Alergiile nu sunt amuzante pentru nimeni, dar mai ales pentru câini, deoarece nu ne pot spune ce îi face să se simtă rău. O alergie sau intoleranță alimentară este cauzată de o reacție la un anumit ingredient. Există două tipuri de reacții adverse: una în care este implicat sistemul imunitar (alergie alimentară) și una în care nu sistemul imunitar este problema (intoleranță alimentară).
Care sunt cauzele?
Pot trece luni sau chiar ani până când câinele nostru dezvoltă o reacție alergică la un anumit aliment. Cu toate acestea, odată ce acest lucru se întâmplă, simptomele vor apărea și reapărea toată viața. Reacțiile alergice sunt au legătură în general cu sursa de proteine, de obicei carnea, din hrana pentru câini.
Alimente: Cele mai frecvente cauze ale alergiilor/intoleranței alimentare sunt carnea de vită, produsele lactate și grâul.
Daune: Inflamațiile, infecțiile, intervențiile chirurgicale și anumite medicamente pot afecta și sistemul digestiv, ceea ce poate duce la alergie/intoleranță alimentară.
Vârsta: Din păcate, simptomele neplăcute pot apărea în orice etapă a vieții.
Rasa: Anumite rase sunt mai predispuse să aibă probleme cu anumite alimente, inclusiv Westie, Cocker spaniel și Setter irlandez.
Cum poate fi recunoscută?
Diagnosticarea specifică a alergiilor alimentare la prietenii noștri blănoși nu este ușoară. Cele mai frecvente simptome ale alergiei/intoleranței alimentare sunt tulburările digestive și iritațiile pielii. Mai des apare mâncărimea, mai rar simptomele gastrointestinale. Bolile de piele la câini sunt observate mai întâi pe față, picioare și urechi.
Cele mai frecvente simptome sunt:
– Vărsături sau diaree
– Balonare
– Scărpinare frecventă sau căderea părului
– Piele roșie, inflamată
– Probleme cronice ale urechii
– Creștere slabă la câinii tineri
– Tuse, respirație șuierătoare și strănut
Dat fiind, că aceste simptome pot apărea și în cazul altor boli mai grave, este important să consultăm un medic veterinar.
Cum poate fi tratată?
Fie că este vorba de o alergie sau de o intoleranță, aceasta poate dura toată viața. Scopul principal al tratamentului este găsirea și evitarea alimentelor care sunt responsabile pentru dezvoltarea simptomelor.
O dietă adecvată este esențială. Hrana cu care ne hrănim animăluțul trebuie să fie de înaltă calitate, completă și echilibrată. Trebuie să ne asigurăm că hrana conține cât mai puține ingrediente și aditivi. Dacă apar reacții alergice la o anumită carne, să căutăm alte surse de proteine, cum ar fi ouăle, rața, mielul sau peștele. Pentru o hrănire adecvată să cerem ajutorul medicului veterinar.