Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Idei practice pentru îngrijirea blănii câinelui

Data publicării: 09/08/2022

Aspectul general al pielii și a blănii câinelui reflectă starea de sănătate a acestuia. În timp ce o nutriția adecvată contribuie din interior la menținerea strălucirii blănii, îngrijirea exterioară te va ajuta să scapi de blana încâlcită, oferindu-i cățelului un aspect îngrijit. În plus, îngrijirea regulată poate ajuta la detectarea semnelor anumitor boli. 

Ce tipuri de blană pot avea cățeii?

Datorită creșterii selective de câini, putem face diferența între mai multe tipuri de blană, astfel fiecare câine are nevoi diferite din punct de vedere al îngrijirii. Spre exemplu, unele rase au o blană care crește constant și nu cade. Blănița acestor rase o poți întreține cel mai simplu prin tunsul și baia regulată. Anumite rase, precum Husky-ul Siberian, Malamutul din Alaska și unii Retrieveri pierd foarte mult păr de două ori pe an (primăvara și toamna).  Cele mai multe rase cu păr scurt, neavând substrat, pierd păr pe tot parcursul anului, dar în cantități foarte mici. 

Cât de des trebuie îngrijită blana?

Indiferent de rasa câinelui tău, el trebuie periat regulat pentru a îndepărta celulele moarte, mizeria și pentru a distribui uleiurile naturale produse de cățel. Îți recomandăm examinarea amănunțită a pielii pentru a detecta schimbările (răni, vânătăi) și paraziții (purici, căpușe).

Cățeii cu blană lungă, mătăsoasă sau creață trebuie îngrijiți zilnic, astfel vei preveni formarea nodurilor în blănă, mai ales în zona urechilor, picioarelor. 

Câinii cu părul scurt pot fi periați mai rar, însă periajul zilnic va reduce drastic cantitatea firelor de păr răspândite în casa ta. 

Cum periezi blana încâlcită?

În cazul în care nu reușești să descâlcești blana animăluțului, este posibil că va trebui să o tunzi în zonele cu probleme. În orice caz, ai grijă să nu îl rănești! Dacă întâlnești noduri problematice în blana cățelului, apelează la o cosmetică canină.

Ai grijă! Îți recomandăm descâlcirea nodurilor blănii înainte de baie, în caz contrar aspectul blănii se poate agrava!

Cât de des ar trebui să-i fac baie câinelui?

În general, este suficent să-i faci baie cățelului tău atunci când blana lui este murdară sau elimină un miros neplăcut. Patrupezii care nu lasă păr și nu au probleme de sănătate, pot fi spălați odată la 6-8 săptămâni. Cei care au un substrat bogat au nevoie să fie spălați primăvara și toamna. Este foarte important să folosești mereu un șampon special pentru câini, deoarece cosmeticele care nu sunt concepute pentru patrupezi le pot irita pielea. Dacă ești nevoit să-i faci baie mai des prietenului tău blănos, îți recomandăm să-i ceri sfatul medicului veterinar, deoarece el îți poate recomanda cosmetice speciale ce pot fi utilizate în mod frecvent.

Tunsul câinilor cu păr lung în timpul verii

Dacă blănosul tău are păr lung, îți recomandăm ca în lunile calde să-l tunzi mai des, astfel el se va simți mult mai confortabil. Este important să-i lași blănii o lungime de minim 2,5 cm, astfel ea asigurându-i protecție solară.

Consultă un medic veterinar sau un cosmetician canin în ceea ce privește cele mai bune metode de a-i întreține blana animăluțului tău de companie. 

Sursă: vcahospitals.com

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!