Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletterul Fressnapf și fii primul care află ultimele noutăți

ANCP
 
ec.europa.eu

Îngrijirea corectă a unui câine senior

Data publicării: 05/08/2022

Este o binecuvântare să îți privești câinele îmbătrânind, însă în același timp te poate cuprinde și tristețea, deoarece nu este ușor atunci când apar problemele bătrâneții. Vârsta la care un câine este considerat senior depinde de dimensiunea și genetica acestuia. Spre exemplu, unul de talie mare este considerat bătrân la 5-6 ani, pe când cei de talie mică abia la 8-10 ani. 

Faptul că animalul tău ajunge la o anumită vârstă nu înseamnă că starea lui de sănătate se va înrăutăți de pe o zi pe alta. Înaintarea în vârstă a câinilor decurge lent și treptat, însă poți sesiza schimbări comportamentale. Dacă îl îngrijești corespunzător de la bun început, atunci îl poți ajuta pe blănosul tău să treacă prin greutățile bătrâneții mult mai ușor.

Vizite mai dese la medicul veterinar

Dacă pentru animalele sănătoase o vizită la veterinar era suficientă, în cazul unui câine senior îți recomandăm să vizitezi veterinarul de minim două ori pe an. Cu cât mai devreme sunt identificate problemele de sănătate, cu atât mai repede va putea medicul să găsească o soluție. Așa, vei putea evita ca o boală diagnosticată prea târziu să îi cauzeze suferințe mai mari câinelui tău. 

O alimentație sănătoasă

Poți fi tentat să-l răsfeți pe blănosul tău cu bunătăți, însă în această perioadă este esențială o dietă sănătoasă și echilibrată. O dietă bogată în calorii poate duce la inflamații și kilograme în plus, acestea degradând calitatea vieții. 

Suplimente alimentare

Pe lângă alimentația potrivită, unele suplimente alimentare pot avea un efect benefic asupra sănătății câinelui. Spre exemplu, uleiul de pește este benefic oaselor, articulațiilor, pielii și blănii, glucozamina ajută la întreținerea articulațiilor, iar probioticele sunt eficiente în îmbunătățirea digestiei.

 Atenție la semnele de disconfort

Acordă-i atenție sporită câinelui tău pentru a observa când el îți semnalează disconfortul. Poți observa probleme de deplasare, cum ar fi șchiopătatul, greutăți în urcarea scărilor sau a săritului, eventual schimbarea poziției animalului în timp ce se hrănește. Fie vorba de oricare dintre aceste schimbări, va trebui să-i faci o vizită veterinarului. Poți lua în considerare montarea unei rampe la canapea sau orice modificare care îi va ușura deplasarea.

Menținerea activității

Doar pentru că animalul tău este senior, nu înseamnă că nu are nevoie de plimbări și joacă. Există posibilitatea ca el să aibă nevoie de mai multă motivație din partea ta. Nu îl forța la plimbări lungi, dacă este nevoie poți reduce timpul petrecut afară, însă nu renunța în nici un caz la aceste activități. Poți încerca chiar și înotul cu patrupedul tău, acesta ajutând la pierderea kilogramelor în plus. Îți recomandăm utilizarea unor jucării care activează gândirea câinelui, spre exemplu te poți juca cu el “de-a v-ați ascunselea” sau jocuri IQ speciale pentru câini. 

Accent pe îngrijire

Câinelui tău îi va fi mai greu să se îngrijească odată cu înaintarea în vârstă. Dacă tu consideri că este necesar, fă-i baie mai des, periază-i blana regulat și nu uita de igiena dentară!

Sursă: thesprucepets.com

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!