între timp să ne jucăm cu el, să-i oferim recompense, astfel încât să asocieze timpul petrecut în lesă cu experiențe pozitive.

Să-l învățăm un semn. Putem folosi un clicker pentru asta, dar putem alege și un sunet, sau chiar să avem un cuvânt magic. Indiferent de alegere, metoda este aceeași: într-un loc liniștit, fără distrageri, când câinele poartă zgarda/hamul și lesa, scoatem sunetul. Când se întoarce spre noi sau se uită la noi, să-l răsplătim cu o gustare. După câteva repetări vom observa că prietenul nostru patruped nu numai că se uită la noi, ci se și îndreaptă spre noi după mâncare.

După aceea, trebuie să-l facem să ne urmărească. Așadar, în timp ce se îndreaptă spre noi purtând zgarda/hamul și lesa, noi trebuie să facem câțiva pași în spate și apoi să-l recompensăm când ajunge la noi. Practicăm acest lucru până când la auzirea sunetului vine singur și se plimbă cu noi pentru o vreme.

Nu trebuie să uităm că cei mici pot fi atenți doar pentru o perioadă scurtă de timp, așa că este recomandat să ținem antrenamente de doar câteva minute. Să încheiem dresajul chiar dacă se pare că el vrea mai mult, să nu așteptăm până este epuizat psihic.

Când prietenul nostru loial înțelege că trebuie să vină la noi, putem începe să facem din ce în ce mai mulți pași împreună, din acest moment cu lesa în mână, dar rămânând totuși în interiorul apartamentului. Simțirea și aspectul lesei vor fi la început o provocare. În timpul dresajului, să îi oferim recompense des și să îl lăudăm și mângâiem în mod regulat. Să exersăm până când îl putem plimba în lesă fără probleme. Probabil că va dura câteva zile până vom ajunge în acel punct, așa că trebuie să fim toleranți și consecvenți. Să nu-l certăm și să nu-l rănim niciodată, în schimb să folosim întăriri pozitive pentru a-l face să înțeleagă cum ar trebui să se comporte.

Dacă cățelul nostru se plimbă deja frumos lângă noi în interior, atunci putem să ieșim și afară. După acest pas ne vom confrunta cu noi provocări, deoarece prietenii noștri vor întâlni sunete, mirosuri și imagini noi, care îl pot entuziasma. Din acest motiv prima noastră plimbare ar trebui să fie scurtă și este foarte important să ne păstrăm răbdarea. Dacă, în timpul unei plimbări pare că prietenul nostru loial este pe cale să sară spre ceva sau este distras, atunci este timpul să scoatem acel sunet special și să facem câțiva pași. Dacă ne urmează, să-i oferim o recompensă și să mergem mai departe. Ideal ar fi să continuăm până când ajunge la nivelul în care poate merge aproape fără probleme lângă noi.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!