Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Hrănirea cățelușilor

Data publicării: 09/08/2022

Câinii sunt în mare parte carnivori, însă ei se hrănesc și cu câteva alimente vegetale. Mamele se opresc din alăptarea puilor atunci când ei ajung la vârsta de 8-12 săptămâni. În această perioadă este recomandată introducerea hranei. Pentru o viață sănătoasă și o dezvoltare adecvată, va trebui să îi stabilești cățelului tău un regim alimentar.

Tot ce trebuie să știi despre hrănirea câțeilor

Fiecare câine este diferit, așa că va trebui să te consulți cu un medic veterinar cu privire la alimentație, mai ales dacă animalul tău are nevoi speciale, însă bazele hrănirii va trebui să le știi și tu!

Baza regimului alimentar al cățelului tău este hrana de calitate superioară, special preparată pentru pui, ținând cont de etapa de dezolvate și de starea de sănătate a acestora. Înainte de alegerea produsului citește informațiile de pe ambalaj!

La început, puii trebuie hrăniți de cel puțin patru ori pe zi. Pe parcurs ce cresc, poți reduce cantitatea și numărul meselor. Câinii adulți trebuie hrăniți de două ori pe zi. Este important să nu îi oferi prea multă sau prea puțină mâncare cățelușului. Cercetările arată că blănoșii hrăniți cu o cantitate prea mare de mâncare sunt mai predispuși la problemele musculare și boli ale oaselor. Medicul veterinar îți va recomanda hrana potrivită pe baza stării de sănătate și a rasei cățelului tău.

Asigură-te că blănosul tău are mereu la dispoziție apă proaspătă! Atenție! Nu-i oferi cățelușului tău lapte, fiindcă acesta îi poate provoca tulburări gastrointestinale.

Creșterea dinților

În jurul vârstei de 4-6 luni vor începe să apară dinții permanenți, care cresc rapid.  În această perioadă este o idee bună să îi oferi cățelușului tău jucării de ros și gustări de mestecat. Acestea calmează durerile provocate de creșterea dinților și vor distrage atenția de la rosul obiectelor din casa ta. Unele gustări ajută la prevenirea plăcii bacteriene și a tartrului.

Nu este indicat să-i oferi oase și carne crudă cățelușului tău, deoarece acestea îi pot rupe dinții și îi pot cauza chiar și probleme interne. Pe lângă acestea, oasele și carnea crudă pot conține bacterii care îl vor îmbolnăvi pe patrupedul tău.

Alte alimente


Ocazional cățelușul tău poate fi hrănit cu carne fiartă de pui sau de miel, sardine sau ton, dar trebuie să te asigur întâi că acestea nu conțin oase sau arome artificiale. Ceapa trebuie evitată în orice formă. Cârnații și carnea procesată nu sunt potrivite animalelor de companie. Îi poți completa regimul alimentar cu dovlecei și morcovi tăiați în bucăți mici.
Unele alimente sunt toxice pentru câini. Evită să-i dai câinelui tău următoarele alimente: alcool, ceapă, ceapă granulată, usturoi, ciocolată, cafea (sau alte alimente care conțin cafeină), avocado, drojdie, pâine, struguri, stafide, coacăze, fructe cu coajă lemnoasă, semințele fructelor, roșii necoapte, ciuperci, oase mici, alimente cu nivel ridicat de grăsimi, sare și legume tăiate în bucăți mari. Asigură-te că nu are acces nici la ambalajele acestora!

Sursă: kb.rspca.org.au

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!