Skip to main content
FRESSNAPF
FRESSNAPF

Abonează-te la newsletter pentru oferte personalizate, 10% reducere de bun venit și multe alte surprize

ANCP
 
ec.europa.eu

Năpârlirea de primăvară? Iată cum poți ajuta câinele să scape de blana de iarnă

Data publicării: 17/05/2024

Ca stăpân de câine, putem observa destul de repede când începe sezonul de năpârlire. Curățenia din cauza părului pare că nu se mai termină niciodată, deoarece părul căzut al câinelui este mereu prezent peste tot, pe podea, pe canapea și chiar pe hainele noastre. Câteva sfaturi pot ajuta să trecem cât mai repede peste perioada de năpârlire și să menținem casa (și, bineînțeles, câinele) cât mai curată posibil.

Unele rase de câini își pierd părul pe tot parcursul anului, dar în cantități mici, însă câinii cu dublu strat de blană năpârlesc în principal primăvara și toamna. Acest lucru înseamnă că animăluțul nostru ar putea avea nevoie de o îngrijire suplimentară acum. Cu instrumentele potrivite și prin stabilirea unei rutine adecvate, putem scăpa mai ușor și mai rapid de blana de iarnă.

Pieptănare frecventă

Chiar dacă nu putem opri năpârlirea complet, putem reduce cantitatea de păr căzută în casa noastră. Pentru aceasta, primul pas important este pieptănarea câinelui în mod regulat, chiar zilnic. Pentru îngrijirea perfectă a blănii, în funcție de tipul de blană, putem avea nevoie de mai multe tipuri de perii (de exemplu, perie de subpăr, perie pentru descâlcirea părului etc.) și chiar și de foarfece.

Pieptănarea nu numai că îndepărtează firele de păr moarte, ci și distribuie uleiurile naturale în blană, rezultând o blană mai moale și mai mătăsoasă.

Dacă prietenul nostru patruped  nu suportă bine procesul sau nu suntem siguri ce ar fi cel mai bun pentru el, lăsăm această sarcină în grija unui specialist în cosmetica veterinară.

Dietă nutritivă

O piele și o blană sănătoasă necesită o dietă bogată în proteine de bună calitate, cu o cantitate și o proporție corectă de acizi grași omega-3 și omega-6. Prin urmare, este foarte important să hrănim animăluțul nostru cu alimente de înaltă calitate. Primăvara, poate fi util să selectăm în principal produsele special dezvoltate pentru nevoile de îngrijire a pielii și a blănii, dar înainte de a lua o decizie, ar trebui să consultăm întotdeauna medicul veterinar pentru a ne asigura că recomandă schimbarea dietei luând în considerare toate aspectele.

De asemenea, putem sprijini perioada de năpârlire cu diverse tipuri de hrană, recompense, uleiuri și alte suplimente alimentare. În cazul animăluțelor alergice, trebuie să ne asigurăm că suplimentele sunt de înaltă calitate și sunt recomandate și pentru animalele alergice.

Pe lângă o dietă adecvată, asigurarea unei cantități suficiente de apă proaspătă este, de asemenea, esențială, deoarece lipsa apei poate agrava căderea deja intensă a părului. Trebuie să ne asigurăm că întotdeauna există apă curată și ușor accesibilă în fața blănosului nostru.

Îngrijire veterinară

Căderea excesivă a părului poate indica chiar și probleme de sănătate grave, așadar, dacă observăm, de exemplu, că părul cade în pete, căderea părului este mai mare în anumite zone sau experimentăm alte probleme ale pielii (roșeață, descuamare, mâncărime etc.), atunci trebuie să consultăm un medic veterinar. Alergiile, stresul și alte boli pot fi, de asemenea, cauze. Se poate întâmpla că în ciuda îngrijirii regulate a blănii și a unei diete echilibrate, doar tratamentul medicamentos să aducă îmbunătățiri în privința blănii.

Nu vrei să ratezi articolele noastre în viitor?

Abonează-te acum!